אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יותר מ־100 תוכניות בנייה מאיימות על השטחים הפתוחים צילום: החברה להגנת הטבע

יותר מ־100 תוכניות בנייה מאיימות על השטחים הפתוחים

דו"ח האיומים על השטחים הפתוחים שפרסמה אתמול החברה להגנת הטבע תוקף את הרפורמה שיזם נתניהו

17.01.2012, 07:07 | ליאור בן דוד

מספר האיומים הסביבתיים על השטחים הפתוחים חצה לראשונה את רף ה־100, כך חושף דו"ח האיומים על השטחים הפתוחים של החברה להגנת הטבע לשנת 2012 שהתפרסם אתמול (ב'). הדו"ח, שהחברה להגנת הטבע מפרסמת זו השנה החמישית, מסכם את התוכניות המרכזיות המהוות איום על הסביבה ועל השטחים הפתוחים בישראל. השנה נחשפו בדו"ח 110 איומים על הסביבה ועל השטחים הפתוחים, לעומת 98 איומים בשנה שעברה.

הדו"ח כולל 22 איומים חדשים, ובהם כביש חדש שמתוכנן להיסלל בלב מרחב הפולג שבשרון, תוכניות להקמת עשרה ישובים חדשים במבואות ערד, לבניית שכונות מגורים בשטחים הערכיים שמסביב לדימונה, טורבינות רוח ענקיות בהרי אילת, וכן תוכניות להפיכת אתר עין מבוע לשמורת טבע שהכניסה אליו כרוכה בתשלום ולהקמת אתר פסולת בשטח רגיש סמוך ליישוב רימונים. מנגד, 6 מהאיומים שהופיעו בדו"ח של שנה שעברה הוסרו מהרשימה, ו־7 איומים נוספים נמצאים במגמת שיפור.

פרק מיוחד בדו"ח מוקדש לאיומים שמקורם במדיניות הממשלתית, כגון הרפורמה בחוק התכנון והבנייה. בדו"ח נכתב כי הרפורמה תביא לביטול רבים ממנגנוני הבקרה על מערכות התכנון הקיימים כיום. "הרפורמה הופכת את מערכת התכנון בישראל (הכוללת רמה מקומית, מחוזית וארצית) ממערכת היררכית בה כל רמה מבקרת את זו שתחתיה למערכת שתפעל על פי עיקרון של 'תוכנית אחת בוועדה אחת'", נכתב בדו"ח.

בנוסף, השנה צורף לדו"ח פירוט הגורמים העומדים מאחורי האיומים. מככבים בו גורמים ציבוריים כגון החברה הלאומית לדרכים, מקורות וחברת נמלי ישראל, לצד גורמים פרטיים כגון שיכון ובינוי מקבוצת אריסון, רותם אמפרט, כיל, מפעלי ים המלח ודלק נדל"ן.

סמנכ"ל החברה להגנת הטבע, ניר פפאי, אמר במסיבת העיתונאים שנערכה אתמול כי: "על אף מספר הצלחות בשנת 2011, קשה לנו להיות אופטימים. הרפורמה בחוק התכנון והבנייה מבטלת כמעט לחלוטין את עבודת ועדת התכנון המחוזית ומפוררת את עבודת ועדת התכנון הארצית. והרוחות המנשבות במינהל התכנון במשרד הפנים מביאות עימן העדפה ברורה של פיתוח בראייה קצרת טווח, תוך צמצום ההתייחסות לשיקולי סביבה. השילוב בין הדברים עלול להחליש משמעותית את היכולת להגן בעתיד על השטחים הפתוחים.

תגיות