אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משנים את הפוקוס בעולם הצילום

משנים את הפוקוס בעולם הצילום

חברת לייטרו הוציאה מצלמה שמאפשרת למשתמש לבחור את מוקד התמונה אחרי שזו כבר צולמה. הביקורות משבחות את הרעיון - אבל הביצוע בעייתי

01.03.2012, 14:51 | יוסי גורביץ

חברת Lytro הוציאה אתמול (ד') את המצלמה הראשונה שלה, במחיר של 400 דולר לדגם בסיסי. מדובר אמנם במצלמה קטנה יחסית, אך כזו הנחשבת לחדשנית במיוחד, כיוון שהיא הופכת את סדר הפעולות המקובל בצילום: המשתמש קודם כל מצלם, ורק אחר כך מחליט היכן יהיה מוקד התמונה (הפוקוס), כאשר הוא יכול לבחור למקד את התמונה כמעט בכל פרט במסך.

משמעות הדבר היא שהבעיה העיקרית שניצבת בפני צלמים, החשש שהתמונה תצא מטושטשת, כמעט ונעלמת. כמעט – כי המהירות המקסימלית של הליטרה היא 1/250 שניה, מהירות איטית יחסית (מצלמות DSLR מקצועיות יכולות להגיע ל-1/8000), ובמקרה של תנועה מהירה מדי בכל זאת ייווצר טשטוש. הביקורות הראשונות על המצלמה חולקות שבחים לרעיון שמאחוריה, אך מציינות כי אין מדובר בתחליף של ממש למצלמות המקצועיות. 

המצלמה של לייטרו מתבססת על טכנולוגיית Light Field Photography, שאוספת את האור לא רק מהאזור שבו מתמקדת המצלמה - אלא מכל מה שקולט החיישן. המצלמה שומרת את המידע כך שאפשר לעשות בו שימוש אחרי הצילום – כלומר, למקד מחדש את התמונה.

בקרב האנשים שניסו את המצלמה קיימת הסכמה כללית כי הטכנולוגיה, לכשתבשיל, תשנה את פני הצילום. עם זאת קיימת גם הסכמה כי המוצר הראשוני של Lytro בעייתי, כיוון שהוא מספק תמונות קטנות יחסית וסובל מסרבול בממשק ומתוכנה לא ידידותית.

סם גרוברט, שבחן את המצלמה עבור "הניו יורק טיימס", ציין כי לטכנולוגיה יש פוטנציאל מהפכני במיוחד בתחום צילומי העיתונות – משום שבמידה ניכרת היא מחליפה את הצורך בצלם מיומן. המצלמה קולטת את כל המידע שנמצא מולה, ועורך צילום מנוסה יכול פשוט לשלוח אדם מן השורה לצלם, ולמקד את התמונות לאחר מכן. גרוברט מעלה גם שאלה עקרונית: האם שינוי הפוקוס של התצלום מהווה עיבוד מחדש של התמונה – דבר שרוב העיתונים נמנעים ממנו.

תגיות