אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם כבר ניהול אקטיבי - אז בקרנות מניות יתר

אם כבר ניהול אקטיבי - אז בקרנות מניות יתר

קרנות מניות יתר הן היחידות שהצליחו להכות באופן מובהק את מדד הייחוס בכל התקופות שנמדדו. בטווח הארוך עושות זאת גם קרנות ת"א־75

07.02.2012, 07:36 | צבי סטפק ורוני אפטר

האם קרנות הנאמנות האקטיביות מצליחות להכות את המדדים, או שעדיפה השקעה פסיבית באמצעות תעודות סל? את המערכה הניטשת בין חסידי שתי האסכולות קשה יהיה להכריע אחת ולתמיד. הדבר מחייב בדיקה אחת לאחת, הן של קטגוריות השקעה ספציפיות, הן של פרקי זמן שונים והן של מנהלי השקעות ספציפיים.

לצורך הבדיקה לקחנו חמישה מדדים מרכזיים בשוק המניות בתל אביב - מניות כללי, 25, 75, 100 ויתר - והצמדנו להם את קרנות הנאמנות המתמחות במדדים אלה. לא כללנו קרנות נאמנות שאינן אקטיביות, כדוגמת קרנות מחקות שהן מכשיר השקעה פסיבי בדומה לתעודות סל, ולא כללנו קרנות אגרסיביות או דפנסיביות, כלומר כאלה שהצהירו מראש על כוונה להשקיע הרבה יותר או הרבה פחות מ־100% במניות המדד הספציפי.

מניתוח התוצאות עולה כי לא מעט מהקרנות המנייתיות מכות את מדדי הייחוס, למרות דמי הניהול הגבוהים יחסית שהן גובות, בשיעור ממוצע של כ־2.7%, המהווים חסם עיקרי לגיוסים ואף לשחיקה הולכת וגוברת בנכסיהן בשנים האחרונות.

קרנות מניות יתר מכות בכל תקופה נמדדת את מדד הייחוס, בעוד שקרנות מניות ת"א־25 וקרנות מניות ת"א־100 תמיד מפגרות אחר המדדים. קרנות מניות ת"א־75 וקרנות מניות יתר היכו את מדדי הייחוס בסיכום 12 החודשים האחרונים. בטווח של שלוש שנים, קרנות ת"א־75, קרנות יתר וגם קרנות מניות כללי מכות את מדדי הייחוס.

כדאי לשים לב לעובדה שהשנים שבהן מדובר היו שונות מאוד זו מזו. 2009 היתה שנה מעולה לשוק המניות, 2010 היתה טובה ו־2011 היתה גרועה. בצירוף של השנתיים האחרונות, התשואה של מדדי המניות היתה שלילית. בצירוף של שלוש השנים האחרונות, התשואה היתה חיובית וגבוהה.

ככל שהשנה טובה יותר בשוק המניות, כך הסיכוי של הקרנות להכות את המדדים הרלבנטיים גדול יותר. הדבר נובע, בין היתר, מכך שקרן נאמנות מנייתית יכולה להיחשף למניות בשיעור של עד 120% (ולא 100%), עובדה שפועלת לטובת הקרנות בשנים טובות ולרעתן בשנים גרועות.

עם זאת, השוואה אמיתית ומדויקת יותר בין תשואות קרנות הנאמנות למדדים הרלבנטיים צריכה להביא בחשבון את עמלת הקנייה והמכירה של המדדים, בדומה לתעודות הסל. התזזיתיות של המשקיע הישראלי היא כל כך גבוהה, שעמלות אלה יכולות להגיע בנקל ל־1% עד 2% בשנה אחת, ולכמה אחוזים טובים כשמדובר בשלוש שנים.

מראשית 2012 אנו עדים לסנטימנט חיובי בשוקי המניות בארץ ובעולם, לאחר עלייה של עד כ־4% במדדי המניות ת"א־25 ות"א־100 ועלייה של מעל 5% במדדי היתר ות"א־75. ההמלצה שלנו ללקוחות בעלי מאפייני סיכון בינוני־גבוה, המשקיעים לטווח של מעל שנתיים, היא לייצר בחלק המנייתי של התיק חשיפה של עד 60% לשוק המניות המקומי (40% לחו"ל) עם דגש על קרנות ת"א־75, קרנות יתר ומניות הבנקים.

השורה התחתונה: לבעלי מאפייני סיכון בינוני־גבוה, המשקיעים לטווח של מעל שנתיים, מומלץ לחשוף עד 60% מהחלק המנייתי בתיק לשוק המקומי, בדגש על קרנות ת"א־75, קרנות יתר ומניות הבנקים.

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות

תגיות