אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפעיל עמותה חינוכית של ש"ס? בוא לפתח תקווה צילום: גיל לרנר

מפעיל עמותה חינוכית של ש"ס? בוא לפתח תקווה

דו"ח מבקר המדינה חושף כי ראש עיריית פתח תקווה וממלא מקומו היקצו נכסים ציבוריים לעמותות שפועלות ברשת החינוך של ש"ס משל היו רכושם הפרטי ומסכם: "ההתנהלות של העומדים בראש העירייה פוגעת באמון הציבור במערכת המוניציפאלית"

20.12.2011, 16:00 | שירלי ששון-עזר

ראש עיריית פתח תקווה, יצחק אוחיון, וממלא מקומו, מוטי זפט, "פעלו שלא כדין והפרו את חובתם לנהוג בשיוויוניות כלפי הציבור ומתוך דאגה לאינטרס הציבורי", כך עולה מדו"ח מבקר המדינה שבחן את התנהלות העירייה בנושא הקצאת מקרקעין ללא תמורה. הביקורת נערכה בין אוקטובר 2010 לפברואר 2011 והיא כללה בחינה של עשרות מקרים בהם הקצתה העירייה קרקעות ונכסים ציבוריים לעמותות ומוסדות חינוך ללא תמורה.

מהדו"ח עולה תמונה חריגה, שלפיה מתוך 266 נכסים השייכים לעירייה, ב-218 מהנכסים לא הוסדרה ההקצאה כחוק. בחלק מהנכסים נבנו תוספות בנייה חורגות, חלק מההקצאות לא אושרו על ידי שר הפנים כפי שנדרש על פי הנוהל התקין וברוב המקרים ההקצאה לא פורסמה להתנגדות הציבור.

עוד עולה, כי בחלק מהנכסים נמסרו אלו לשימושם של גופים שונים על פי החלטתו של ראש העירייה וממלא מקומו בלבד, תוך התעלמות בוטה מהוראותיו המחייבות של נוהל ההקצאות שגובש על ידי משרד הפנים בשנת 2001. המבקר מחמיר בנושא, וכותב כי אוחיון וזפט התנהלו בנושא "כאילו לא היו נכסים אלה רכושו של הציבור אלא רכוש פרטי". בנוסף, במקרים מסוימים נמסרו הנכסים מבלי שהדבר הובא לידיעתו של אגף הנכסים בעירייה, למרות שהוא הגוף המופקד על ניהול נכסי העירייה לפי החוק.

מהדו"ח עולה, כי 139 נכסים מתוך 218 הנכסים שהקצאתם לא הוסדרה כחוק נמצאים כיום בהליכי הסדרה אך אלה נמשכים כבר חודשים ארוכים ובחלק מהמקרים אף שנים ארוכות. 79 נכסים בכלל לא נמצאים תהליכים להסדרת ההקצאה וב-64 מתוכם נרשם חוסר שיתוף פעולה מופגן מצד העמותות המשתמשות בנכסים, למרות פניות של אגף הנכסים אליהן. מחצית מאותם נכסים (32 נכסים) נמצאים בשימוש עמותות המפעילות את רשת החינוך של עמותת ש"ס.

המבקר מציין כי ההתנהלות של העומדים בראש העירייה פוגעת באמון הציבור במערכת המוניציפאלית, ועלולה להעצים את תחושת הציבור ש"השלטון המקומי מתנהל באופן שרירותי ולעתים אף שערורייתי". המבקר מוסיף כי "עלול להיווצר הרושם שטיפולה של העירייה בנושא מושפע משיקולים פוליטיים הקשורים לכך שסיעת ש"ס היא חברה בקואליציה במועצת העיר ושר הפנים הוא יו"ר המפלגה".

חריגות בנייה וסחבת בחסות העירייה

בחלק מהמקרים, כמו במקרה של בית הכנסת עין גנים שאותו מפעילה 'עמותת בית הכנסת עין גנים פתח תקווה', לא נמצאו בידי אגף הנכסים בעירייה טופס להקצאת נכס, למרות שהעמותה מפעילה בו בית כנסת מזה מספר שנים. ב-2009 פנה אגף הנכסים לנציג העמותה להסדרת השימוש במקום ודרש את המסמכים לפי הנוהל, אך גם כעבור שנתיים לא נענו פניותיו. בתגובה לטענות המבקר בנושא הגנה העירייה על העמותה, ומסרה כי לעמותה נדרשה שהות ארוכה יותר הסדרת ההקצאה בשל עיכובי הליכים ברשם העמותות.

הקצאה לעמותה ללא עמותה

 

במקרה של בית הכנסת אורחות חיים שהוקם על קרקע עירונית כמה עשרות שנים לפני מועד הדו"ח, נמצא כי שום עמותה הרשומה כחוק אינה מפעילה את בית הכנסת. כמו כן, לא נמצא באגף הנכסים חוזה עם מפעיל בית הכנסת בנוגע להקמתו או מתן רשות השימוש בו.

במקרה זה, בשונה ממקרים אחרים, לא הגנה העירייה על מפעילי המוסד. לפי תיק המסמכים של הנכס, החל משנת 2006 ניסה אגף הנכסים לדרשו את המסמכים להסדרת השימוש בנכס. בקיץ 2009 אף הגיע נציג הלשכה המשפטית של העירייה ובידיו מכתב התראה ודרישת פינוי, אך הפינוי הוקפא לאחר שמפעילי בית הכנסת טענו כי בית הכנסת נבנה כדין על פי היתרים שהתקבלו כחוק. בסיכומו של דבר, למרות שלא נמצאו המסמכים הנדרשים, העירייה לא נקטה פעולה לפינוי בית הכנסת והוא ממשיך לפעול במתכונת זו עד היום.

המבוגרים כיסו את חובות החשמל של העמותה

המקרה של המרכז הרוחני שמופעל על ידי 'עמותת אור אברהם אוהבי' נחשפה התנהלות שירותית אף יותר של ראש העיר. בבדיקת צריכת חשמל שנערכה על ידי אגף הנכסים בסוף 2008 התגלה שימוש בנכס שברחוב יהונתן אדואר שליט"א שעל פי ידיעתו של אגף הנכסים לא התקיימה בו פעילות. הנכס שימש קודם כמרכז להפעלת חוגים למבוגרים אך למרות שפעילות זו הופסקה המחלקה לחינוך מבוגרים נדרשה לשאת בתשלום צריכת החשמל בנכס. בנובמבר 2008 נפתרה החידה ובביקור של נציג אגף הנכסים בנכס התברר כי העמותה מקיימת פעילות במקום והיא האחראית לצריכת החשמל.

בבירור שנעשה עם העמותה השיבה הפקידה מטעמה כי "העמותה קיבלה את המפתחות מראש העיר לפני החגים, ורק הוא יכול לקחת מהעמותה את המפתחות". חודש לאחר מכן הנחה ראש העיר את עוזרו לדרוש מראשי העמותה שיפעל להסדרת השימוש בנכס וכמה ימים לאחר מכן אכן הגיעה בקשת העמותה להקצאת המבנה, אותו מבנה שנמצא בשימושה שלא כדין. במקביל פנה האגף לחינוך מבוגרים לעירייה בבקשה לשום ולהשתמש במבנה להפעלת מרכז השכלה למבוגרים. אגף החינוך ציין שלמרות שהמבנה משמש עמותה פרטית, הוא הנושא בנטל התחזוקה של המבנה. אגף הנכסים מסר בתשובה כי העמותה אכן פועלת במבנה אך לא על פי נוהל ההקצאות ולא התיאום עם האגף. בעירייה לא מצאו לנכון לפנות את העמותה ומסרו למבקר המדינה כי דרשו מהעמותה לפנות את הנכס לא יאוחר מה-17 ביוני 2011, אך העמותה לא פינתה את הנכס גם לאחר תאריך זה.

"אני מוטי זפט נושא באחריות הבלעדית"

 

המקרה של בית הספר' למרחב' מדגים היטב את מדיניות ניהול הנכסים הציבוריים של ממלא מקום ראש העיר מוטי זפט. בנייתו של בית הספר התורני המופעל על ידי עמותת למרחב החלה ב-2007. את הקרקע החליטה העירייה להקצות 4 שנים קודם לכן, אך עם תחילת הבנייה הוחלט לא לטפל בהקצאה ולהמתין לסיום הבנייה. בסוף 2008 נפרץ מתחם בית הספר ונגנב ממנו ציוד. בניסיון להסדיר את סידורי האבטחה במתחם התברר לאגף הביטחון בעירייה שלמרחב משתמשת בבית הספר מבלי שהדבר תואם מול אגף הנכסים ומבלי שהושלם תהליך ההקצאה.

כל זה לא הפריע לעמותה, ובאמצע 2009 היא ביקשה לצאת לשלב הבנייה השלישי לפי התוכנית המקורית. אבל ההתנהלות הלא תקינה לא הסתיימה בכך: באוקטובר 2010 גילה אגף הנכסים שבתוך מתחם בית הספר פועל גם בית כנסת וכי זה פועל גם בסופי שבוע. האגף דרש מהעמותה לדעת האם היא זו שמפעילה את בית הכנסת. את התשובה קיבל אגף הנכסים במכתב מטעם העמותה שעליו חתום ממלא מקום ראש העיר מוטי זפט: "מדובר בתושבי 'נוה גן' שבהעדר מקום בבית הכנסת 'ארזי הלבנון' חיפשו מקום לתפילות בשבתות. אני, מוטי זפט, הנושא באחריות בלעדית על הכנסתם ל'למרחב' בקרוואן המשמש בימות השבוע ככיתה לכל דבר", כתב.

זפט מוסיף כי מכיוון שביום שבת האחרון נודע לו כי הכיתה ששימשה לבית הכנסת צרה מלהכיל את המתפללים, החבורה תעזוב את בית הספר והוא יאפשר להם לפעול בקונסרבטוריון, גן הילדים שהנמצא במתחם "על דעת, בהסכמת ובברכת מי שמעלי כאן בעירייה".

המבקר מעלה בדו"ח מקרים נוספים בהם נמצאה התנהלות לא תקינה בהקצאת הנכסים, ומסכם בדרישה מהעירייה להבטיח כי עבודתם של אגף הנכסים וועדת ההקצאות יתבצעו ללא התערבותם או הכוונתם של גורמים שאינם בעלי סמכות לכך, לא כל שכן, ללא התערבותו והכוונתו של ראש העירייה או ממלא מקומו. "עוד עליה לעשות בדק בית יסודי בכל הנוגע לתפקודה בנושא הקצאתם ללא תמורה של נכסיה באופן תקין, על פי הכללים המחייבים ומתוך הקפדה על טובת הציבור ועל טוהר המידות".

מעיריית פתח תקווה נמסר: דו"ח המבקר טרם הגיע לידנו. אנחנו נתייחס לטענות שעלו בו עם קבלתו.

תגיות