אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפייבוריטיות של הקרנות ב־2011: כיל, טבע והפועלים

הפייבוריטיות של הקרנות ב־2011: כיל, טבע והפועלים

שווי האחזקה במניית כיל הוא הגבוה ביותר ועומד על 420 מיליון שקל, גם לאחר שנחתך ב־40% ב־2011. המזנקת של השנה היא בבילון, והפופולרית - הראל

27.03.2012, 08:11 | צבי סטפק ורוני אפטר

שווי האחזקה הכולל של מניות ישראליות בכלל קרנות הנאמנות בישראל - קרנות מנייתיות, קרנות אג"ח משולבות עם מניות ואחרות - הוא 8.1 מיליארד שקל, והוא מהווה כיום כ־5.7% בלבד מנכסי תעשיית הקרנות. נתוני האחזקות של קרנות הנאמנות מתפרסמים מדי חודש באתר הבורסה לניירות ערך, כאשר הנתונים נכונים לחודשיים קודם לכן, כך שניתן לסכם, אפוא, את שנת 2011 בתעשיית הקרנות מבחינת ההעדפות של מנהלי הקרנות. בטור זה נסקור ונתמקד במניות המקומיות הפופולריות ביותר בתעשייה.

ולפני הממצאים, הסבר קצר. עלייה או ירידה בשווי האחזקות של כל אחת מהמניות בתעשיית הקרנות יכולים לנבוע מארבעה גורמים:

  • הגדלה או הקטנה יזומה על ידי מנהל הקרנות.
  • הגדלה או הקטנה פסיבית על ידי מנהל הקרנות (שלמשל, לא מוכר מניה, למרות העלייה במחירה).
  • חלוקת דיבידנד של החברה שלא מושקע מחדש במניותיה.
  • הנפקת זכויות, והמידה שבה מנהל הקרנות מממש את הזכויות.

בדיקת נתוני האחזקות מעלה שמנייתכילתופסת את המקום הראשון על פי שווי האחזקה של הקרנות בה, זו השנה השנייה ברציפות. שווייה בתעשיית הקרנות עמד, נכון לסוף שנת 2011, על כ־420 מיליון שקל שהם כ־5.2% מכלל שווי השוק של המניות בתעשיית הקרנות בנטרול תעודות סל. עם זאת, שווייה בתעשיית הקרנות נחתך ב־2011 ב־40% מרמה של כ־660 מיליון שקל ל־420 מיליון שקל, כאשר החלק העיקרי מירידה זו נבע מהתשואה השלילית של המניה (31%-), ואילו השאר מוסבר על ידי צמצום יזום של החשיפה למניה.

מניית העם לשעבר, טבע, נמצאת במקום השני, והיא חוזרת לתפוס מקום של כבוד אצל מנהלי הקרנות. שווייה של טבע באחזקות מנהלי הקרנות ירד אמנם מכ־610 מיליון שקל בסוף 2010 לשווי של כ־410 מיליון שקל בסוף 2011, אבל היא זינקה מהמקום החמישי למקום השני. חלק לא מבוטל מהישג זה נובע מתשואת יתר של המניה לעומת מתחרותיה, כאשר היא רשמה ירידה בשיעור של כ־15% "בלבד" בשנת 2011.

בנק הפועלים נמצא במקום השלישי. שווי המניות של הבנק בתעשיית הקרנות עומד על כ־405 מיליון שקל, אך המניה מוחזקת במספר הגדול ביותר של קרנות נאמנות - 310, שהם כ־25% מכלל הקרנות בתעשייה. בנוסף, היא רשמה קפיצה מהמקום הרביעי, על פי שווי האחזקה, בשנת 2010 למקום השלישי בסוף שנה זו, ובכך היא עקפה את מניית בנק לאומי שירדה מהמקום השלישי לחמישי.

במקום הרביעי נמצאת בזק שסבלה קשות מהירידות החדות של 2011. ירידות אלו, יחד עם חלוקת הדיבידנד האגרסיבית וצמצום החשיפה למניה, הובילו אותה לשווי של כ־370 מיליון שקל בלבד לעומת כ־650 מיליון שקל בסוף 2010. בנוסף, מספר הקרנות המחזיקות אותה ירד מכ־300 קרנות ל־260 קרנות. כפועל יוצא מכך, ירדה בזק מהמקום השני המכובד למקום הרביעי.

בנק לאומי, כאמור, נמצא במקום החמישי אחרי הירידה החדה במחיר המניה, יחד עם הקטנה יזומה של האחזקות מצד מנהלי קרנות.

בכל טבלת עשר המניות הפופולריות של 2011 נרשם שינוי אחד משמעותי בשנה האחרונה, כאשר מניית אבנר מתברגת לטבלה במקום התשיעי על חשבון מניית מזרחי טפחות שיוצאת מטבלה זו ועוברת למקום ה־12.

מבין מניות ת"א־75 המניה הפופולרית ביותר, זו השנה השנייה ברציפות, היא הראל עם שווי אחזקות של כ־85 מיליון שקל, ולצדה נמצאת אלוני חץ שהיא הפופולרית ביותר במונחי מספר הקרנות שמחזיקות בה עם פיזור של כ־160 קרנות שונות. במקום השלישי נמצאת כלל ביוטכנולוגיה עם שווי אחזקות של כ־60 מיליון שקל, אף שבמדד ת"א־75 היא נמצאת רק במקום ה־49 מתוך 75 החברות הנכללות במדד.

מבין מניות היתר המניה הפופולרית ביותר היא בבילון עם שווי אחזקה של כ־60 מיליון שקל. בבילון שבשליטת נועם לניר רשמה קפיצה ענקית מהמקום ה־21 בסוף שנת 2010, כאשר ברקע זינוק בשיעור של 104% במחיר המניה. המניה הפופולרית ביותר מבחינת מספר הקרנות שמחזיקות אותה היא קמהדע שלה נוכחות בלא פחות מכ־100 קרנות שונות. את המקומות השני והשלישי מבחינת שווי אחזקות תופסות דלק אנרגיה וח.מר, בהתאמה, עם כ־40 מיליון שקל כל אחת.

השורה התחתונה: שווי האחזקות המצרפי של קרנות הנאמנות במניות הסתכם בשנת 2011 ב־8.1 מיליארד שקל. סכום זה מהווה 6% בלבד מכלל הנכסים המנוהלים בתעשיית הקרנות.

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות

תגיות