אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אי של יציבות צילום: יואב גלאי

אי של יציבות

בזמן שהבורסות הערביות התרסקו, הצליחה הבורסה הפלסטינית בשכם לשמור במפתיע על ביצועים טובים

12.03.2012, 08:18 | דני רובינשטיין

כתבה שהתפרסמה ב"ניו יורק טיימס" לפני כמה ימים חשפה עובדה מעניינת: הבורסה שהפגינה בשנים האחרונות את הביצועים הטובים ביותר בעולם הערבי היא דווקא הבורסה של הרשות הפלסטינית. הבורסה בשכם, לפי העיתון, הוכיחה מידה רבה של יציבות, בהשוואה לטלטלות בשוק ההון של כמה ממדינות ערב.

בשנת 2011, לדוגמה, ירדה הבורסה בשכם רק ב־2.5%, לעומת נפילה של 11.7% בבורסה של אבו דאבי ו־20% בבורסה של בחריין, על רקע מהומות האביב הערבי.

הבורסה בשכם. 36 מתוך 46 החברות הנסחרות רשמו רווח נקי אשתקד, צילום: איי אף פי הבורסה בשכם. 36 מתוך 46 החברות הנסחרות רשמו רווח נקי אשתקד | צילום: איי אף פי הבורסה בשכם. 36 מתוך 46 החברות הנסחרות רשמו רווח נקי אשתקד, צילום: איי אף פי

 

בנקים לצד טחנת קמח מרמאללה

אבל עדיין אין מה להשוות בין הכלכלות של הנסיכויות עתירות הממון אבו דאבי ובחריין לבין הכלכלה הפלסטינית המקרטעת. עם כל הכבוד לשבחים שמחלק "הניו יורק טיימס" לבורסה בשכם, חשוב לזכור שמדובר במוסד פיננסי קטן יחסית, שנסחרות בו רק 46 חברות ששוויין המצטבר הוא פחות מ־3 מיליארד דולר. החברות הנסחרות כוללות חברות תקשורת, בנקים וחברות ביטוח לצד מפעלי סיגריות, פלסטיק ותרופות ואפילו טחנת קמח מרמאללה.

הבורסה הפלסטינית, שהוקמה ב־1997 במסגרת הצעדים לבניית תשתית למדינה הפלסטינית, היא גוף פרטי בבעלות מספר בעלי הון גדולים בראשות משפחת אל־מסרי. מדד המניות של הבורסה נקרא "מדד אל־קודס" והוא מבוסס על ביצועי 12 המניות המובילות בבורסה. ב־2005, כאשר נראה כי האינתיפאדה מסתיימת והתרומות לרשות הפלסטינית גדלו, זינק מדד אל־קודס בקרוב ל־300%.

בעקבות עליית חמאס לשלטון בעזה ב־2006 ירדה הבורסה הפלסטינית בכ־50%, אך בשנים הבאות חזרה ועלתה חרף המשבר העולמי. בשנתיים האחרונות כמעט חזרו שערי הבורסה של שכם לרמת השיא של 2005.

לפי הערכות, בבורסה הפלסטינית ישנם כ־80 אלף משקיעים, כאשר רוב המסחר מתבצע בטלפון, ומיעוטו דרך האינטרנט. נכון לינואר האחרון החברה בעלת שווי השוק הגבוה ביותר היא פל־טל, חברת הסלולר הפלסטינית, שרשמה רווח נקי של יותר מ־100 מיליון דולר ב־2011 - יותר מכל חברה אחרת אשתקד. החברה השנייה היא בנק פלסטין שרשם רווח נקי של כ־42 מיליון דולר אשתקד, וחברת הסלולר הפלסטינית השנייה וטנייה מובייל הפסידה כ־26 מיליון דולר ב־2011. למעשה 36 מתוך 46 החברות בבורסה רשמו רווח נקי אשתקד.

חשדות להרצת מניות

את הבורסה של שכם לא ראוי לשפוט לפי גודלה, אלא על סמך יכולתה לפעול בעשור וחצי האחרונים בתנאים הפוליטיים המגבילים של הכלכלה הפלסטינית כולל העימות הצבאי המתמשך עם ישראל. עם זאת, בשנים האחרונות מרחפים מעל הבורסה החשדות בהרצת מניות שהועלו נגד חסן אבו ליבדה, אחד ממנהליה בעבר. אבו ליבדה התפטר מתפקידו כשר הכלכלה ברשות בעקבות ההאשמות נגדו.

תגיות