אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השר נאמן תומך: ילדי הורים גרושים לא יועברו אוטומטית לאם צילום: shutterstock

השר נאמן תומך: ילדי הורים גרושים לא יועברו אוטומטית לאם

שר המשפטים אימץ את מסקנות ועדת שניט, שהמליצה לבטל את "חזקת הגיל הרך". לפי ההמלצות, ילדים עד גיל 6 לא יועברו אוטומטית לחזקתה של האם

19.01.2012, 14:30 | אביעד גליקמן

האם הסכמי הגירושים עומדים לשנות את אופיים בעתיד הקרוב? שר המשפטים פרופסור יעקב נאמן קיבל הבוקר (יום ה') את המלצות ועדת שניט, הוועדה הציבורית לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושים.

על פי החוק כיום, ילדים עד גיל 6 נתונים למשמורת אצל אמם אלא אם בית המשפט החליט אחרת. הוועדה המליצה לבטל סעיף זה: ילדים להורים גרושים לא יעברו אוטומטית לחזקת האם, אלא כל מקרה ייקבע לגופו בבית משפט לענייני משפחה. זאת במקרים בהם ההורים אינם מגיעים להסכמה בדבר חזקה על הילד.  

הוועדה קבעה כי בשל העובדה שכל ילד הוא אדם עצמאי, הרי שטובתו ואופן מימוש זכויותיו על ידי הוריו במשותף צריכה להיבחן באופן אינדיבידואלי בעת קביעת הסדרי ההורות בגירושים. עוד הוחלט כי אין מקום לקבוע חזקה כללית כמו חזקת הגיל הרך לאופן מימוש טובת הילד וזכויותיו, וממליצים לקבוע בחוק קווים מנחים לקביעת טובת הילד על ידי בית המשפט כאשר ההורים אינם מגיעים להסכמה. 

לדברי הוועדה, קווים מנחים אלו נועדו לתת מענה הולם לנוכח החשש שהועלה לפיו ביטול חזקת הגיל הרך עלול להגביל את יצר ההתדיינות ואת השימוש לרעה בהליכים המשפטיים.  

עוד קובעת הוועדה, כי יש לעודד הידברות בין ההורים באמצעות גישור או ייעוץ טיפולי שיאפשר לממש את זכויות הילד בדרכי שלום ולמנוע ממנו פגיעות הכרוכות בהתדיינות בבית המשפט בעניינו. הוועדה ממליצה כי ההורים יחוייבו להשתתף בפגישה ביניהם לפני הגשת תביעה בענייני האחריות ההורית על מנת לנסות ולהגיע להסכמות. לדברי הוועדה, כאשר ההורים לא הגיעו להסכמות, כל אחד מהם יידרש להגיש לבית המשפט הצעה להסכם הורות בעניין אופן מימוש אחריותם ההורית כלפי הילד שלהם. 

בנוסף, ממליצה הוועדה כי על מנת לצמצם את משך ההתדיינות בענייני הילדים, בית המשפט לא יורה על עריכת תסקיר של עובד סוציאלי, אלא אם כן יתרשם כי יש בו צורך. בדרך זו יצומצמו המקרים שבהם מופנים בעלי דין לתסקיר ללא הצדקה אמיתית.  

בקרוב בחקיקה: איך הורה ינהג בילדיו

 

המלצות הוועדה נוגעות גם לאחריות הורית: מוצע להשית בחוק מערכת יחסי גומלין בין הורים ובין ילדיהם על האחריות ההורית המשותפת למימוש זכויות הילדים. החוק למעשה יקבע איך על ההורים לנהוג עם ילדיהם, כדי להטיח את שלומם. זכויות אלה כוללות את כל תחומי חייו של הילד, והן באות להבטיח את שלומו ורווחתו ואת הקשר הממשי בינו ובין שני הוריו, גם כשהם מתגרשים. הוועדה מצאה לנכון לכלול בחוק במפורש את זכותו של הילד לקשר משפחתי עם אחיו, אחיותיו והורי הוריו. 

גם טובת הילד זכתה להתייחסות הוועדה, כאשר ההורים והמדינה נדרשים להעמיד בראש מעייניהם את טובת הילד באופן שיהווה שיקול ראשון במעלה בכל פעולה שהם נוקטים בענייניו. הוועדה קובעת כי עקרון העל של טובת הילד מבטא תפיסה שעל ההורים לתת משקל מועדף לזכויות הילד וצרכיו ההתפתחותיים.  

הוועדה עסקה בנושא שמעורר מחלוקת כבדה בין ההורים, בהם אחד מההורים מבקש להגר מהארץ עם הילד. הוועדה קובעת כי יש להסדיר נושא זה בחוק על מנת להבטיח את שמירת הקשר של הילד עם שני הוריו, וזאת בהתאם למתווה הכללי שהציעה הוועדה לגבי אופן מימוש האחריות ההורית שבחוק.  

לבסוף מציעה הוועדה, לקבוע בחוק זכות להפעיל אמצעי אכיפה משפטיים לפי שיקול דעת בית המשפט כלפי הורה המפר את אחריותו ההורית, כולל זכות לפיצויים מהורה שמתרשל במילוי אחריותו ההורית.

עו"ד עירית גזית, מנהלת מערך הסיוע המשפטי של ויצו: "אימוץ מסקנות הוועדה תביא לכך שסכסוכי המשמרות בבתי המשפט יילכו ויתארכו בעקבות ביטול החזקה על גבם של הילדים. כל הסדר משפטי פתוח יוביל לחשיפת הילדים לקונפליקטים הוריים, לעוני של ילדים, ולא יוביל להורות שוויוניות אמיתית. הסכנות והחסרונות גדולים לאין שיעור מהיתרונות". לדברי עו"ד גזית, המטרה שלשמה לכאורה מבטלים את החזקה כבר מתקיימת היום בכל מקום שבו אבות מעוניינים ליטול חלק משמעותי בחיי ילדיהם. "ישראל היא אחת המדינות שבהן יש את הסדרי הראייה הנרחבים ביותר בעולם, אשר מקנים לאבות גרושים זכויות נרחבות. כבר היום בהסדר המשפטי הקיים אבות ואמהות הם גם אפוטרופוסים שווים וגם משמורנים משפטיים שווים בעיני החוק".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
למה אף אחד לא מדבר על הבעיה האמיתית?
הבעיה האמיתית בחוסר השיוויון מתחילה בבתי הדין הרבניים! כאשר בתי הדין הרבניים מפלים לרעת האישה - כל המהלכים החוקיים שבאים בעקבותייהם הם מעוותים מהיסוד! מי שבאמת רוצה שיוויון אמיתי וצדק - צריך להפנות את זעמו לעובדה הזאת. כיצד נשים יוכלו לצדד בתיקון החוק, כאשר זה קלף המיקוח היחידי שיש בידהן במקרי גירושין? כמות הילדים שאני מכירה שהאבות שלהם עשו הכל כדי להקטין את המזונות בגלל פארנויה שאמא שלהם מבזבזת את הכסף לעצמה - הם עצומים!!!! כמות הילדים שאני מכירה שאבא שלהם עשה להם את המוות כנגד אמא שלהם "הסחטנית" היא אדירה, וכמות הילדים שננטשו בידי האבות שלהם, אחרי שהם התחתנו בשנית והקימו משפחה אחרת גם היא גדולה. צריך להפסיק לתת כל כך הרבה כח לרבנות! לאפשר גירושים אזרחיים בתהליכי גישור על חשבון המדינה - ובדרך הזו גם לתקן את חזקת הגיל הרך, גם לשמר על מסגרת בריאה לילדים, גם לחסוך את כל עוגמת הנפש בהליכים מייגעים בבתי המשפט. אל תאמינו לנאמן! צאו וראו כיצד הוא מעביר סמכויות לבתי הדין הרבניים. זה עוד מסמר בארון הקבורה של הדמוקרטיה לטובת מדינה הלכה!
אמא יקרה  |  22.01.12
12.
ילדים מעקבים קאריירה
ל10 אם אתה לא מבין שקשה לעשות קאריירה עם ילדים ,אי אפשר לעבוד בלי חשבון שעות על גבי שעות או לנסוע לחו"ל למס ימים בחודש כי העבודה דורשת ולעזוב את הילדים. שיקחו הגברים את הילדים אליהם ובזה ישחררו את הנשים לעשות קאריירה ,לזה התכוונתי שזה לטובת הנשים. לטובת הילדים רצוי לחיות בבית עם שני הורים ואם זה לא מתאפשר אז אולי ניתן לשאול את דעתו של הילד אם הוא רוצה לגור עם אבא או אמא ??? המוח שלי ממש לא מעוות ועם דיבורים כאלו כנראה שעברת סבל רב מגרושתך . אגב לממהרים להתגרש כנראה שתמצאו אשה שניה שדומה לראשונה ותעברו את אותן שגיאות פלוס מינוס ,אז בעיני עדיף טיפול זוגי עם הראשונה.
עינת , מרכז  |  22.01.12
11.
עינת מתגובה 10,
את הראת בעצמך ובאיוולתך מה הבעיה עד היום עם העוול הזה. "... החוק הזה אינו לטובת הילדים אך הוא לטובת הנשים." אז מה את אומרת פה? לפי המוח המעוות שלך טובת הנשים עולה על טובת הילדים! אי לכך שהעוול שנגרם לגבר שנאלץ לעבור את ההליך הזה לפי החוקים של מדינת ישראל זועק לשמיים. (אני לא יודע איך אפשר לחשוב אחרת בכלל אחרי שהורסים לבנאדם את החיים ככה). החוקים האלה היו במקום עד שנות ה-50 של המאה הקודמת כי האישה לא עבדה ואם עבדה אז רק במקומות שוליים. היום הבסיס הזה כבר לא קיים והוא לא כלום אלא אפליה מתקנת המבוססת על דעות קדומות בלבד שכבר אין בה צורך.
קפיטליסט גאה  |  21.01.12
לכל התגובות