אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעל 200 מתמחים לא הגיעו לבתי החולים הבוקר צילום: מיקי אלון

מעל 200 מתמחים לא הגיעו לבתי החולים הבוקר

זאת יממה לאחר ששופט ביהמ"ש העליון חנן מלצר הודיע כי יעביר את הדיון בעתירתם להרכב מורחב. משרד הבריאות הורה לבטל את כל החופשות ופעילות של הרופאים מחוץ לבתי החולים יבוטלו לאלתר. מתמחים הגישו עתירה לבג"ץ נגד העסקת הרופאים בניגוד לשעות עבודה ומנוחה

14.11.2011, 13:26 | מיקי פלד

מאות מתמחים לא מגיעים לעבודה הבוקר (ב') בבתי החולים במרכז הארץ ובחיפה, לאחר שאמש החלה התארגנות של הרופאים המתנגדים להסכם השכר בין ההסתדרות הרפואית לאוצר מאוגוסט.

בשעות הקרובות יוודע כמה מתמחים אכן לא הופיעו לעבודה, ובמידה ומדובר במספר משמעותי אז הנזק שעשוי להיגרם לבתי החולים הוא לא פשוט, בין השאר משום שהמערכת לא נערכה לצעד שכזה ולכן למעשה אין מי שאמור להחליף מתמחה שלא מתייצב לעבודה להחליף את התורנים שעבדו בלילה. בכך מבקשים המתמחים לממש את ההתפטרות שלהם.

בינתיים, ברמב"ם לא הגיעו 80 מתמחים מתוך 96 שהגישו את מכתבי ההתפטרות לפני כחודשיים. מבית החולים נמסר כי הלחץ מורגש בעיקר בחדרי המיון והמחלקות העיקריות בהם חסרים המתמחים הן אורטופדיה, אונקולוגיה, נשים, ילדים, פסיכיאטריה ופנימיות.

 

באיכילוב עזבו כ-60 מתמחים את בית החולים, לאחר שהגיעו לאסיפה הבוקר. אולם, מספרים אלו אינם מספרים רשמיים של בית החולים.

 

בבית החולים מאיר לא הגיעו 35 מתמחים וחלקם נשארו הבוקר לאחר תורנות אבל ספק אם יגיעו למשמרת של מחר בבוקר. כ-60 מתמחים לא הגיעו הבוקר לבית החולים שיבא בתל השומר.

ככל הנראה, צפוי מספר המתמחים שלא הגיעו הבוקר לעבודה לעלות אל מעל ל-200.

 

מאבק המתמחים, צילום: אריאל בשור מאבק המתמחים | צילום: אריאל בשור מאבק המתמחים, צילום: אריאל בשור

 

בעקבות זאת משרד הבריאות הנחה הבוקר את בתי החולים להעביר אליו את שמות הרופאים שנעדרו מהעבודה ללא תיאום, אם כי בשלב זה לא ברור מה יעשה בנוגע לנעדרים. כמו כן, הורה המשרד להפעיל את כל העמדות בבתי החולים כרגיל, לא לסגור שום עמדה ולכבות על ההיעדרות בעזרת רופאים בכירים. מנהלי בתי החולים יידרשו להכין לוח תורנויות ללא הרופאים הנוטשים, עד סוף השבוע. כל החופשות ופעילות של הרופאים מחוץ לבתי החולים יבוטלו לאלתר.

 

הצעד מגיע יממה לאחר ששופט בית המשפט העליון, חנן מלצר, הודיע כי יעביר את הדיון בעתירתם של המתמחים לאשר להם להתפטר לדיון בהרכב מורחב. המתמחים לא מחכים לדיון, בין השאר בטיעון כי השופט מלצר אישר להם להתפטר ולכן צעדם הוא חוקי. למעשה, מלצר אמר כי בתנאים מסויימים התפטרות היא חוקית, אך אמר זאת במהלך דיון כעיקרון מנחה ולא בהחלטתו, שכן כרגע הוא נמצא בתוקף צו של בית הדין הארצי לעבודה המבטל את מכתבי ההתפטרות של כ-730 המתמחים.

המתמחים מבקשים באמצעות הצעד הזה לנסות ולהבהיר שוב עד כמה הם מאוכזבים ממשרד האוצר, שלא ניהל את המשא ומתן ביניהם כפי שנדרש, גם לדעת השופט מלצר.

משרד הבריאות: אי הגעת המתמחים היא עבירת משמעת וביזיון בית הדין

ממשרד הבריאות נמסר: "המשרד עוקב אחר כוונת הרופאים המתמחים להיעדר היום מבתי החולים. הבוקר יועברו הנחיות למנהלי בתי החולים במטרה להבהיר באופן חד משמעי לכל רופא שבוחר לא להגיע למקום עבודתו ללא תאום עם הממונה עליו, שמדובר בעבירת משמעת, ובצל הדיונים בבית המשפט ופסיקת בית הדין הארצי, ביזיון בית הדין . לרופאים מתמחים או מומחים ישנה אחריות למול המטופלים. מי שיכשל באחריות זו - ינקטו נגדו הליכים כמתבקש. המגעים עם האוצר- גם במידה והם מתמשכים - ההדברות היא הפיתרון היחיד למחלוקות הקיימות".

נציגי המתמחים אמרו הבוקר, כי "מזה 4 חודשים דוחקים אותנו לפינה והביאו אותנו למצב של משבר אמון במערכת. איננו יכולים עוד לשלם את המחיר המקצועי בחיי החולים שלנו ואת המחיר האישי ולהקריב את המשפחות ואת הבריאות שלנו במאות שעות עבודה חודשית ללא תמורה".

עתירה חדשה לבג"ץ

במקביל, קבוצה של מתמחים וסטודנטים לרפואה הגישו עתירה לבג"ץ כנגד תנאי העסקת הרופאים בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה. הכוונה בעיקר לתורנות בימי שישי, שגורמת לכך שלרופאים אין יום מנוחה שבועי. במסגרת העתירה מתבקש בית המשפט להורות על הביטול של ההסכם הקיבוצי שנחתם עם הרופאים ולהצהיר כי על המדינה כמעסיק מוטלת החובה לכבד את חוק שעות עבודה ומנוחה ולהימנע מהעסקתם של רופאים במערכת הבריאות הציבורית ברצף של למעלה מ-26 שעות "המציב סכנה ממשית לחייהם של הפונים למערכת הבריאות", כדברי העותרים.

את העותרים מייצגים עו"ד אפי מיכאלי מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן ועו"ד רון ורד, שותף במשרד יהודה רוה ושות'. דר' דניאל לנצברג, העומד בראש רשימת העותרים, אומר כי "המציאות הבלתי נתפסת של מערכת שהוזנחה במשך כל כך הרבה שנים, שמרבית האיוולות בה הונצחו וקועקעו לתוך ההסכם המבזה לתשע שנים הבאות היא שהובילה אותי לעתור לבג"ץ. לראשונה בהיסטוריה של ישראל אנחנו מבקשים מהמדינה להעניק הסברים להתעלמות המוחלטת מהחוק בקביעת תנאי העסקה של הרופאים. באותו זמן שנהגי משאית אינם יכולים לנהוג יותר מ-10 שעות ביממה רופא יכול למצוא את עצמו מנתח מטופל אחרי שעבד ברצף 30-26 שעות בניגוד מוחלט לחוק ולשכל הישר".

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
נו באמת... בעיה ב- 3 בתי חולים.. אפשר לחשוב, הרי אם גיוס היו חסרים הרבה יותר ללא כל הטררם
מי הם המתמחים - אלו נציג המאיון העליון. כן, ממש כך. חלק מהמאיון העליון. היום הם מגרדים את העשירון העליון מלמעלה. ומשתוקקים כמו חבריהם הרופאים המעט ותיקים יותר להרוויח 100-130 אלף ש"ח לחודש. כן - 2 תלושי שכר, מהתאגיד של בית החולים וממשרד הבריאות / קופת חולים. שילכו, יהרו, יעבדו בשוק הפרטי - לא יהלכו עלינו אימים. המערכת תסתדר מצויין בלי 200/300 רופאים. אפשר לחשוב...להיפך יחתכו קצת שומנים, יתיעלו קצת. יהיה בסדר.
אלון , ראשון לציון  |  14.11.11
10.
חוסר תום לב של בית הדין שמנסה לרצות את השלטון
ההתנהלות של בית-הדין לעבודה בעניין הזה היא שערורייתית. התעלמות מוחלטת מחוסר-תום-הלב של המדינה, אי אפשר שלא לחבר בין הצעות החוק בנוגע למינוי שופטים בבית המשפט העליון במטרה לפוליטיזציה של המערכת המשפטית. האם התנהלות בית הדין לעבודה ונילי ארד נועדו לרצות את השלטון?
אזרח  |  14.11.11
9.
חבורת חוצפנים, הרי ברור שהם לא באמת רוצים להתפטר
חבל שלא אומרים למתמחים שכל אחד שרוצה להתפטר - בבקשה, רק שיחתום על מסמך בו הוא מצהיר שידוע לו שלא יוכלו להעסיקו כמתמחה ב-3 השנים הקרובות. ואז נראה כמה מהם באמת רוצים להתפטר! זו פשוט חוצפה לא נורמלית האופן בו הם יודעים שחיי אדם תלויים בהם ומנצלים את זה!
יעקב , רמת גן  |  14.11.11
8.
הביזיון היחיד הוא מניעת ההתפטרות של המתמחים
ההתנהלות של בית-הדין לעבודה בעניין הזה היא שערורייתית. התעלמות מוחלטת מחוסר-תום-הלב של המדינה, הסכמה לתת צווי מניעה יום לפני כניסת פיטורים לתוקף אחרי שלא התבקשה בקשה כזו קודם לכן, התייחסות למתמחים פעם בתור פרטים ופעם בתור קבוצה מאורגנת - איך שנוח באותו רגע, פעם עם נציגות פעם בלי נציגות...
עובד  |  14.11.11
לכל התגובות