אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לא רק המונופולים גודעים את האפשרות להתחרות - אלא גם המדינה במו ידיה" צילום: אלכס קולומויסקי

"לא רק המונופולים גודעים את האפשרות להתחרות - אלא גם המדינה במו ידיה"

הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר דרור שטרום: "ההחלטה שלא להעביר את המלצות טרכטנברג כמקשה אחת מעמידה אותן בסכנה"

31.10.2011, 13:05 | אסף גילעם

"לא רק המונופולים גודעים את האפשרות להתחרות - אלא גם המדינה במו ידיה" - כך אמר היום (ב') עו"ד דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר וחבר ועדת טרכטנברג, בכנס שערכה חברת קשרי משקיעים בבורסה בת"א.

במפגש הסביר שטרום על המאפיינים והכשלים של התחרות במשק הישראלי וסקר את ההשלכות האפשריות של מסקנות דו"ח ועדות הריכוזיות ודו"ח טרכטנברג. לדבריו, "ההחלטה שלא להעביר את המלצות ועדת טרכטנברג כמקשה אחת מעמידה אותן בסכנה - שעון החול לקראת בחירות הולך ואוזל".

עוד אמר שטרום, כי "יש חשש להתמסמסות חלק ממסקנות ועדת טרכטנברג, כמו בהחלטה האחרונה להפחתת המכסים. אחד מהדגשים המהותיים במסקנות הוועדה הוא מתן הסמכות לממונה לפרק מונופולים, במיוחד את המונופולים האזוריים".

"השינוי המרשים בדו"ח טרכטנברג הוא שהממונה על ההגבלים הופך מגוף מגיב - לגוף יוזם", אמר.  לדבריו, הדבר שקובע את התחרותיות במשק הוא לא מספר השחקנים בשוק אלא עוצמת התחרות. שטרום הסביר כי השער לתחרות בישראל מוגבל מאוד: "בבלגיה, כשנוצר מונופול, יש תמריץ לחברות מגרמניה או צרפת להיכנס לשוק. אצלנו, מאיפה תיכנס התחרות - מסוריה?! לבנון?!". בניגוד לטענות שהשוק נפתח אצלינו לייבוא בשנת 1985 אמר שטרום כי "אנחנו בטרכטנברג עברנו על המכסים, אחד אחד, ועד להיום יש ענפים שלמים שבהם עד היום סובלים ממכסים של עשרות אחוזים".

יוקר המחיה

לדברי שטרום, ההוצאה של משפחה על בריאות מאז שנות התשעים הוכפלה. "בהסכמי קרטל בישראל אנחנו יכולים לרשום שיאים חדשים של חדשנות", אמר.

שטרום הציג את המגמה שחלה עד 2001, בה הריבוע הכחול ושופרסל פעלו בצורה נרחבת לרכישת סופרמרקטים עצמיים בטענה כי הדבר ישפר את יכול המיקוח שלהן מול ספקי המזון. אך למרות הטענות, הפער בין המחיר הסיטונאי לבין המחיר לצרכן רק הלך וגדל.

כששטרום הגיע לתחרות ברשתות השיווק, התערב עדי צים, מבעלי צים שיווק המחזיקה ברשת "מחסני כמעט חינם". צים טען כי הדבר החשוב ביותר היא פתיחת השוק לייבוא מקביל.

מצפצפים על הפיקוח

בנוגע לתחרות בתחום הפיננסים, הסביר שטרום את הבעיה שיש בנוסף לממונה על ההגבלים רגולטור ענפי. לדוגמא הביא שטרום את יוזמתו להכריח את הבנקים לפרסם נוהל מעבר בין בנקים, שנתקל בהתנגדות המפקח על הבנקים. בפשרה בין השניים, הוציא המפקח על הבנקים הוראה זהה מטעמו. שטרום סיכם, כי לאחרונה שמע מאותו מפקח כי בפועל הבנקים "מצפצפים על הנוהל".

"הבעיה היא במבנה הפיקוח כיום, וזה השינוי שצריך לקרות היום", הכוח של הממונה כיום הוא העמדה לדין פלילי של עברייני קרטלים, וזה יצר אימפקט. איפה הכוח שלו לא קיים - הוא בתחום המונופול שקיים כבר. השינוי המהותי בתחום צפוי להיות ביכולת של הממונה לפרק מונופולים, בצורה שתפתח את המחנק לתחרות נוספת".

בנוסף, הדגיש שטרום ששינוי מהותי שצפוי הוא היכולת לטפל בשליטה חוצה ענפית במשק. "להערכתי ההפרדה של הריאלי מהפיננסי יעבור".

"ההפגנה בשבת הקדימה את זמנה והיתה צריכה להתקיים לאחר פרסום מסקנות הוועדה, על מנת ללחוץ על הממשלה להעביר את המסקנות", אמר. 

ההצלחה בתקשורת

"אני חושב שיש לנו הישגים יפים בתחום פתיחת התחרות בשוק התקשורת בארץ", אומר שטרום. "בתקשורת מתרחשת מגמה נדירה שבה הטכנולוגיה מכתיבה את התחרות בשוק, כשהענף עובר מפיקוח לתחרות. מי חשב לפני ארבע-חמש שנים ש-HOT תהפוך לקבוצת תקשורת מובילה? לפי הטענה הקיימת, יש חשש שמיעוט הקבוצות בתחום מזיק לתחרות, אך כל עוד אין סימטריה תחרותית מלאה בין הקבוצות התחרות תימשך". לראייה הביא שטרום את כניסתה של נטפליקס לשוק בארה"ב והפיכת התחרות שלה ללא רלוונטית, כשהדגש לרגולטור הוא שאין חסמים לכניסת מתחרים לשוק בהסכמים כובלים.

"אנחנו רואים התארגנות מונעת בשוק התקשורת של קבוצות התקשורת, לפני התחרות שצפויה להיכנס לשוק, הן מטעם האינטרנט והן מצד הספקים הוירטואלים. ולכן דווקא בתחום התקשורת התגבשות הקבוצות הגדולות הן חיוביות, לעומת בתחומי רשתות השיווק. התפקיד של הממונה לא נגמר שם, אך הוא הצטמצם מהותית.

תגיות