אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיוס יקר מדי צילום: יואב גלאי

פיוס יקר מדי

להסכם הפיוס בין פתח לחמאס עלולות להיות השלכות כלכליות קשות מנשוא עבור הפלסטינים

28.11.2011, 07:46 | דני רובינשטיין

מימוש הסכם הפיוס בין פתח לחמאס, שעליו הסכימו בסוף השבוע בקהיר יושב ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) וראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל, מעמיד את הרשות הפלסטינית בפני שבר כלכלי שספק אם תוכל לעמוד בו.

בשלב ראשון נראה שהפיוס סתם את הגולל על אפשרות העברת כספי המע"מ והמכס הפלסטיניים מהאוצר הישראלי לממשלה ברמאללה. ישראל מעבירה לממשלת הרשות סכום חודשי של כ־100 מיליון דולר - כמחצית מהתקציב הפלסטיני החודשי לתשלום משכורות ולאחזקת השירותים הממשלתיים. לא מדובר בכסף ישראלי אלא בכסף פלסטיני שישראל גובה, בהתאם להסכם אוסלו, עבור סחורות יבוא שמיועדות לפלסטינים. על פי דרישת שרים בממשלה, ובראשם שר החוץ אביגדור ליברמן ושר האוצר יובל שטייניץ, עצרה ישראל לפני כחודש את העברת כספים אלו כעונש על קבלת פלסטין לארגון אונסק"ו. שרי הממשלה התלוננו שאבו מאזן משתמש בכספים כדי לתת מענקים למחבלים ששוחררו בעסקת שליט.

אבו מאזן (מימין) וחאלד משעל בפגישתם בקהיר ביום חמישי האחרון, צילום: איי פי אבו מאזן (מימין) וחאלד משעל בפגישתם בקהיר ביום חמישי האחרון | צילום: איי פי אבו מאזן (מימין) וחאלד משעל בפגישתם בקהיר ביום חמישי האחרון, צילום: איי פי

 

חיזוק התומכים בהמשך הצעדים נגד הרשות

על ראש הממשלה בנימין נתניהו מופעלים לחצים כבדים לחדש את העברת הכספים מצד בכירים אמריקאים ואירופים. גם שר הביטחון אהוד ברק הפנה לנתניהו בקשה להשיב את הכספים המשמשים בין השאר למימון מערכת הביטחון הפלסטינית המשתפת פעולה עם גורמי המודיעין בישראל. למעשה נתניהו כבר השתכנע לעצור את הקפאת הכספים אבל נוכח שאין לו רוב לכך בממשלה. אך כעת הסכם הפיוס מחזק את השרים התובעים להמשיך ולנקוט צעדים נגד הרשות המשתפת פעולה עם חמאס.

ראש הממשלה הפלסטינית סלאם פיאד הזהיר בסוף השבוע שאי־העברת הכספים מקרבת את הרשות במהירות לנקודה שבה לא תוכל לתפקד. לממשלת הרשות אין בימים אלו כמעט אפשרות לקבל תרומות והלוואות מבנקים מקומיים וזרים בגלל המשברים באזור ובעולם. סעודיה ונסיכויות המפרץ שעזרו לפלסטינים בעבר תרמו לאחרונה סכומי ענק למדינות כמו ירדן ומצרים כדי לנסות ולייצב את משטריהן מול הפגנות "האביב הערבי". מדינות המערב, שתורמות באורח קבע לפלסטינים, משלמות עכשיו פחות - לא רק בגלל המשבר הפיננסי ביבשת, אלא גם מפני שתשלומים אלה נועדו לעודד את תהליך השלום ואם אין תהליך, אין גם כסף.

גם מקורות המימון של חמאס התייבשו

אם הסכם הפיוס אכן יתממש ותוקם ממשלת אחדות פלסטינית תצטרך זו לשלם משכורות ל־150 אלף עובדי הרשות הפלסטינית בגדה ולעוד כ־30 אלף אנשי ביטחון ופקידים שמשרתים את ממשלת חמאס בעזה. בהתחשב בכך שהזרמת הכסף לחמאס מאיראן ומסוריה נעצרה, ספק אם ממשלת האחדות החדשה תוכל לעמוד בתשלומים אלו.

מבחינה כלכלית ממשלת ישראל יכולה די בקלות למוטט את הרשות הפלסטינית. כלכלת ישראל עם תוצר לאומי גולמי של כ־250 מיליארד דולר היא ענק כלכלי לעומת הכלכלה הפלסטינית הקטנה והמקרטעת שבה התל"ג הוא פחות מ־13 מיליארד דולר. ישראל שולטת לחלוטין בכלכלת הגדה ובעזה כאשר כ־%80 מסחר החוץ הפלסטיני הוא עם מדינת ישראל. השאלה היחידה היא מהו האינטרס הישראלי בהקשר זה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
מרצועת עזה יורים עלינו כי בניגוד לתקופת שייך יאסין ורנטיסי,הממשלה לא פועלת
כנגד ראשי החמס.מלבנון ה"דמוקרטית" קיבלנו הרבה שקט ונמשיך לקבל. בגדה יש שקט אחרי השתלטות צה"ל עליה בכל אזורי השליטה החשובים.כך יהיה גם בעקבות השתלטות החמס על הגדה שהיא בלתי נימנעת.הראש של ראשי החמס חשוב להם. כעת,כאשר גלעד שליט לא בעזה,אין שום מניעה לחזור לשיטות העבר שהצליחו.
בני בנקר , תל אביב  |  28.11.11
2.
אינטרס פשוט.הרשות הפלסטינית העבירה את שדה הקרב שלה נגד ישראל למגרש
הבינלאומי שנוח לה ורע לנו.בכך הפכה לאיום אסטרטגי על ישראל.עדיף לישראל שהרשות תיפול והחמס יעלה במקומה.כפי שההיסטוריה וההווה מלמדים אותנו,רק שילטון דיקטטורי חזק מסוגל בעולם הערבי לשמור על שקט יחסי.עם עליית החמס בגדה והאיסלם הקיצוני במדינות שמסביבנו,הלחץ הפוליטי מצד מדינות המערב עלינו ירד לאפס.באשר לחמס,אם הממשלה תרצה,צה"ל ידע להתמודד אתו.ראינו בעבר בעזה,כי כאשר ראשי החמס מחוסלים או בסכנת חיסול,הם יודעים יפה להמציא "הודנות" למיניהן.רק צריך לשנות בממשלה את המדיניות.
בני בנקר , תל אביב  |  28.11.11