אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בפעם השנייה בתוך שנה: ברייטסורס ביטלה הנפקה ברגע האחרון צילום: אילון פז

בפעם השנייה בתוך שנה: ברייטסורס ביטלה הנפקה ברגע האחרון

כמו ברבעון הראשון של 2011, חברת האנרגיה הסולארית הישראלית־אמריקאית ביטלה בסוף השבוע גיוס של 183 מיליון דולר. מנכ"ל חברת המחקר קלינטק גרופ: "יש אווירה שלילית סביב תחום האנרגיה הסולארית"

14.04.2012, 22:09 | אסף גלעד

בניגוד לחברות האינטרנט, חברות האנרגיה הסולארית נתקלות בקשיי אמון חמורים משוק ההון, דבר שהוביל את ברייטסורס אנרג'י הישראלית־אמריקאית לבטל ביום רביעי במפתיע את הנפקתה המתוכננת. זו הפעם השנייה ברציפות שברייטסורס מבטלת הנפקה ב־12 החודשים האחרונים בוול סטריט.

ברייטסורס ביקשה לגייס 182.5 מיליון דולר לפי שווי שוק של כמיליארד דולר אחרי הכסף. מנכ"ל החברה ג'ון וולארד אמר בהודעה לבורסה כי "אף שזכינו לעניין רב מצד המשקיעים הפוטנציאליים, התנודתיות של השוק והכלכלה אינן מהוות תנאים אופטימליים ליציאה להנפקה".

כמו אשתקד, גם השנה הגישה ברייטסורס תשקיף להנפקה גם לפני כשנה, לאחר עלייה ממושכת בשוק המניות האמריקאי. אך בפגישות שערכה עם משקיעים התחוור לה, ככל הנראה, כי היא לא תוכל לגייס את הסכום שאותו ביקשה וההנפקה בוטלה.

ברייטסורס אנרג'י, שסיימה את 2011 עם הכנסות של כ־160 מיליון דולר והפסד של 111 מיליון דולר, לא צפויה על פי הערכות להיות רווחית עד 2014, עת שתסיים את הקמת תחנת הכוח הסולארית שלה באתר איבנפה במדבר מוהאבי שבקליפורניה, הנחשב לפרויקט הדגל שלה. עם זאת, מומחים בשוק מעריכים כי היא תוכל לשרוד גם ללא הנפקה, אחרי שגייסה יותר מ־2 מיליארד דולר לבניית תחנת כוח בת 392 מגה־ואט במדבר מוהאבי על ידי הלוואות וערבות שנטלה מהממשל האמריקאי, מחברת האנרגיה NRG ומגוגל, ובעזרת קופת מזומנים בהיקף 200 מיליון דולר.

ברייטסורס הוקמה בישראל על בסיס טכנולוגיה של חברת לוז שייסדו ארנולד גולדמן וישראל קרויזר, שפשטה את הרגל בתחילת שנות התשעים. היא מייצרת חשמל בקיטור שמופק במכל נוזלים מרכזי בעזרת מראות קמורות שמרכזות את קרני השמש.

המשקיעה העיקרית בברייטסורס היא חברת החשמל הצרפתית אלסטום, בנוסף לקרן ההון סיכון ונטג'־פוינט, מורגן סטנלי, קאלפרס, שברון ובריטיש פטרול. הישראלי ארנולד גולדמן, ממייסדי ברייטסורס המחזיק 5.2% ממניות החברה, משמש כיום כמנכ"ל החברה־הבת לוז 2, ואילו קרויזר משמש כמנכ"ל חברת ברייטסורס תעשיות ישראל. ב־2008 עבר מטה החברה לקליפורניה, אך היא עדיין מעסיקה כ־350 עובדים בירושלים ובמישור רותם שבנגב.

מצבן של החברות המתפרנסות מפריסת פאנלים סולאריים להפקת אנרגיה מהשמש הורע לאחרונה עם צניחת תעריפי החשמל הסולארי בעולם, שנבעה מהורדת מחירי הגז הטבעי לשפל של עשור בשבוע שעבר ומעצירת סוביסדיות בכמה מדינות שהבולטת בהן היא גרמניה. אחת התוצאות של המשבר היא ירידה של 50% במחירי הפאנלים הפוטו־וולטאיים ופשיטת הרגל של חברת האנרגיה הסולארית האמריקאית סולינדרה.

עד כה חתמו עם השדה הסולארי איבנפה ההולך ונבנה במדבר מוהאבי שבקליפורניה שני לקוחות מרכזיים שהתחייבו לצרוך ממנו חשמל למשך 20 שנה: חברת פסיפיק גז אנד אלקטריק וסאות'רן קליפורניה אדיסון. הפרויקט הפך לאחד המבטיחים בענף הסולאר, ומשום כך נדהם שוק ההון עם ביטול הנפקתה של ברייטסורס.

שירז חג'י, מנכ"ל חברת המחקר קלינטק גרופ, אמר לאתר סן פרנסיסקו גייט כי הוא מופתע מביטול ההנפקה. "ברייטסורס נדמתה לי כחברה יציבה ואיתנה כסלע. בסוף היום, המסר למשקיעים הוא שיש יותר מדי אווירה שלילית סביב תחום האנרגיה הסולארית".

החלטתה של ברייטסורס מעמידה בספק את כדאיות המענקים הממשלתיים שמחלקת ארה"ב לחברות סולאריות. ברייטסורס עצמה, לצד כל השותפות בשדה הסולארי איבנפה — זכתה למענק של 1.6 מיליארד דולר מממשלת ארה"ב. גם סולינדרה שפשטה את הרגל גייסה מהממשל האמריקאי 528 מיליון דולר. עם זאת, דובר משרד האנרגיה האמריקאי ציין ביום שישי כי הממשל אינו מודאג ממצבה הפיננסי של ברייטסורס. "החברה מגובה על ידי משקיעים פרטיים והיא חתומה על פרויקטים ארוכי טווח שהצליחו להשיג לקוחות משלמים למשך 20 שנה".

תגיות