אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עובד קבלן עם רכב צמוד: על אנשי הייטק ומנקים צילום: shutterstock

עובד קבלן עם רכב צמוד: על אנשי הייטק ומנקים

רוב עובדי הקבלן בתחום ההייטק לא צריכים סיוע מההסתדרות. בשאר המקרים הפתרון אינו להפוך אותם לעובדי חברה - אלא פשוט לאכוף את החוק

19.02.2012, 11:20 | אסף גלעד
אחד הרעיונות המוזרים שהועלו במסגרת המשא ומתן בין ההסתדרות לאוצר על תנאי העבודה של עובדי הקבלן נגע לשילוב עובדי התוכנה ופרויקטי מחשוב. ההסתדרות בראשותו של עופר עיני, עם לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים בראשותו של שרגא ברוש, ביקשה להרחיב את מושג עובדי ה"כתף אל כתף", כלומר עובדי קבלן שמועסקים לצד עובדים שכירים בתפקידים הדומים להם, גם אל תחום התוכנה והמחשוב.

מבחינתם, דינם של עובדי הניקיון שמרוויחים 2,600 שקל בחודש, ללא תנאים סוציאליים, שקול לדינם של עובדי המחשוב המועסקים בממשלה על ידי חברות כמו טלדור, מטריקס או מלם תים. רק לשם ההשוואה, עובדי המחשוב הקבלניים מקבלים במשרדי הממשלה שכר ממוצע של 14 אלף שקל לחודש ורכב צמוד, בעוד שעמיתיהם נהנים

ממעמד של עובד ציבור, מאיגוד שמגן עליהם, אך בדרך כלל מביאים הביתה תלוש של 7,000 שקל, ללא רכב.

עובד קבלן אמר ל"כלכליסט" כי "כל השוואה בינינו לבין עובדי ניקיון תהיה לא תקינה בעליל. אף שגם בהייטק מתקיים לו שוק עבדים כזה או אחר, יהיה זה לא הוגן עד מחפיר להשוות בין התנאים שלי לבין עובדת ניקיון או מאבטח בחברת שמירה". ואכן, עובד הייטק, הגם שהוא עובד קבלן, נהנה מהיתרונות של ההייטק: מרביתם מקבלים הפרשה לקופות גמל עם דמי ניהול סבירים, מועסקים תחת חוזה אישי ונוהגים ברכב חברה. תנאים שעובדי קבלן אחרים יכולים רק לחלום עליהם.

בסופו של דבר הצליח איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה להוציא את עובדי החברות הרב־לאומיות מהמשוואה. ובצדק, חברות ההייטק הרב־לאומיות לא אוהבות התאגדויות. תזכורת מהדהדת לכך ניתן היה למצוא רק לפני כשבועיים, אז פורסם כי יבמ, שחזרה למרכז בימת חברות הטכנולוגיה הצומחות, צפויה לפטר 8,000 עובדים בגרמניה. מאחורי ההודעה עמדה כוונתה לפטר עובדים מאוגדים ולשכור במקום כמה מהם, הפלא ופלא - עובדי קבלן.

עובדי קבלן בהייטק, איור: רחלי שלו עובדי קבלן בהייטק | איור: רחלי שלו עובדי קבלן בהייטק, איור: רחלי שלו

מה עם התנאים הסוציאליים?

 

מאז תדיראן וטלרד של שנות השישים לא קמה כאן התאגדות של עובדי הייטק, מה גם שאז נכללו חברות אלה במסגרת הקונצרנים ההסתדרותיים של כור וכלל. נדמה כי תעשיית ההייטק צמחה ביחס ישיר לירידה בכוחם של האיגודים, למרות ניסיונות חוזרים ונשנים להקים איגודי עובדים בהייטק.

עם זאת, אי אפשר להציג תמונה ורודה. ולא, לא מדובר על שעות העבודה המוגזמות או הדד־ליינים הבלתי אפשריים להשקת גרסה. על כל אלה מפצה תלוש השכר הנדיב. עובדי IT רבים עדיין מועסקים תחת חברות כוח אדם שאינן מוגדרות כחברות מחשוב.

כולם מועסקים שם בשכר גבוה, אך לחלקם הגדול תנאים סוציאליים שמזכירים את אלו של עובדי הניקיון במקום. כך למשל, ימי מחלה או חופשה נחשבים בגדר המלצה בלבד. לא בטוח שקליטתם בחברות הרב־לאומיות תעזור כאן, אבל צריך לדאוג שהחברות המעסיקות יספקו את התנאים הנדרשים בחוק.

תגיות

59 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

57.
השינוי צריך לבוא מהבסיס.
לא ייתכן שעובדי הייטק/IT, ימשיכו להיות מועסקים בצורה הזו. שאלו את חבריכם שעברו לחו"ל חלקם הם מה שקרוי יועצים (consulting). נכון, מדובר בעצם על להיות עצמאי, מי שטוב מספיק ימצא עבודה, משרדים ממשלתיים יצטרכו לתת סיווג לעובד המעוניין להתקשר איתם חוזית. לאחר מספר שנים כמתחייב בחוק, מי שירצה להיקלט כעובד מן המניין יקלט מתוקף הוותק שצבר. ומי שלא רוצה ימצא לעצמו חוזה אחר. זה עובד בצפון אמריקה ולכל דבר יש יתרונות וחסרונות. לאחד מתאים לעבוד רק עם חוזים אחר רוצה לעבוד קבוע. אבל מי קבע שרק דרך חברות כח אדם כמו נס, מטריקס או מל"ם אפשר לעבוד. החברות הללו חייבות להעלם מן העולם, את העבדות כבר הוציאו מחוץ לחוק עד כמה שידוע לי.
AP  |  22.02.12
56.
נגעת בלב הבעיה
אכן הבעיה שלנו היא אכיפת החוק, שכתוצאה ממנה הגענו לאן שהגענו. זה משתלב טוב עם החפיפניקיות הישראלית (שכן אכיפה היא פעולה מונוטונית וסיזיפית). תוסיף לזה את הקיצוץ של האוצר לגבי תקנים של הגורמים האוכפים - וקיבלת את תמונת המצב, שגורמת לכל-כך הרבה ישראלים טובים לעזוב את הארץ בסופו של דבר. מה עושים?
22.02.12
לכל התגובות