אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנתיים אחרי המבוכה בלונדון, האג"ח הממשלתיות חוזרות לחו"ל צילום: עמית שאבי

שנתיים אחרי המבוכה בלונדון, האג"ח הממשלתיות חוזרות לחו"ל

ל"כלכליסט" נודע כי האוצר מתכוון לחדש במהלך השנה את ההנפקות בשווקים הזרים

12.01.2012, 06:55 | אמנון אטד

על פי הערכה מעודכנת של הנהלת משרד האוצר, שאינה שונה הפעם בהרבה מההערכות של רוב האנליסטים במשק, צפוי הגירעון בתקציב הממשלה לחרוג השנה בכ־12 מיליארד שקל מהיעד שנקבע בתקציב הדו־שנתי, ולהסתכם בכ־3.5% מהתוצר (יותר מ־30 מיליארד שקל).

כל החריגה הצפויה מיעד הגירעון מוסברת בתחזית לירידה חדה שאמורה להירשם השנה בגביית המסים. הערכה מעודכנת זו שונה מאוד מהתחזית שמסר לפני חודשיים שר האוצר יובל שטייניץ לוועדת הכספים, לפיה גביית המסים תהיה השנה נמוכה רק בכ־5 מיליארד שקל מהתחזית שעל פיה נבנה התקציב לשנת 2012.

כדי לממן חלק מהחריגה הצפויה בגירעון הממשלתי, מתכוון האוצר לחדש במהלך השנה הנוכחית את הנפקות איגרות החוב הממשלתיות בשוקי ההון הבינלאומיים. היקפה המדויק של ההנפקה המתוכננת ומועד ביצועה עדיין לא נקבעו.

משנת 2000 יצא האוצר תשע פעמים להנפקות בהיקף כולל של כ־7 מיליארד דולר בחו"ל. השנה החולפת היתה בין הבודדות שבהן לא בוצעה הנפקה בחו"ל, יחד עם השנים 2001, 2007 ו־2008.

את גיוס ההון הגדול האחרון שלו בחו"ל קיים האוצר לפני קרוב לשנתיים, במרץ 2010, כאשר ביצע בלונדון את ההנפקה הגדולה בתולדותיו, בהיקף של 1.5 מיליארד יורו. כמה חודשים מאוחר יותר התברר כי משקיעים ישראליים פשוט הערימו על אנשי האוצר ורכשו קרוב ל־60% מהיקף ההנפקה, דבר שאפשר להם לקנות איגרות חוב של ממשלת ישראל שנשאו תשואה גבוהה יותר מזו שהיתה נהוגה אז בארץ.

חשיפת חלקם הגדול של הישראלים בהנפקה הלונדונית הביכה את צמרת האוצר, לאחר שזו התגאתה ב"בהבעת אמון חסרת תקדים בכלכלת מדינת ישראל", כדברי שר האוצר יובל שטייניץ בזמן ההנפקה.

תגיות