אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שר המשפטים והיועמ"ש לא באו לדיון על הקמת גוף שיבקר את הפרקליטות צילום: אלכס קולומויסקי

שר המשפטים והיועמ"ש לא באו לדיון על הקמת גוף שיבקר את הפרקליטות

גם פרקליט המדינה לא הגיע לדיון בנושא שנערך בוועדת ביקורת המדינה. רוני בר-און, יו"ר הוועדה: "עד סוף דצמבר 2011 הוועדה תדון ותחליט, בין אם משרד המשפטים יגבש עמדה ובין אם לא". פרופ' אמנון רובינשטיין: "לפרקליטות סמכויות אדירות. אינני מכיר עוצמה כזו בדמוקרטיות אחרות"

14.11.2011, 11:39 | משה גורלי

יו"ר ועדת ביקורת המדינה, רוני בר-און, הביע מורת רוח מגרירת הרגליים של משרד המשפטים בעניין הקמת גוף ביקורת על הפרקליטות. בראון מתח ביקורת על כך שעמדת המשרד שהובטחה עד מאי השנה לא הוגשה עדיין. כמו גם מכך שראשי המשרד – שר המשפטים, היועץ המשפטי ופרקליט המדינה – נעדרו מהדיון הבוקר בוועדה.

נאמן ווישטיין הוזעקו לדיון דחוף בקבינט ולדור לא טרח להופיע. במקומם דיברה עו"ד אורית קורן, המשנה ליועץ, שעומדת בראש הצוות לבדיקת הנושא. קורן סיפרה שהצוות קיים כבר 13 ישיבות וההתלבטויות טרם נפתרו. "מכלול הביקורת על עבודת הפרקליטות הוא גדול ומרשים. בתי המשפט, מבקר המדינה, נציבות שירות המדינה, לשכת עורכי הדין, ביקורת פנימית ואנו עדיין מחפשים איך לשפר".

פרופ' אמנון רובינשטיין השיב: "מתי לאחרונה הושעה פרקליט בגלל ביקורת כלשהי? אני לא מכיר שום תוצאה של ביקורת, נשיאים ורוח וגשם אין. לפרקליטות סמכויות אדירות. אינני מכיר עוצמה כזו בדמוקרטיות אחרות. מי מפקח על העוצמה הזו? מי מבקר את מדיניות הסדרי הטיעון, את העניין של סגירת תיק מחוסר ראיות שמהווה פגיעה בשלטון החוק ובחזקת החפות. זה משדר את המסר – אנחנו יודעים שהאדם אשם אבל אין לנו מספיק ראיות".

פרופ' מרדכי קרמניצר, שהצטרף לרובינשטיין, טען שיש להקים מוסד ביקורת עצמאי ומקצועי. "אינני רוצה בית דין שדה לתליית פרקליטים, אינני רוצה מינוי פוליטי של מי שלא אוהב את הפרקליטות. צריך מישהו בכשירות של שופט מחוזי או עליון שיבחן שאלות של מדיניות ושיקול דעת. שישלב ביקורת מערכתית וטיפול בתלונות".

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, התנגד בחריפות להקמת גוף כזה ש"מבטל את סמכותו של מבקר המדינה לפי החוק. אם במשרד המשפטים, אז למה לא במשרד האוצר, ברשות המסים, בכל משרדי הממשלה?"

בר-און היה נחרץ: "עד סוף דצמבר 2011 הוועדה תדון ותחליט, בין אם משרד המשפטים יגבש עמדה ובין אם לא".

בר-און הזכיר את שלל הצעות החוק הפרטיות שדורשות את הפיקוח הזה. ביניהן של ח"כ אורי אריאל שתקף בחריפות את משרד המשפטים: "התנהלות היועץ המשפטי והפרקליטות היא בלתי נסבלת, קרובה לשערורייה. אומרים שיגישו מסקנות במאי – לא מגישים. מתעלמים ולא משיבים לפניות שלנו חברי כנסת. אם לא תגישו הצעה משלכם לא תהיה ברירה אלא להגיש את החוק". אריאל רמז בדבריו על מניעי ההצעה: "יש שמועות שהיו מועמדים לשרים ואז נפתחו נגדם תיקים, דברים לא קלים שקרו לא פעם, לא פעמיים ולא שלוש. הדברים ידועים ולכן יש צורך בבדיקה ובפיקוח".

תגיות