אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": גפני השתכנע להפיל את מס העשירים בעצת לשכת רו"ח צילום: נועם מושקוביץ'

בלעדי ל"כלכליסט": גפני השתכנע להפיל את מס העשירים בעצת לשכת רו"ח

לשכת רו"ח, לשכת עו"ד ולשכת העצמאים הם הגופים ששכנעו את יו"ר ועדת הכספים להעלים את מס העשירים מהמלצות טרכטנברג שאושרו בכנסת. הנימוק: המס עלול לפגוע גם בקשישים שימשכו כסף בבת אחת כדי לממן דיור מוגן

13.12.2011, 07:01 | הדר קנה ותומר אביטל

לשכת רואי חשבון, לשכת עורכי הדין ולשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל (להב) - אלו הגופים ששכנעו את יו"ר ועדת כספים ח"כ משה גפני להעלים את מס ה"עשירים" מהמלצות המיסוי של ועדת טרכטנברג שאושרו סופית במליאת הכנסת בשבוע שעבר. כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", לאחר שהסעיף כבר אושר בממשלה ובוועדת כספים, הוסר המס בלחץ של גפני מגרסת החוק שהגיעה לאישור בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.

רו"ח עופר מנירב, יו"ר ועדת המסים של לשכת רואי החשבון, סיפר ל"כלכליסט" כי לפני הדיון בוועדת כספים יזם פנייה לגפני והציג לפניו את הבעייתיות הקיימת בחוק לדעתו. “אמרתי לו שיש מקרים של הכנסות חד־פעמיות לאנשים שאינם עשירים", אמר מנירב. "נתתי לגפני את הדוגמה, והוא השתמש בה מאוחר יותר, שקשיש שחסך כל חייו ורוצה להוציא את הכסף לצורך מעבר לבית אבות, לא מגיע לו לשלם מס נוסף בגובה 2%”. מנירב מספר גם כי הוא זה שייעץ לגפני להחריג בעלי הכנסות חד־פעמיות, דעה שגפני נלחם עליה מאוחר יותר.

מנירב. "לקשיש לא מגיע לשלם מס נוסף", צילום: בועז אופנהיים מנירב. "לקשיש לא מגיע לשלם מס נוסף" | צילום: בועז אופנהיים מנירב. "לקשיש לא מגיע לשלם מס נוסף", צילום: בועז אופנהיים

נציגי לשכת עורכי הדין וארגון להב השתתפו לצד לשכת רו"ח בדיונים מול גפני. יהודה טלמון, נשיא להב, מצדיק את ההתנגדות לחוק: “מס היסף בצורתו הנוכחית הוא נטל על מעמד הביניים ואינו מושת על עשירים בלבד".

גם עו"ד זיו שרון מלשכת עוה"ד מצדיק את המהלך: “לא היתה לנו התנגדות להטלת מס העשירים להכנסות שוטפות, ההתנגדות היתה לגבי הכנסות חד־פעמיות. ברשות המסים אמרו שמבחינתם זו בעיה טכנית ולכן גפני לחץ על הביטול".

גפני הודה שהשתכנע מהטענות של לשכת רו"ח, לשכת עורכי הדין וארגון להב וכי המס עלול אף להרע את מצבם של הקשישים והחוסכים: "לא אהבתי את החוק מלכתחילה. במהלך הדיונים התברר שהוא עלול לפגוע בין השאר בקשישים שימשכו כסף בבת אחת כדי לממן דיור מוגן".

בהתייעצויות שערך בלשכתו עם אנשי האוצר ורשות המסים דרש תחילה גפני לשנות את מס העשירים. אך כשהבין שלא ניתן להחריג אוכלוסיות חלשות - תבע לבטל את המס. בשיחה עם "כלכליסט" טען גפני כי הציע לאוצר סעיף חלופי - מדרגת מס נוספת לבעלי הכנסות גבוהות, אולם האוצר סירב לכך בכל תוקף. גפני הכחיש שקיבל פנייה מגורמים בעשירון העליון העשויים להיפגע מהמס, והוסיף כי יתמוך בכל מתווה שיובא ויפגע בעשירים בלבד, במיוחד בהוספת מדרגת מס.

לעומת זאת, יורם גבאי, חבר ועדת טרכטנברג, יוצא להגנת המס. ”לא ידעתי שמיליון שקל הכנסה בשנה זה מעמד בינוני", אמר גבאי ל"כלכליסט". "המס הוא בשיעורים המקובלים בעולם כשמדרגת ההכנסה הגבוהה המוגדרת בו מתייחסת למעמד עליון מובהק".

גבאי מאמין שניתן היה להחריג מקרים בעייתיים ולמנוע את הורדת הסעיף שאמור היה להכניס 400 מיליון שקל בשנת 2012. "עכשיו נוצרה לאוצר בעיה שבה אין להם מקורות תקציביים להשלמת דו"ח טרכנטנברג", אמר גבאי. בדומה לכך גורמים באוצר טוענים כי אחוז הנפגעים מהסעיף בקרב מעמד הביניים והשכבות החלשות יהיה אפסי.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
ההתלהמות על גפני מיותרת, צריך להבין שמשיכה חד פעמית של חוסכים תהיה מחויבת במס
מכיוון שהאוצר לא רצה לבנות מדרגת מס נוספת המס הנוסף היה יוצא אל הפועל בכל קבלת משכורת מוגדלת חד פעמית, מענקים, פיצויים וכו... סיטואציה זו שכיחה לכל עובד במהלך חייו מסיבות שונות. המס מחושב שנתית וכך העובד נפגע חלקית ובהתאם למשכורתו כתוצאה מהמענק. אך האוצר רצה לגרום שמס זה יהיה על בסיס חודשי וכך לעשוק את העובדים ממעמד הביניים בייחד עם העשירים. כך שגפני רק מנע פגיעה במעמד הבינוני עד שהאוצר ורשות המסים ימצאו דרך לבצעו שנתית. צריך לומר לו תודה ולא לתת לעליהום התקשורתי הזה להימשך.
לירן , יבנה  |  13.12.11
11.
הפתרון מאד מאד מאד קל - מיסוי לפי אדם, לא לפי אפיק הכנסה
למה מס על הכנסה מחושב בנפרד ממס על הון? פשוט צריך לייצר מדרגות מס לאדם באשר הוא אדם ובלי להתייחס בנפרד להכנסה מעבודה, רווחי הון או כל דבר אחר. מי שרווחיו השנתיים מכל האפיקים כולם יחדיו היא מעל מליון ש"ח, יתחיל לשלם מס מאד גבוה (60%?) על היתרה. מי שרווחיו האישיים מעל 10מליון ש"ח, יתחיל לשלם על היתרה מס עוד יותר גבוה (75%?). זה יפתור את כל הבעיות וייצור איזון במערכת - פודי חסכונות יוכלו להזהר ולא למשוך את הכסף שלהם מחשבונות השקעה בקצב מהיר יותר מאשר מליון בשנה - וממילא אדם רגיל לא צריך יותר. ואם מישהו רוצה למשוך 2 מליון בשביל לקנות דירה, הוא יכול למשוך מליון בשנה אחת, ואת המליון השני לקחת בהלוואה לשנה. כל בנק ישמח לתת לו את הכסף בערבון על הכסף ה"נעול". גם אם מדובר בקשיש, הבנק יודע שהוא יוכל לקבל את הכסף מהחשבון בלי מיסוי אם הקשיש חו"ח נפטר, אז גם לא תהיה לבנק בעיה לתת תנאי הלוואה טובים (אין סיכון). 7 - רוב הטייקונים הגדולים בעצמם מעל גיל 60 - בודדים הופכים למולטי מליונרים בגיל צעיר...
הייטקיסט , הרצליה קיפוח  |  13.12.11
לכל התגובות