אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא לזה פיללו המפגינים בכיכרות צילום: מאיר אזולאי

לא לזה פיללו המפגינים בכיכרות

אל יטעה את הציבור הציפוי שבו עוטף דו"ח טרכטנברג את הצעותיו. זוהי אותה הגברת בשינוי אדרת. דחיית הדו"ח ע"י מובילי המחאה מבטאת הבנה יסודית של המהות, והיא מאפשרת תוכנית טובה יותר בעתיד

10.10.2011, 08:18 | אביה ספיבק

מדוע צוות המומחים היועץ למחאה מתנגד לדו"ח טרכטנברג שאושר אתמול בממשלה ? הדו"ח הוא המשך המדיניות הקיימת. המשך ההפרטה, מיקור החוץ, המשך הקטנת הסקטור הציבורי, המשך חוסר האמון ביכולת הסקטור הציבורי לעשות דברים. זוהי המדיניות של האוצר לדורותיו, כאילו לא היתה מחאה.

צוות המומחים מציע שינוי כיוון מלא: הפסקת ההפרטה, הגדלת הסקטור הציבורי - שבירת כלל ההוצאה ותקציב חברתי חדש ל־2012, ותיקון הסקטור הציבורי כדי שיוכל לבצע את משימותיו החשובות. כלל ההוצאה קובע כי הגידול של תקציב המדינה משנה לשנה יהיה קטן יותר מאשר הצמיחה במשק, וכך משקל הממשלה בתוצר יורד.

האם אין דבר טוב בדו"ח? יש: ההמלצה להפסיק את הורדת המסים. הורדה זו היתה ממשיכה להעשיר את העשירים ולרושש את העניים, כי במקביל אליה היו עולים המסים העקיפים. זה מה שקרה בתקציב האחרון. אבל צוות המומחים דורש יותר מזה: העלאה משמעותית של מס החברות.

חשוב להבין שגם הפסקת הורדת המסים שמוצעת בדו"ח היא רצון של משרד האוצר זה כמה שנים, שכבר עברה בוועדת הכספים ונעצרה בגלל התנגדות נתניהו. נתניהו הוא מאמין אדוק בהורדות מסים. כמו הרפובליקנים בארה"ב - אשר הביאו את תקציב המדינה אל עברי פי פחת - היה צורך במחאה החברתית כדי שנתניהו ייכנע ויפסיק את הורדת המסים. וזה הישג לא מבוטל, אבל זה אינו שינוי הכיוון המיוחל.

צוות המומחים מציע לעשות רפורמה במינהל הציבורי ולחזק את הרשויות המקומיות. אין דבר על זה אצל טרכטנברג. צוות המומחים מציע להפסיק את כל ההפרטות ולהעביר את עובדי הקבלן להעסקה ישירה. אין דבר כזה אצל טרכטנברג, להפך, הוא מציע את הגדלת השימוש במיקור חוץ. צוות המומחים מציע להעלות קצבאות של הבטחת הכנסה - אין אצל טרכטנברג שום תוספת לעניים קשים, שאינם עובדים. צוות המומחים מציע לבנות דיור ציבורי - אצל טרכטנברג הכל פועל דרך השוק. הצוות מציע להעלות באופן משמעותי את התמיכה בשכר דירה.

טרכטנברג הציע תוספת סמלית. הצוות מציע לשקם את מערכת הבריאות הציבורית. בדו"ח טרכטנברג המערכת מתוארת כהצלחה בינלאומית, תוך עצימת עיניים מוחלטת למשבר של המתמחים. כי כך חושב האוצר, ואיש האוצר הוא שכתב את הפרק הזה.

טרכטנברג ממשיך את המדיניות הקיימת מפני שהוא מאמין בערכים של השוק החופשי. אלו הם ערכים של תחרות, של אי־התערבות בשוק בדרך כלל, שבו ערך השוק של האדם קובע מה מגיע לו, ותפקיד המדינה הוא להיות מבטח למקרה שבו האדם נפגע. אצל צוות המומחים בניגוד קוטבי האדם במרכז, טיפוחו, רווחתו, זכויות היסוד שלו. השוק הוא אחד המכשירים המאפשרים להשיג דברים אלו - הוא לא נגד השוק - אבל אין שום בעיה להפעיל כלים אחרים דרך הסקטור הציבורי ולהתערב בשוק. וכך, אפילו בנושא של הפעולה נגד הריכוזיות במשק - ריכוזיות שאותה יצרה מדיניות הממשלות בעשורים האחרונים - מומלצת התערבות ישירה בשוק, באמצעות החזרה לפיקוח של מוצרים יסודיים או באיום של פיקוח במקרים אחרים. טרכטנברג לא מעז להציע זאת - זו כמעט כפירה בעיקר.

לסיכום: אל יטעה את הציבור הציפוי שבו עוטף הדו"ח את הצעותיו. זוהי אותה הגברת בשינוי אדרת - more of the same. לא לזה פיללו מאות האלפים בכיכרות. דחיית הדו"ח ע"י מובילי המחאה אינה צעד שלילי. להפך, היא מבטאת הבנה יסודית של המהות, והיא מאפשרת תוכנית טובה יותר בעתיד.

ומילה אחרונה: הדו"ח משרטט תוכנית חמש שנתית. אימוץ הדו"ח פירושו ביטול תקווה לשינוי לחמש שנים. זה רע. רע מאוד.

הכותב הוא יו"ר משותף של צוות המומחים המייעץ למובילי המחאה החברתית ולשעבר משנה לנגיד בנק ישראל

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
המסקנה מההפגנות חייבים לקצץ ולהקטין את המגזר הציבורי
חייבים לקצץ במגזר הציבורי כי הוא מקור הבעיה והבסיס ליוקר המחייה הגבוה.קבוצה גדולה של אנשים שלא עושים את עבודתם ומהווים בחלקם נטל גדול על הציבור ועל כולנו. הבעיה במגזר הציבורי נובעת ממספר כשלים: 1. חוסר תמרוץ – העובדים לא מתומרצים להיות טובים יותר אין להם תימרוץ כספי ולא ניתן לפטר אותם אם הם לא עושים את עבודתם. זו הסיבה שרוב המורים למתמטיקה נכשלים בבחינה על חומר הלימוד וממשיכים ללמד. העובדים בחלקם מעבירים את הזמן ונותנים לעובדי הקבלן לעשות את העבודה הרי העבודה שלהם מובטחת. כשבמוסד פרטי נפטר חוסה אז בעל המקום מפסיד כסף במגזר הציבורי הרבה נושמים לרווחה פחות עבודה. 2. קביעות – העובדים הלא מוצלחים מקבלים קביעות ולא ניתן להחליף אותם וכך הם יכולים להמשיך להיות נטל על המערכת שנים. 3. חוסר שילטון – בפועל מי שמנהל את המגזר הציבורי הם העובדים. השלטון לא יכול להעביר החלטות הוא מחליט לבנות קו רכבת והעובדים בסוף עושים מה שבראש שלהם.האינטרס שלהם הוא לא לעשות כלום כך יש פחות עבודה.וכולנו משלמים 4. המגזר הציבורי הוא דרך לנתב כסף למקורבים – מכירת מכרזים עיסקאות ועוד.כשיש בוס שהכסף יוצא מכיסו הוא מפסיד ולכן מפקח במגזר הציבורי אין פיקוח מספיק. 5. אין פיקוח על השירוט הציבורי .המדינה לא מסוגלת לפקח גם כי ההוצאות נופלות עליה ( כימיכלים לישראל זיהמה את הסביבה כול זמן שהיתה ממשלתית ורק כשהופרטה פיתאות התקנות חלות עליה.כי המדינה לא רצתה לתקצב את הנדרש) לחברה פרטית אין בררה והיא מפוקחת . כך שבנוסף למספר הגבוה של האנשים שלא עובדים יש מספר גבוה של עובדים לכאורה במגזר הציבורי שאנחנו צריכים לכלכל .לכן מעמד הבניים חי ברמת חיים נמוכה ( פחות מחצי ממה שצריך להיות) ההפרטות כמו בזק פשוט איפשרו לציבור לקבל טלפון ולא לחכות לנצח (או עד שהם מכירים עובד בזק). מעץ בנתה כבישים שנים על גבי שנים ואנחנו נהרגנו בתאונות בנתיים עד שהבניה הופרטה ועכשיו הכבישים נבנים מהר. אם היה ניהול טוב המצב היה לכאורה יותר טוב אבל ההיסטוריה בעולם מוכיחה ההפך.הסיבה לזה היא כי בשוק פרטי עם תחרות חברה שלא מתפקדת פושטת רגל ונסגרת וחברה אחרת ממלאת את תפקידה. במגזר הציבורי אין פשיטת רגל ולכן כשחברה מסתאבת מנסים לשפר אותה בתקציבים דבר שלא פותר את בעיות היסוד .לא קיימת הברירה הטיבעית שיוצרת שיפור בניהול ובשירות. התמריץ להשתפר נובע מכך שבעל החברה יפסיד כסף ועובדים יודעים שהם יפוטרו במקרה של כישלון.ללא המקל הזה אין תמריץ לאף אחד לעשות מאמץ.
מאיר  |  11.10.11
3.
רוצים שינוי אמיתי? תתפקדו למפלגות!
100,000 מתפקדים חדשים בליכוד, קדימה ומפלגת העבודה יחזיקו את המפתחות להרכב הרשימות לכנסת ואת המצע החברתי-כלכלי. לובי משותף יכריח כל ממשלה עתידית לעשות שינוי מהותי ועמוק בצד הכלכלי-חברתי. אל תצפו מהממשלה הנוכחית והכנסת הנוכחית להפוך את עורן. תתפקדו למפלגות ותהפכו את עורן מבפנים. 300,000 אנשים שמאמינים במחאה ומוכנים לפעולה יכולים לשנות את הפוליטיקה הישראלית כמו ש 1000 הפגנות יתקשו לעשות, אז קדימה!
בן אנוש  |  10.10.11
1.
טיפול קוסמטי בנושאים מהותיים
הטיפול הקוסמטי של שתי הועדות - טרכטנברג וועדת הריכוזיות, רק מראה ומצביע על אוזלת היד של מקבלי ההחלטות אל מול מקבלי ההחלטות האמיתיים, שליטי ההון. זה הזמן להצטרף לפורום לפעולה אזרחית, לתנועה למען איכות השלטון וליוזמה האזרחית למלחמה בריכוזיות ולעשות פה שינוי אמיתי.
אלה , מרכז  |  10.10.11