אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: המשימה הבלתי אפשרית של מנכ"ל RIM החדש צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: המשימה הבלתי אפשרית של מנכ"ל RIM החדש

יצרנית הבלקברי עדיין תקועה ב-2008, ותורסטון היינס שיחליף את שני המנכ"לים העוזבים יצטרך להוכיח כישורים יוצאי דופן. וגם: הונגריה רוצה להיות ספקית סלולר

23.01.2012, 13:43 | יוסי גורביץ

מעט מדי, מאוחר מדי

יצרנית הבלקברי RIM הודיעה הלילה (ב') על הדחתם-בפועל – הם מעדיפים לקרוא לזה התפטרות – של צמד המנכ"לים שלה, שהחזיק במשותף גם בתפקיד יו"ר החברה. ג'ים בולזילי ומייק לאזארידיס נמוגים לאחור, וברנש שאף אחד לא שמע עליו קודם לכן, תורסטן היינס, יקבל לידו את ההגאים בנסיון נואש למנוע את ההתנגשות עם הקרחון.

הבעיה היא שזה נראה יותר מדי כמו סידור מחדש של הכסאות על סיפון הטיטאניק, לקראת אותה התנגשות בלתי נמנעת. אם ב-2008 היא היתה שווה 80 ומשהו מיליארד דולר, היום היא שווה בקושי תשעה. 2008 היא השנה החשובה: זו שבה האייפון קיבל גם חנות אפליקציות, ובסופה הושק המכשיר הראשון שמבוסס על אנדרואיד (ה-G1 של HTC). זו היתה השנה שבה הסמארטפון הפך למכשיר בידורי – והמכשירים האיכותיים, הסולידיים והמשעממים של RIM, שמיועדים לאנשי עסקים ולחברות רציניות, התחילו את שקיעתם.

השנה שעברה היתה שנה נוראית מבחינתה של יצרנית הבלקברי. 75% משווי השוק שלה נמחק, והפאניקה שאחזה בה גרמה לה להוציא לשוק מוצר כמו הפלייבוק, טאבלט כל כך לא אפוי שהוא דמה יותר לקמח מאשר לעוגה.

באפריל האחרון  שאל לאזארידיס, בייאוש, "למה אנשים לא מעריכים את הרווחים שלנו? למה הם לא מעריכים את הצמיחה שלנו? למה הם לא מעריכים את העובדה שבחמש השנים האחרונות הפכנו לחברה גלובלית, שיש לנו חוזים עם 500 ספקי סלולר ב-170 מדינות ומוצרים בכמעט 30 שפות?". כשלאזארידיס אמר את הדברים, RIM עדיין היתה רווחית מאוד. מאז גם זה עבר.

כי את המלחמה החשובה באמת היום בעולם הסמארטפונים, מלחמת התדמית, RIM הפסידה בענק. כמו נוקיה, היא נראית סולידית ומשעממת. ובעולם העקום שלנו, זוהר עדיף על יציבות. נוקיה רוצה לטפס החוצה מהבור התדמיתי הזה בעזרת השילוב עם ווינדוס פון, כשמכשירי הלומיה מנסים לפזר אבק פיות בנוסח אפל. לא בטוח ש-RIM, שנשענה על השוק העסקי יותר מכל חברת סלולר אחרת, מסוגלת לבצע שינוי כזה.

וגם אם היא מסוגלת – ועד כה אין הרבה סימנים לכך – היא בפיגור של כמעט ארבע שנים. אם היינס יצליח לסגור את הפער ולהחזיר את החברה שלו למעמד מוביל בשוק, הוא יזכה בצדק למעמד שהיה שמור לפני כמה עשורים ללי אייקוקה, שהציל את קרייזלר. אולי, אם מותר לחלל את הקודש, אפילו לזה של סטיב ג'ובס. למרבה הצער, לא הייתי בונה על זה. קודם שישרדו את השנה הזאת.

לאזארידיס. עכשיו הולכים?, צילום: בלומברג לאזארידיס. עכשיו הולכים? | צילום: בלומברג לאזארידיס. עכשיו הולכים?, צילום: בלומברג

לדבר עם ממשלת הונגריה 

 

הונגריה היא אחת המדינות שהמעבר מהעריצות הסובייטית לעידן החופשי פגע בה יותר מכל. ההפרטה שלה היתה פראית כמעט כמו זו של רוסיה, והריאקציה שהגיעה לרוסיה, תחת כנפיו של הדיקטטור פוטין, מגיעה גם אליה במידה חלשה יותר. המדינה סופגת ביקורת חריפה על שורה של חוקים שהועברו בה לאחרונה ופוגעים בחופש הביטוי – עד כדי איום בכך שיגרשו אותה מהאיחוד האירופי.

חלק קטן מהאוכלוסיה של הונגריה המריא, אך רובה נשאר מאחור. העליה החדה במחירים שהגיעו עם השוק החופשי, והעובדה שהמשכורות – להוציא במגזרים מוגבלים – לא עלו במידה שווה, הביאה לכך שחלק ניכר מהאוכלוסיה התרושש במהירות. התוצאה היא פער חד בין הונגריה ושאר מדינות האיחוד, גם מבחינה טכנולוגית.

רק עשרה אחוזים מההונגרים מחזיקים בסלולר עם חבילת גלישה, בהשוואה ל-57% מאוכלוסיית צ'כיה ו-32% מאוכלוסיית סלובקיה, שגם היא לא נחשבת להצלחה גדולה. המחירים של חבילות הגלישה בהונגריה גבוהים במיוחד, ושיעור החדירה של הדור השלישי ושל בנקאות סלולרית במדינה נמוכים מאוד.

על רקע המצב הזה, ממשלת הונגריה מעצבנת עכשיו את האיחוד האירופי בצעד נוסף: היא מתכוונת להפוך לספקית סלולר בעצמה. בסוף החודש היא תעניק חוזה לשלוש חברות סלולריות חדשות – שיהיו בבעלות הממשלה.

וזה מנוגד, כמובן, לתפיסה המקובלת, שלפיה חברות צריכות להיות עצמאיות ולעשוק את הלקוח בלי התערבות ממשלתית. אבל, כאמור, לתושבי הונגריה אין הרבה סיבות להתרשם מההפרטה של ארצם. לפי המומחים, הממשלה מנסה להוריד את מחירי הסלולר כדי לאפשר גם לשאר האוכלוסיה ליהנות משירותים מתקדמים. שלוש החברות הקיימות – כמה מוכר זה נשמע! – העדיפו למכור את השירותים שלהן במחיר מופקע, ולמנוע את קיומם של ספקים וירטואליים.

הממשלה, בקיצור, מנסה להתמודד עם מה שתיאולוגי השוק החופשי מכנים "כשל שוק", מצב שבו כמה אוליגרכים מצליחים לכופף את היד הנעלמה. זה מצב הרבה יותר נפוץ ממה שהתיאולוגים הללו מוכנים להודות.

ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה. רוצים לספק שירותי סלולר, צילום: בלומברג ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה. רוצים לספק שירותי סלולר | צילום: בלומברג ויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה. רוצים לספק שירותי סלולר, צילום: בלומברג

אופס, נפלנו בשמועת רשת

 

רוב העולם שמחוץ לארה"ב מכיר את מאמן הפוטבול הנערץ-לשעבר ג'ו פטרנו בשל פרשה מכוערת במיוחד, שבה הוא חיפה לכאורה על הסגן שלו שאנס קטינים. פטרנו מת בסוף השבוע האחרון. הבעיה היתה שכלי התקשורת דיווחו על מותו 12 שעות קודם לכן.

כותבי עיתון סטודנטים של אוניברסיטת פן סטייט, שממנה פוטר פטרנו לאחרונה בעקבות השערורייה, שמעו שמועות על כך שפטרנו מת ושאימייל על כך נשלח לאתלטים של האוניברסיטה. מבלי לברר את הפרטים ומבלי לראות את האימייל – שלא היה ולא נברא – מיהר העיתון להודיע על מותו של פטרנו, והדיווח יצא לטוויטר ופייסבוק.

עורך העיתון כבר הספיק להתפטר בגלל הפאדיחה הזו, אבל היא לא נעצרה שם. שורה של ארגוני תקשורת ראו את הדיווחים במדיה החברתית, ואחד מהם – CBS – רץ עם הדיווח בלי לבדוק אותו. שורה של ארגוני תקשורת אחרים אמרו לעצמם, במידה של צדק, שאם ארגון תקשורת רציני כמו CBS מדווח על מותו של פטרנו, זה כנראה קרה. אופס.

פעם היה מקובל במקרים כאלה להרים טלפון ולברר עם המשפחה האם המנוח אכן מנוח, או, כמו שקרה למארק טוויין, שהשמועות על מותו היו מוקדמות מדי. היום, עצם הופעתה של ידיעה במדיה החברתית מפעילה לחץ על כלי תקשורת להגיב עליה – אף אחד לא רוצה להיות האחרון. והלחץ הזה מוביל לירידה באמינות ובדיוק. ספק אם לרב סרן שמועתי – אומרים שהוא כבר קודם לדרגת תת אלוף – היה אי פעם כלי טוב יותר מאשר טוויטר ופייסבוק.

קצרצרים

מפתח אנדרואיד עלה על רעיון מבריק: הוא יבנה חנות אפליקציות שתכיל את כל האפליקציות שגוגל לא הסכימה להכניס למרקט שלה. אנחנו מדברים על גרסאות שונות של מערכת ההפעלה עצמה, אמולטורים של משחקים קלאסיים שהוסרו עקב בעיות זכויות יוצרים, אפליקציות Tethering שעצבנו את חברות הסלולר, ועוד. למרות הבעיות החוקיות שהמהלך עלול לעורר, החנות כבר נמצאת בשלבי בניה ראשוניים. עכשיו נראה אם גוגל תלך בדרכה של אפל, שניסתה לחסל באמצעים משפטיים את חנויות האפליקציות המתחרות בזו הרשמית.

הקינדל של אמזון. קוראי הספרים האלקטרוניים ממשיכים להצליח יותר בקרב נשים הקינדל של אמזון. קוראי הספרים האלקטרוניים ממשיכים להצליח יותר בקרב נשים הקינדל של אמזון. קוראי הספרים האלקטרוניים ממשיכים להצליח יותר בקרב נשים

מכירות הטאבלטים והספרים האלקטרוניים, מדווח מכון המחקר Pew, השיגו הישג מדהים במהלך עונת הקניות האחרונה: בין אמצע דצמבר 2011 לתחילת ינואר 2012, מספר המבוגרים שהחזיקו גאדג'טים כאלה בארה"ב כמעט והוכפל: מעשרה אחוזים ל-19%. כרגיל, נשים קנו – או קיבלו במתנה – יותר קוראי ספרים אלקטרוניים מגברים.

נמשכת מתקפת הטרור המקוון של אנונימוס: ההאקרים שלו הפילו ביממה האחרונה את האתר של CBS, והפעם לא סתם באמצעות התקפת DDoS – כזו שיוצרת עומס על השרת כך שאי אפשר לגשת אליו – אלא באמצעות מחיקת כל התוכן שלו. ל-CBS היה גיבוי, והוא שבו לפעולה. אבל ספק אם יש דבר נורא יותר, מבחינת איש תוכן, מאשר מחיקת כל מה שעמל עליו. צריך להזכיר שלאנונימוס יש אולי בעיה עם הבוסים של CBS, אבל הפגיעה היתה בתוכן שעליו עמלו סתם אנשים שרצו להתפרנס. כנראה שמבחינת השרצים של אנונימוס, כשחוטבים עצים לא צריך להתייחס לשבבים המתעופפים.

המגפה של אנונימוס לא מוגבלת לארה"ב: קבוצה דומה החלה להפיל את אתרי הממשלה בפולין, ככל הנראה במחאה על הסכמתה של הממשלה שם לחתום על הסכם בינלאומי להגנה על זכויות יוצרים (ACTA), שנחשב לשנוי במחלוקת משום שהוא דורש גם מלחמה בפיראטיות. אנונימוס כבר הצהירו שהם שמו את ממשלת פולין ברשימת המטרות שלהם. בשבוע שעבר פעילי רשת והאתרים הגדולים בארה"ב רשמו הצלחה מרשימה במאבק נגד תעשיית התוכן והנסיון שלה לשבור את האינטרנט. בימים האחרונים חלק גדול מההון הפוליטי הזה יורד לטמיון בגלל כמה ילדים מנוזלים, שרוצים לשחק בטרוריסטים אבל מתבכיינים כשמתייחסים אליהם כאל כאלה.

הרשת החברתית האקסקלוסיבית ביותר בעולם הוצגה בפגישות האחרונות של ה-G20. היא מכונה V20, וכדי להתקבל אליה אתה צריך להיות שר האוצרו/או ראש הממשלה של מדינה מובילה בעולם המתועש (מצטערים, שטייניץ). הרשת מיועדת לאפשר לשרים להחליף ביניהם מסמכים בצורה מאובטחת יותר מאשר דרך האימייל, אבל הם כבר מיהרו לקשט אותה בתמונות פרופיל אישיות וכו'. למרבה הצער, היא תשמש בעיקר בפגישות של שרי האוצר של ה-G20 בעתיד, וכמעט שלא ביניהן. הכניסו את תיאוריות הקונספירציה שלכם כאן.  

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
בנוגע להונגריה
ראוי לציין כי המדינה נכנסה למשבר בסוף מלחמת העולם השנייה וקרסה מהיפר אינפלציה. הפיתרון שלה היה הוצאת מטבע חדש והלאמת מפעלים ועסקים כדי להגביר את הכנסות המדינה. נראה שדברים מסוג זה עוברים בדם, שכן שנה שעברה הונגריה הלאימה דה פקטו שליש מהפנסיות של אזרחיה.
הכלכלן  |  23.01.12
2.
שיהמרו על אנדרויד וימצירו או כמו שצריך
משום מה גוגל לא הצליחו להמציר את אנדרויד ולהפוך אותו לאינטואיטיבי כמו האייפד. אם RIM יצליחו לעשות את זה הם יכולים לחזור לרכב על הסוס. אין טעם להמשיך להשקיע מאמצים במערכת הפעלה עצמאית, שיצטרפו לעדר וינהיגו אותו במקום להסתכל מהצד ולהתייבש.
ג.זקן. , מרכז  |  23.01.12