אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אי של שקט בתוך הסערה צילום: עמית שעל

אי של שקט בתוך הסערה

הכלכלה הישראלית הצליחה להחזיק מעמד משבר אחרי משבר בצורה מעוררת כבוד. עם זאת עליה להיות מוכנה לאתגר הקרב ובא כמו התפתחויות מדיניות, מצב ביטחוני והמשבר בעולם

12.10.2011, 07:50 | אייל הורוביץ

בחודשים האחרונים מנסים גופים רבים להציג את כלכלת ישראל כענן שחור שמאיים להחריב כל חלקה טובה במדינה. חלוקה לא שוויונית בין המעמדות בישראל, מעמד הביניים ההולך ונחלש, מחירי הדירות עולים ועולים ומוצרי הצריכה מגיעים לשיאים חדשים. ראינו טיעונים אלה בכל פינה בחודשים האחרונים – בחדשות, בעיתונים ובעיקר ברחובות.

אולם מי מאתנו שהביט על המצב בפרספקטיבה רחבה והסתכל על כלכלת ישראל בהשוואה לשאר כלכלות העולם, גילה שהכלכלה הישראלית איננה ענן שחור של סערה, אלא דווקא קרן שמש חמימה בתוך שמיים אפורים מלאי סערות.

בשנים האחרונות כלכלת ישראל, מצליחה להחזיק את הראש מעל המים במקום בו כלכלות רבות כבר טבעו. מדינות רבות, שנחשבו ליציבות וחזקות מבחינה פיננסית קרסו זו אחר זו, כל אחת מסיבותיה, אולם הכלכלה הישראלית הצליחה להחזיק מעמד משבר אחרי משבר בצורה מעוררת כבוד.

לכך יש סיבות רבות. ראשית, מבנה המערכת הפיננסית בישראל לעומת העולם. בישראל, המערכת יציבה יותר, שמרנית יותר ובעיקר ריכוזית יותר. אנשים רבים יוצאים כנגד תכונות אלו של כלכלת ישראל אבל בשטח, סיבות אלו הן שהשאירו את ישראל על הרגליים בעוד מדינות אחרות קרסו.

סיבה זו מתקשרת ישירות לסיבה הבאה, שהיא המדיניות המוניטארית של ממשלת ישראל ונגיד בנק ישראל. המדיניות המוניטארית הנכונה שהנהיג כאן פישר לאורך שנים הביאה לכך, שישראל הגיעה למשבר הנוכחי במצב טוב יותר ממרבית מדינות העולם ובנוסף, פישר תמרן את כלכלת ישראל תוך כדי המשבר והוביל אותה לחוף מבטחים.

אבל מעל הכל, נראה כי מה שמבדיל את כלכלת ישראל משאר כלכלות העולם הוא ההון האנושי. אופיו של העובד הישראלי שונה בתכלית מאופיו של האירופאי או האמריקאי. בעוד שהישראלי יכול לאלתר ולעשות שינויים תוך תנועה, העובד האמריקאי והאירופאי שמרני יותר, יצרתי פחות ונוהג לעבוד על פי סכמות.

גם לאופיו של המשקיע הישראלי יש השפעה גדולה על יציבות הכלכלה, המשקיע הישראלי הוא סוג של חירני"ק, הוא לא מתייאש מהר, הוא לא נבהל בקלות והוא מאוד בטוח בעצמו. כל התכונות הללו מובילות לכך שגם כשבורסות העולם קרסו באפקט דומינו, כאשר אזרחי אירופה וארה"ב הוציאו מתוכן את כספם בבהלה. המשקיע הישראלי נשאר קשוח ובטוח בעצמו, מה שבטווח הארוך מנע את קריסת הבורסה והכלכלה הישראלית.

יחד עם זאת, חשוב לזכור כי למרות חוסנה של כלכלת ישראל, התפתחויות מדיניות כמו המצב הביטחוני הלוטה בערפל והתדרדרות היחסים עם טורקיה, בצירוף העובדה שמדינה קטנה כמונו תתקשה להחזיק מעמד זמן רב מול גל צונאמי כלכלי ששוטף את העולם כולו, מעוררים דאגות ודורשים מהכלכלה הישראלית להיות מוכנה לאתגר הקרב ובא.

הכותב הוא רו"ח ויו"ר EMEA, של פירמת בייקר טילי העולמית

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
2 סיבות: 1. היציאה מעזה. 2. ועדת בייסקי של שנות ה-80
היציאה מעזה - הוצאת 3 דיוויזיות החוצה בדקה ה-90 שחררה את כלכלת ישראל מהעול הכלכלי הנורא הזה שהיה על סף הבלתי נסבל. וועדת בייסקי בעקבות המשבר בשנת 1984 בה סילקו את כל הבנקאים כולל שר האוצר ואסרו עליהם לעסוק בבנקאות , םכולם כמעט ושלחו לכלא, ובנוסף סידרה של רגולציות שהצילו אותנו מקריסה. אלא אינן קיממות ברוב מדינות העולם ורק עתה מתחילים להפעיל כאלה בארהב ובאירופה. הנה לכם 2 סיבות אמיתיות ולא תאוריות אקדמאיות נכונות אמנם אך זניחות.
פניני  |  14.10.11
14.
כנראה שהמדדים תל"ג לנפש, או אחוז מובטלים, אינם משקפים את האמת בכלכלה...
אינני טוען שמדדים אלה, זמנם חלף, אלא שאין הם משקפים את המצב הכלכלי לאשורו. לצד מדדים אלה, יש לחפש מדדים המייצגים את סיכויי השרידות של אותם מדדים לאורך זמן, את חלוקת העושר בתוך השכבות השונות של הציבור, את צפי התפתחות סל מחירי צריכה לכל שכבה ביחס לאותה השכבה במדינות יעד להשוואה וכו'.
אבי זהבי , השרון  |  14.10.11
12.
אני מוכן להתחלף עם יווני, ספרדי, איטלקי אירי וכל אזרח אחר של איחוד
אירופי... תפסיקו לזיין לנו בשכל עם הכלכלה המצליחה של ישראל, תמרחו את הOECD או איך שקוראים להם עם המדדים השיקריים שלכם. ההון האנושי של מדינת ישראל אותם בעלי מקצוע -רפאים, מהנדסים , אנשי מחשבים נשברו לחלוטין תחת חוסנה של קלקלה מצליחה של ישראל, ותאמין לי מר הורוביץ יותר ויותר אנשים עושים רילוקיישן עם כרטיס לכיוון אחד בלבד ... חירניקים עלק!
אלון , גבעתיים  |  14.10.11
לכל התגובות