אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תו השעה: טונארה מחברת בין המהפכה הדיגיטלית לספרי התווים צילום: אריאל בשור

תו השעה: טונארה מחברת בין המהפכה הדיגיטלית לספרי התווים

החברה שנעזרה באחותו של מארק צוקרברג כפרזנטורית בדרך להסכמים עם חברות המוזיקה הגדולות בעולם, והמייסד יאיר לביא אופטימי: "גיוס משמעותי בעוד חצי שנה". לתחום הסמארטפונים הם דווקא לא פוזלים: "המסכים קטנים מדי"

14.11.2011, 11:53 | הראל עילם
לפני כחודשיים חזרו עובדי טונארה (Tonara) הישראלית מאוכזבים מסאן פרנסיסקו, לאחר שלא הצליחו לזכות בתחרות הסטארט-אפים המפורסמת "טק-קראנץ' Disrupt". החברה, שפיתחה מערכת מתוחכמת ללימוד מוזיקה, אמנם הצליחה להעפיל לשלבים הסופיים של בתחרות, אך לבסוף הפסידה לישראלית אחרת - שייקר, המפעילה בר וירטואלי בפייסבוק.

יאיר לביא, מנכ"ל ומייסד טונארה, אמנם לא יצא מסופק, אבל מקפיד לפרגן למתחרים: "שייקר הוא מוצר טוב, ואף על פי שאני לא קהל היעד שלהם אני בהחלט מבין איך יהיו להם הרבה לקוחות. מצד שני, אותנו פספסו בענק. הגיע לנו לפחות להגיע לגמר. כששאלו את הקהל מי ישתמש באפליקציה שלנו, כולם הרימו ידיים. השופטים הם לא מוזיקאים, ולא הבינו למה צריך אותנו".

בראיון ל"כלכליסט", לביא מספר על החברה שמנסה להמציא מחדש את ספר התווים, או ליצור "קינדל תווים" - כפי שהוא מגדיר את התוכנה שלה. הפיתוח של טונארה הוא אפליקציית אייפד המשתמשת במערכת זיהוי קול מתוחכמת, שמסוגלת להציג בכל רגע נתון היכן הנגן נמצא ביצירה ומעבירה את דפי התווים בהתאם. ההכנסות מגיעות מייצור ומכירת ספרי תווים דיגיטליים בחנות מקוונת.

כשאחותו של צוקרברג שרה

את החברה הקים לביא עם סמנכ"ל הטכנולוגיות יבגני בגלפור ב-2008. "שנינו היינו דוקטורנטים" מספר לביא, "אבל היו לי הרבה רעיונות לסטארט-אפים וזה הרעיון שהכי מצא חן בעינינו. הרעיון נולד מצורך אמיתי שלי - אני נגן חובב בפסנתר ובגיטרה. במשך שנה עבדנו במקביל לדוקטורט, אבל ראינו שהפרויקט מתקדם יפה והחלטנו לפרוש ולהתמקד רק בזה. למעשה, מ-2009 עבדנו על טונארה במימון עצמי וכעבודה במשרה מלאה".

בשנים הראשונות התמקדו לביא ובגלפור בטכנולוגיה שמאחורי טונארה, ובמיוחד ביכולת זיהוי הקול המתקדמת שלה. "אנחנו יודעים לסנן רעשים, ולזהות שינויים במקצב גם כאשר מישהו מנגן או מזמזם במפתח הלא נכון. אנחנו גם תומכים בנגנים מתחילים שעדיין לא מתורגלים בשמירת קצב או סולם, ויכולים לעקוב אחרי מאות כלים בו זמנית. אין שום מוצר דומה לזה בשוק".

בדומה לאפליקציות פופולריות כמו Shazam, המערכת של טונארה יכולה לשמוע שיר ברדיו או במחשב ולזהות אותו מיידית. היכולת הוצגה גם במסגרת התחרות, כשאחת המציגות עלתה לבמה ושרה את "Somewhere Over The Rainbow", והמערכת זיהתה את השיר המפורסם והציגה אוטומטית את התווים. הזמרת בהדגמה היתה לא אחרת מאשר רנדי צוקרברג, אחותו של מייסד פייסבוק וסטארט-אפיסטית בפני עצמה, שהיא חברתה של אשת השיווק של טונארה. לביא אומר שהוא לא הופתע שהיא עלתה לשיר, אבל שמח לראות עד כמה היא הצליחה.

במקור פיתחה טונארה טכנולוגיה בלבד, אבל הצגת האייפד בינואר 2010 פתחה עבור אנשי החברה חלונות חדשים. "הבנו פתאום מה צריך להיות המוצר" מספר לביא. "קודם היה לנו רק קונספט, ועכשיו מצאנו את הכלי שישמש אותנו ומודל כלכלי שעליו נוכל להתבסס - חנות ה-iTunes. מוזיקאים יפנו אלינו במקום לקנות חוברת תווים בעשרות דולרים, או במקום לחפש באינטרנט חוברת דיגיטלית ממקור לא מהימן. ברגע שהבנו מה אנחנו רוצים ליצור, גיוס של כסף הפך לדבר קל".

לנגן גם את ליידי גאגא

החנות מכילה כיום למעלה מ-250 יצירות: הגרסאות הדיגיטליות נוצרו באופן ידני על ידי עשרות מוזיקאים וסטודנטים, שתמורת תשלום מעלים את התווים לאתר. לצורך פעילותה גייסה החברה עד כה כ-750 אלף דולר ממספר אנג'לים, בהם ראש מחלקת המו"פ של גוגל ישראל, יוסי מטיאס, וכן מקרנות הון הסיכון אינדקס ולול ונצ'רס. בין המשקיעים גם נמצא אלכס זובילגה, ראש מחלקת הדיגיטל ב"וורנר מיוזיק", אחת מארבע חברות המוזיקה הגדולות בעולם.

"כיום אנחנו מוכרים רק מוזיקה קלאסית, אבל בעוד כמה חודשים גם נוסיף את מאגר השירים של וורנר, הכולל אומנים כמו R.E.M או מיילס דיוויס, וכן את אוסף המוזיקה של שלוש חברות המוזיקה הגדולות האחרות. זובילגה פתח לנו דלתות ובתוך שנה, יהיו לנו בחנות עשרות אלפי יצירות. זאת תהיה מהפכה אמיתית", אומר לביא. ספרי תווים דיגיטליים עולים בין 1 ל-3 דולר, בהתאם לאורך היצירה, ותווים של שירי פופ יעלו בין 2 ל-7 דולר.

בעתיד החברה תפתח את פיצ'ר החיפוש האקוסטי, כך שהמערכת תוכל לשלוף את התווים לכל יצירה מודרנית או קלאסית – גם אם רק תזמזמו אותה או תקשיבו לה ברדיו. "האלגוריתם כבר עובד, אבל עוד לא התאמנו אותו לאייפד. זה דורש הרבה מאוד כוח חישוב", מציין לביא. בנוסף מתכננת טונארה לתמוך בפיצ'רים כמו קריוקי וליווי אוטומטי. 

טונארה בטק-קראנץ טונארה בטק-קראנץ' Disrupt. "פספסו אותנו בענק" | צילום: תומר דביר טונארה בטק-קראנץ

לביא אופטימי: "כנראה בעוד חצי שנה נעשה את סיבוב הגיוס המשמעותי הראשון. המטרה שלנו היא להרחיב את כמות היצירות במאגר, להגדיל את כוח האדם הבינלאומי ולהוסיף תמיכה בטאבלטים נוספים פרט לאייפד". הגרסאות לאנדרואיד ו-PC צפויות לצאת בחודשים הקרובים, ובעוד חצי שנה מתוכנן לצאת מוצר נוסף, המיועד לסייע לגיטריסטים בנגינת אקורדים.

עם זאת, טונארה אינה פוזלת בשלב זה לכיוון הסמארטפונים. "המוצר שלנו מאוד מיועד לטאבלטים, ואני רואה את התחזיות לגידול בשוק הזה ומאוד מאמין בו. נגנים מסתכלים קדימה תמיד כאשר הם מבצעים יצירות, ופשוט לא יוכלו להסתמך על מסכים קטנים. מוזיקאי צריך לקרוא יותר מכמה תיבות".

תגיות