אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הישג לשלטון המקומי: יקבל שליטה חלקית בתאגידי המים צילום: shutterstock

הישג לשלטון המקומי: יקבל שליטה חלקית בתאגידי המים

הממשלה אישרה את המלצות ועדת ניסן הקובעות כי כי כל רשות שטרם הקימה תאגיד, תצטרף לתאגיד קיים או תקים תאגיד עצמאי. יו"ר הרשות יוכל לכהן כיו"ר התאגיד

06.11.2011, 12:28 | ליאור בן דוד
המלצות ועדת ניסן בנוגע לאופן ניהול תאגידי המים אושרו היום (א') בישיבת הממשלה.

המלצות הוועדה קובעות כי כל רשות שטרם הקימה תאגיד מים, תצטרף לתאגיד קיים, או תקים תאגיד עצמאי תוך חצי שנה. כמו כן הרשויות המקומיות יקבלו פטור ממס על משיכת דיבידנד מרווחי התאגידים הפועלים בתחומן, וראש הרשות יוכל לכהן כיו"ר התאגיד, אך יימנע מלהשתתף בדיונים בהם הוא עלול להיקלע לניגוד עניינים. בנוסף, תאגידי המים יוכלו להשתמש במנגנון הגבייה של הרשות המקומית. אישור ההמלצות בממשלה מחזיר לרשויות המקומיות חלק מהשליטה על משק המים שאבדה להם.

השלטון המקומי טוען בתוקף כי ההסכם משרת את טובת הציבור, כי איחוד מנגנוני הגביה ייעל את התהליך ויוריד את הצורך בכוח אדם, ובעתיד יביא לירידה במחירי המים. כמו כן, ביטול המס על רווחי התאגיד יאפשר לעיריות לנצל את הכסף לטובת הציבור.

ועדת ניסן הוקמה בינואר השנה, במטרה לבחון את יחסי הרשויות המקומיות ותאגידי המים. זאת לאחר שהרשויות המקומיות ביקשו להחזיר אליהן את השליטה שנלקחה מהן ב־2001 על אחזקת משק המים וההכנסות ממנו. ב־2001 התקבל חוק ממשלתי שקבע כי על הרשויות להקים תאגידים שינהלו את משק המים באופן עצמאי, מתוך הבנה שהרשויות המקומיות לא ממקמות את הטיפול במשק המים והביוב במקום גבוה בסדר העדיפויות, ולכן תשתיות המים והביוב ברובן סובלות מהזנחה קשה. לאורך העשור האחרון הוקמו 52 תאגידי מים, וכל הכנסות הרשויות מגביית חשבונות המים וביוב עברו אליהם במקום לקופת הרשויות. בנוסף, נאלצו הרשויות לשלם חשבונות מים לתאגידים על צריכת המים במבני ציבור ועל גינון ציבורי.

בינואר האחרון החליטו בשלטון המקומי כי הגיעו מים עד נפש, ואיימו לפתוח בשביתה עד שיוסדר נושא התאגידים. בעקבות האיום הוקמה ועדת ניסן. הוועדה אמורה הייתה להגיש את המלצותיה בתחילת מרץ האחרון, אך איחרה בהגשת מסקנותיה ועשתה כן רק לאחר חצי שנה של דיונים. ראשי השלטון המקומי ומשרדי האוצר והפנים אמנם חתמו על הסכמות בנושא הפעלת התאגידים, אך רשות המים, לה כפופים התאגידים, מתנגדת להסכם, והגישה דעת מיעוט המפרטת את הסיבות להתנגדותה.

רשות המים טענה שיש לצמצם את מספר תאגידי המים ללא יותר מ־15. לטענתה, הקמת תאגידים נוספים תגדיל את ההוצאות ותעלה את מחירי המים, בעוד שצמצום מספר התאגידים ייעל את משק המים, יקטין את ההוצאות, ויפחית את מחירי המים לצרכן.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
וועדת סילון התעסקה יותר מחצי שנה בדיונים
ולמה הגיעו? לא רק שלא הגיעו לכלום, גם לא עשו מסקנות לשום דבר. כל מי שראה בזמנו את תוכנית בטלויזיה "כל בוטק" היה יכול להבין ללא שום וועדת ניסן ש: 1) צריך לצמצם את כמות התאגידים עד כמות סבירה ולא מטורפת 52 כמו היום או אולי להחזיר הכל לחוקים של מערכת קודמת שלא כל-כך טיפלה בנושא ביוב ומיים אך לא הוציאה חשבונות מטורפות עבור מיים ולפחות טיפלה בנושא תיקון צנרת וכו' שמערכת הנוכחית פשוט לא מסוגלת לטפל בגלל חוסר מומחיות שלה וביורוקרטיה מתומתמת. 2) צריך לבצע טיפול בצנרת של בתים לפי תקן חדש שלא איפשר לשחק במונה המיים על ידי התקנת שיסתום על חוזר על כל דירה ודירה ועל כל בית ובית. כי מאותה תוכנית עולה שכל מונה שמותקן היום הוא לא תיקני ולא יכול לספור את כמות המיים שעוברים דרכו ללא סטיה ניכרת. אז לכן צריך לעשות תקן חדש בכל הנושא הזה. מ-וועדת ניסן לא נראה שאף סעיף לא הגיע לפתירתו של עניין. וחבל אפילו חבל מאוד שכספים של משלמי מיסים לא מהווים שום מטרה ממשית אלה תירוצים ביורקרטים עד אין סוף ללא לשים קץ לעניין. בקיצור תסירו מעם שלנו את האוכלי חינם האלו שלא עובדים ומקבלים משכורות גבוהות מאוד וכמובן בחיים לא יישמו המסקנות של תוכנית "כל בוטק" כי זה נקרה ניגוד אינטרסים. ושיסתום על חוזר זה ניגוד אינטרס של כל המערכת הזאת.
קינדר , תל אביב  |  06.11.11