אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדד הבינלאומי לזכויות הקניין: ישראל במקום ה-38 מתוך 129 מדינות צילום: shutterstock

המדד הבינלאומי לזכויות הקניין: ישראל במקום ה-38 מתוך 129 מדינות

המדד הבינלאומי לזכויות הקניין מתמקד בשלושה תחומים עיקריים: הסביבה החוקית והפוליטית; זכויות הרכוש הפיסיות; וזכויות היוצרים והרכוש האינטלקטואלי. בסעיף זכויות הרכוש הפיסיות מצבה של ישראל בכי רע

31.01.2012, 12:21 | כתב כלכליסט

ישראל מדורגת במקום ה-38 מתוך 129 מדינות הכלולות במדד הבינלאומי לזכויות קניין, אחרי רוב מדינות אירופה המערבית וצפון אמריקה. ישראל מדורגת גם אחרי מדינות כאסטוניה, קפריסין ואיחוד האמירות הערביות. שוודיה ופינלנד מדורגות ראשונות, ונורווגיה מדורגת רביעית. כך עולה מנתוני המדד שפורסם היום (ג') על ידי מכון ירושלים לחקר שווקים ואיחוד זכויות הקניין.

המדד מדרג 129 מדינות (המייצרות 96% מהתמ"ג העולמי) על פי ההגנות שהן מעניקות לזכויות קניין פיסיות ואינטלקטואליות, ובודק בנוסף את השפעת הזכויות על מצבן הכלכלי. 

המדד מתמקד בשלושה תחומים עיקריים: הסביבה החוקית והפוליטית; זכויות הרכוש הפיסיות; וזכויות היוצרים והרכוש האינטלקטואלי. כל מדינה מקבלת ציון בין 1 ל-10 בכל תחום, ובנוסף, ציון כללי. הציון הכללי של ישראל הוא 6.3.

ישראל זכתה לציון יחסית גבוה (7) בהגנה על זכויות קניין אינטלקטואליות, שמציב אותה במקום 23 בעולם. הציון של ישראל בתחום הסביבה החוקית והפוליטית (6.1) הנו ממוצע, ומציב אותה במקום ה-41 בתחום זה, המודד את העצמאות השיפוטית, האמון הניתן בבתי המשפט, היציבות הפוליטית ורמת השחיתות במדינה. הציון מתבסס על נתוני הבנק העולמי והפורום הכלכלי העולמי.

לעומת זאת, ישראל דורגה במקום ה-75 בזכויות הרכוש הפיסיות, עם ציון של 5.9. תחום זה משקף את ההגנה הניתנת על ידי מערכת המשפט לקניין הפרטי, כולל רכוש פיננסי, קלות רישום הרכוש העסקי והגישה לאשראי בנקאי. ישראל מדורגת במקום ה-115 מתוך 129 בקלות רישום רכוש. ישראל זכתה בציון 4.2 בגישה להלוואה בנקאית. 

ממכון ירושלים לחקר שווקים נמסר, כי חוסר הגישה של ישראלים רבים להלוואות בנקאיות, מצב הנובע מחוסר התחרות במגזר הבנקאי, פוגע באפשרות לפתוח עסקים קטנים או לפתח אותם. יותר מ-70% מההלוואות ניתנים ל-1% מהלווים.

"חבל שבישראל ההגנה על זכויות הקניין אינה חזקה, משום שמצב זה מצמצם את הצמיחה הכלכלית", אומרת קורין סאור, מנכ"לית מכון ירושלים לחקר שווקים.

הדו"ח מצביע על קורלציה בין מערכת הגנת זכויות קניין אפקטיבית ופיתוח כלכלי ברמה הלאומית. מדינות בעלות ציונים גבוהים בזכויות קניין הן בדרך כלל מדינות בעלות תמ"ג לנפש גבוה יותר, ומדינות בהן ההגנה על זכויות הקניין היא חלשה, נוטות להיות אלה שבהן התמ"ג לנפש נמוך יותר. המדינות המהוות את ה-20% העליונים של הדירוג נהנות מתמ"ג של כ-38,350 אלף דולר לנפש; פי 8 מהמדינות ב-20% התחתונים של הדירוג.

תגיות