אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה המים התייקרו? הסיפור האמיתי צילום: ישראל מלובני

למה המים התייקרו? הסיפור האמיתי

כתוצאה מהמעבר לתאגידי מים, התייקרו מחירי המים לצרכנים ב-16% בשל העמסת שיעור המע"מ על החשבון הסופי. האם יש מגוון אפשרויות להפחית את המחיר?

27.01.2012, 08:40 | אורי גולדמן וויקטור עטיה

עד לפני מספר שנים סופקו המים לתושבי ישראל באמצעות העיריות בלבד, אבל בשנים האחרונות יותר ויותר עיריות עוברות לאספקת מים באמצעות תאגידי מים.

המעבר הוא בהחלט צעד חיובי, מאחר שריכוז פעילות זו בגוף המופרד מפעילותה הסבוכה והמסורבלת של העירייה, מאפשר תפקוד יעיל, מקצועי וענייני לאין ערוך לעומת המצב שהיה לפני מיסוד תאגידי המים.

לצד היתרונות במיסוד תאגידי המים יש גם חסרונות. החיסרון העיקרי בו נתמקד הוא הוספת המע"מ על חיוב צריכת מים וזאת בשל העובדה שתאגידי המים אוגדו כחברות עסקיות המחויבות לדווח על הכנסותיהם למע"מ.

לפיכך, כתוצאה מהמעבר לתאגידי מים, התייקרו מחירי המים לצרכנים בשיעור של 16%, זאת בשל העמסת שיעור המע"מ על החשבון הסופי. השאלה היא מי הם המפסידים ומי המרוויחים ממהלך זה ומה ניתן לעשות בעניין?

לפי שעה, המפסידים הם כמובן הצרכנים מאחר ותוספת המע"מ מגולגלת במלואה עליהם, שכן תאגידי המים גובים את המע"מ מהצרכנים ומעבירים ישירות למדינה.

המרוויחות הן העיריות והמדינה – העירייה מרוויחה מאחר והיא רשאית לקבל את מע"מ התשומות (באמצעות תאגידי המים) ששילמה עבור ספקים ששירתו אותה בעניין אספקת המים, חשוב לציין שהעירייה הייתה מנועה מלקבל חזרה מע"מ תשומות זה כשסיפקה את המים באופן ישיר ולא באמצעות תאגיד מים מאחר והיא מלכ"ר שאינו רשאי לקזז מע"מ תשומות.

המדינה מרוויחה את המע"מ שגובה תאגיד המים בניכוי מע"מ התשומות אותו קיבלה חזרה העירייה (באמצעות תאגידי המים) כאמור לעיל, מכך יוצא אפוא שהמדינה והעיריות חוגגות על גבו של האזרח ולצערנו שוב קולו של האזרח אינו נשמע.

יתרה מזאת, לאחרונה אנו עדים למאבקים המתנהלים בין העיריות למדינה בין היתר בשל מחירי המים הגבוהים כאשר העיריות דורשות מהמדינה להפחית עבור תושביה את מחירי המים.

לדעתנו, מיתממות העיריות והמדינה יחד שכן המצב לפיו כל המע"מ מגולגל על הצרכנים נוח עבורן, כפי שציינו לעיל ולכן אין הן עוסקות בעניין המע"מ. העמסת המע"מ על הצרכנים אינה מוצדקת ונכון היה לו נשאו בו העיריות ו/או המדינה ובכך כבר היה פוחת המחיר עבור האזרח בשיעור בלתי מבוטל של כ- 16%.

הפתרון לכך מתאפשר בשני אופנים. הראשון הוא הענקת פטור ממע"מ לתאגידי המים ו/או על מכירת מים בכלל. אגב, הוגשה הצעת חוק למתן פטור ממס הכנסה לתאגידי המים ולכן אין זה מופרך להגיש הצעה דומה גם בעניין המע"מ. פתרון זה יחזיר את המצב לקדמותו לפיו מחיר המים לא יכלול את שיעור המע"מ ולכן המחיר יפחת בכ-16% אך העיריות לא יוכלו לקזז את מע"מ התשומות ובכך העיריות הן היחידות שיישאו בנטל המע"מ.

הפתרון השני הוא הטלת מע"מ בשיעור אפס על תאגידי המים ו/או על מכירת מים ובכך שוב יפחת מחיר המים לצרכנים בשיעור של כ-16%. באפשרות זו, העירייה תהיה רשאית לקבל חזרה את מע"מ התשומות האמור ולפיכך באפשרות זו המדינה היא היחידה שתישא בנטל המע"מ.

לפיכך, ישנו מגוון אפשרויות להפחית את מחיר המים לצרכנים ולפיכך מדובר רק ברצונן של המדינה ו/או העיריות לשאת בנטל, ואין זה משנה לאזרח מי הנושא בנטל בין אם מדובר במדינה ובין אם מדובר בעירייה. לכן, ראוי כי ישבו שני גופים אלה ויחליטו באומץ על הצעדים המתבקשים בעניין.

הכותבים, עו"ד אורי גולדמן ועו"ד ורו"ח ויקטור עטיה, הם ממשרד גולדמן ושות' המתמחה במיסוי

תגיות

42 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

41.
העיריה והמדינה צריכות להשקיע הרבה כסף בהחלפת צנרת ישנה ורקובה,והן דוחות הבצוע!
מיליוני קוב מים נעלמים דרך הצנרת הרקובה, וגם איכות המים יורדת בגלל בעיה זאת (=חלודה ורקב שמביאים ללכלוך ובקטריות). רק השנה, ברח' ארלוזרוב בת"א, נעלמו כמויות אדירות של מים בגלל תקלות בצנרת (=מה שגרם גם לפקקים אדירים). והנושא השני, התפלת המים שהוא אינטרס של הטייקונים שמחזיקים במכונים להתפלת מים..אבל מכיוון שמחיר ההתפלה אינו נמוך, והם גם רוצים להרוויח, הם צריכים להגיע ל"מחיר תחרותי"....והכיצד יוצרים זאת???... גם ע"י העלאת מחיר המים הרגילים (=לכאורה). מומחים טוענים שיש מספיק מים במדינה, רק הניצולת היא עלובה (=כרגיל).
מה עם תשתיות המים? הצנרת הישנה? , ....ומה עם התפלת המים?  |  28.01.12
40.
כותב המאמר והטוקבקים נובחים על העץ הלא נכון
הסיבה האמיתית להעלאת מחיר המים, היא לא המע"מ אילא שלראשונה זה שנים משק המים הוא מאגר סגור וכסף שמשולם על מים נשאר שם ולא הולך למימון ישיבות או קמפיין בחירות!! במשך שנים גבו העיריות על המים ובזבזו את הכסף במקומות אחרים במקום להשקיע בתשתיות מים שהלכו ונרקבו הדרך היחידה לפתור זאת היתה יצירת משק מים סגור בעזרת התאגידים ולהעלות את מחירי המים על מנת שיצטבר כסף בקופה לשיפוצי תשתית מים דחופים לכל מי שחושב שהחקלאים מבזבזים מים, הם משתמשים במי קולחין(ביוב מטוהר)/מים מליחים וכמעט לא במי שתייה. אם מאבק ציבורי זה רק לביטול המע"מ על מים מאבק ציבורי צריך להיות על ביטול המע"מ
קרנף דרומי , באר שבע  |  28.01.12
39.
השיטה הכי מלוכלכת של התאגידים היא גנבת כסף מהצרכן על צריכה משותפת שלא הייתה ולא נבראה !!!
לכל בניין יש שעון מים מרכזי ולכל דייר שעון מים לתצרוכת שלו הפרטית.. אני גר בבניין רב קומות ובכל חשבון מים מופיעים כמה קובים של צריכה משותפת. אין לנו בבניין גינה ואף שכן לא שוטף את מכוניתו עם צינור. אין לאף דייר אפשרות לבדוק את הצריכה המשותפת אם היא נכונה או לא. יום אחד פניתי לתאגיד המים בעיר שלי ואיימתי שאתבע אותם על רמאות, פתאום הצריכה המשותפת ירדה ב-50% . עברו כמה חודשים והם שוב התחילו להעלות את הצריכה המשותפת השרירותית. יש פה טריק של גנבת מאות מליוני שקלים מאזרחים תמימים לאורך שנים. וכמו שהתאגידים גונבים כסף עבור צריכה משותפת בבניין שלי כך הם גונבים מכל אזרחי המדינה ואין פוצה פה ומצפצף.. ۩*)☼(*۩
שוד לאור יום  |  28.01.12
לכל התגובות