אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יש דרכים להפחית את דמי הניהול צילום: בלומברג

יש דרכים להפחית את דמי הניהול

דמי הניהול הגבוהים בענף החיסכון הפנסיוני אינם גזירה משמים. קופת הגמל העצמאית של עובדי האוניברסיטה העברית מוכיחה שאפשר לגבות דמי ניהול נמוכים - ועדיין להשיג תשואות ראויות

18.01.2012, 08:00 | דורון שורר

מה היה גובה חשבון הסלולר שלכם בחודש האחרון? רובכם, יש להניח, תדעו את התשובה. בעקבות כניסתו של המפעיל הסלולרי הווירטואלי הראשון לשוק, כנראה גם אתם בדקתם כמה אתם משלמים לדקת שיחה אל מול ההצעה החדשה. כמה עולה קוטג'? גם את זה כולם יודעים היום. מה גובה חשבון החשמל? והארנונה? החשבונות האלה מגיעים אלינו מדי חודש ומציינים באותיות בולטות למדי את הסכום לתשלום.

כתבות נוספות באותו נושא - לחץ כאן

ומה גובה דמי הניהול ששילמתם החודש לקרן הפנסיה? דממה. יחידי סגולה יודעים לשלוף את התשובה הזו מהמותן. אמנם גם על כך אנו מקבלים דיווח בדואר, אבל הדיווח הזה מגיע אחת לשלושה חודשים (בהתאם לדרישות החוק), וגובה דמי הניהול בו קבור בים של טבלאות ומידע בנוגע לכספים שהופקדו בחשבון, לרווחים שהניבו או להפסדים שצברו.

המבוטח הפרטי משלם יותר

החדשות הרעות הן שאתם משלמים הרבה יותר מדי, וכנראה הרבה יותר מששילמתם בעבר. עד התקופה שבה הועבר ניהול הקרנות מידי הבנקים לגופים מסחריים שמתחרים ביניהם על הזכות הזו, שילמנו לאנשי המקצוע של קופות הגמל דמי ניהול של כ־0.7%, וזה לא מעט. כיום אנו משלמים הרבה יותר - כ־1.5%. כך למשל, משפחה עם שני הורים עובדים, ששניהם מרוויחים את השכר הממוצע במשק, משלמת מדי שנה מאות שקלים כדמי ניהול. רובנו מתייחסים לכך כאל גזירה משמים המוכתבת על ידי סוכן הביטוח, שאין מה לדון בה.

ובכן, לא כך. גופים שונים נושאים ונותנים עם הקרנות באשר לגובה דמי הניהול שהן גובות. ארגונים בעלי יתרון גודל, המעבירים מבוטחים רבים לקרנות, נהנים מעמלות נמוכות יותר באופן משמעותי. את חסרון הכיס שנוצר עקב כך משלמים המבוטחים הפרטיים. שימו לב שהקרנות מפרסמות בדרך כלל את העמלות הממוצעות ואת שיעור דמי הניהול הכוללים שהן גבו, אבל לא טבלאות שיסבירו מי משלם כמה. הפער יכול להיות של 100% ויותר.

חיסכון פנסיוני "חברתי"

החדשות הטובות הן שיש פתרון. האמת היא שאפשר לנהל קרן פנסיה באופן מקצועי ואמיתי, עם שורת רווח נמוכה בהרבה לקרן המנהלת, ולהעניק שכר ראוי לעובדיה. עשו את זה לפני רפורמת בכר, ועושים זאת בעולם המערבי כולו. אפשר לנהל חיסכון פנסיוני גם באמצעות דמי ניהול בגובה 0.4% ואף 0.3%. המשמעות לחוסכים - הוזלה של כ־75%.

באוניברסיטה העברית, למשל, אנו מנהלים קופת גמל עצמאית של עובדי האוניברסיטה, גובים מהעובדים דמי ניהול בגובה 0.4%, ושנה אחר שנה מניבים תשואה שמעמידה אותנו בעשירייה הפותחת של קופות הגמל בישראל - בלי הוצאות שיווק אדירות, בלי משכורות עתק ובלי דיבידנדים לבעלים. זה קורה גם בחברת החשמל, בתעשייה האווירית ובעוד מקומות.

אין סיבה אמיתית לא לאפשר לגופים כאלה, שפועלים ללא כוונות רווח, לנהל את כספי הפנסיה של כלל אזרחי ישראל. פתיחת השוק הפנסיוני למוסדות אלו תהפוך אותו להרבה יותר תחרותי. במצב הנוכחי פועל בו מספר לא גדול של גופים מסחריים, שרובם מנצלים את התקרה המותרת של דמי ניהול ואין להם אינטרס לפתוח בתחרות נמרצת על המחיר. הם רואים לנגד עיניהם קודם כל את אילי ההון שמאחורי הקופה, ולאחר מכן את העמיתים.

כניסה של גופים שמוכנים לתת את אותו השירות בפחות כסף תניע את השוק בכיוון הנכון. אין מדובר בעמותות שכונתיות ובקבוצות חובבים. ניתן לקיים חיסכון פנסיוני "חברתי", דוגמת זה שאנו מקיימים באוניברסיטה עם מיטב המומחים בארץ, בכפוף לפיקוח הרגולטורי ההדוק והראוי של האוצר, ולהביא להישגים עבור העמיתים.

דרוש מקצה שיפורים לבכר

שוק החיסכון הפנסיוני פועל כיום במתווה שנקבע על ידי ועדת בכר. זוהי דוגמה לוועדה מלאת כוונות טובות, שהצליחה לפתור כמה בעיות תוך יצירת בעיות אחרות. אין שום דבר אקסיומטי בכך שרק גוף מסחרי חייב לנהל חסכונות פנסיה. יש יתרון גדול דווקא בגישה השנייה, שלפיה הקופה שייכת לעמיתים וחייבת להתנהל באופן היעיל והחסכוני ביותר כדי להשאיר להם כמה שיותר מכספם לעת זקנה.

שש שנים לאחר אישור רפורמת בכר הגיעה העת למקצה שיפורים. הכנסת מתחרים חדשים מהעולם הלא מסחרי היא נקודת התחלה טובה לכך.

הטיפ היומי

כמה אתם מפקידים? בדקו בחוזה ההעסקה שלכם על אילו רכיבי שכר ניתנת ההפרשה לפנסיה. במקרים שבהם המעסיק אינו מפריש על כלל השכר, אלא רק על חלקו, ניתן להפריש כספים באופן עצמאי על היתרה

הכותב הוא יו"ר ועדת ההשקעות של קופת הגמל לעובדי האונ' העברית, לשעבר הממונה על שוק ההון באוצר

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
בכיינים!!!!
חישוב של דמי ניהול , הוא לפי יתרה. ככל שיתרה יותר גבוה , כך אתם יכולים להגי עם חברת ביטוח להסדר. תפסיקו לבכות ותתחילו להבין. דמי ניהול זה לא הכל. אנשים בוכים כאן על הפסדים(תשואות שליליות). א.אתם ורק אתם יכולים לבחור את מסלולי השקעה בקופת גמל...אתם בוכים , אבל יש כאלה שעכשיו מרוויחים... ב.אתם יכולים למשוך את הכספים ולהשקיע בעצמכם...ללא דמי ניהול ג.על מה דיבור בכלל???? למי יש פה קופת גמל פעילה בכלל??( חוץ מקרן השתלמות)
אלכס  |  18.01.12
23.
למה אין בישראל ניהול פנסיה אישי לפי כללים (IRA)
למה אין בישראל ניהול פנסיה אישי לפי כללים (IRA) ? במידה ויאפשרו חוקית ניהול אישי לפי כללים ברורים כמו שנהוג במדינות מתוקנות דמי הניהול לא יגיעו 0.1 אחוז כנראה אם לא יעשו הרבה פעולות לעומת מחירי העושק שגובים היום הגופים המנהלים את הכספים הפנסיוניים והכל לפי החוק !!! כמובן. צריך רק לנחש מי הגורם שיש לו את ההשפעה למנוע את אישור הIRA ???
דן  |  18.01.12
22.
תגובה ל-1 - תראה לי בית השקעות אחד שעוקף באופן קונסיסטנטי
את מדד המעו"ף בשילוב עם אג"ח מדינה לפי אותו מדד סיכון של הקופות שלהם, לאחר שמנכים ממנו את דמי הניהול ששילמת. אין חיה כזאת. (ולא, זה לא חוכמה לבית השקעות לייצר 1000 תמהילי השקעות שונים ואז להראות שמתוכם 30 עקפו את המדד, את זה גם קוף יכול לעשות - ועשה.) אם המדינה היתה מציעה לתושבים תמהיל פשוט של מדד המעוף ואג"ח מדינה, תוך גביית דמי ניהול מאד נמוכים (כמו 0.1% לשנה), זו היתה קופת הגמל\פנסיה הכי רווחית במשק לרמת הסיכון שלה. חבל שכל חברי הכנסת ופקידי האוצר בכיס של בעלי ההון ולעולם לא ירימו דבר כזה.
הייטקיסט , הרצליה קיפוח  |  18.01.12
לכל התגובות