אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא הבנק העולמי הנבחר הודף ביקורת: "כרופא אנהל את הבנק בהסתמך על עובדות, לא על אידיאולוגיה" צילום: רויטרס

נשיא הבנק העולמי הנבחר הודף ביקורת: "כרופא אנהל את הבנק בהסתמך על עובדות, לא על אידיאולוגיה"

ג'ים יונג קים, המועמד שהציע ברק אובמה לתפקיד היוקרתי, נבחר על אפם ועל חמתם של השווקים המתעוררים. כעת הוא ינסה להראות שניסיונו כרופא ישרת את הארגון במיגור העוני העולמי. הבטיח להתחשב בהבדלים בין השווקים

18.04.2012, 10:23 | ארז רומס

לרגע עוד נדמה היה שהשליטה הבלתי מעורערת של ארה"ב בראשות הבנק העולמי באמת עשויה להישמט מידיה של הכלכלה מספר 1 בעולם, ולעבור לידיהן של הכלכלות המתפתחות. שלשום התברר כי לא כך הדבר, שכן גם הפעם נבחר מועמד אמריקאי לראשות המוסד הכלכלי החשוב הזה, גם אם מדובר במועמד פחות "טיפוסי" מקודמיו.

מועצת הבנק העולמי הכריזה ביום שני בערב כי היא מאמצת את המלצתו של נשיא ארה"ב ברק אובמה, וממנה את ג'ים יונג קים לנשיא המוסד האחראי על מניעת עוני והפצת דוקטרינת השוק החופשי ברחבי העולם. קים (52), רופא ואנתרופולוג יליד קוריאה שהיגר עם משפחתו לארה"ב כשהיה בן 5, גבר במירוץ על שרת הכלכלה המוערכת של ניגריה נגוזי אוקונג'ו־איוולה כאשר קיבל את הגיבוי מארה"ב, מאירופה, מיפן ומכמה מדינות בקרב השווקים המתעוררים. קים, מומחה לבריאות ציבורית ששימש עד כה כנשיא הקולג' היוקרתי דרטמות', יחל את כהונתו הרשמית בתפקיד ב־1 ביולי, עם פרישתו של רוברט זוליק.

דפוס ההצבעה במועצת המנהלים של הבנק, המורכבת מ־25 חברים ממדינות שונות בהתאם לחשיבותן בכלכלה העולמית, שיקף היטב את המחלוקת שליוותה הפעם את הליך הבחירה. לפי דיווח של רויטרס, הבחירה בקים לא היתה פה אחד, לאחר שהכלכלות המתעוררות נחלקו בין תמיכתן במועמד האמריקאי לבין תמיכתן במועמדת הניגרית, המייצגת את הכוח העולה של השווקים המתעוררים בעיצוב הכלכלה הגלובלית. לדברי מקורות במועצת המנהלים, ברזיל ודרום אפריקה הצביעו לאוקונג'ו־איוולה, בעוד שסין והודו העדיפו את קים.

עם היוודע ההחלטה בירכה אוקונג'ו־איוולה את קים ואמרה כי "הליך התחרות הקנה כמה ניצחונות חשובים לכלכלות המתעוררות, שהצליחו להשמיע את קולן ביתר עוצמה". עם זאת, היא הדגישה ש"עדיין יש צורך להפסיק את המסורת הלא הוגנת של בחירת נציג מטעם וושינגטון לעמוד בראשות הבנק".

כמו כן, כמה מומחים לפיתוח גלובלי מתחו ביקורת על נבחרו של אובמה לתפקיד בטענה כי אין לו הניסיון המספיק כדי להתמודד עם האתגרים שמציבות המדינות בעלות כוח העבודה הזול, שעדיין מתמודדות עם עוני נרחב אך מחפשות דרכים חדשניות לצאת ממנו ולמשוך משקיעים.

נציג מטעם ארה"ב החזיק במשרת ראשות הבנק העולמי מאז הקמתו של המוסד אחרי מלחמת העולם השנייה, בשעה שנציג אירופי החזיק בראשות המוסד התאום, קרן המטבע העולמית.

"לקים יש ניסיון גלובלי אמיתי: הוא עבד באסיה, באפריקה ובכל יבשת אמריקה, מערי בירה ועד כפרים קטנים", אמר אובמה על קים בסוף מרץ, כשהודיע על אימוצו כמועמד לתפקיד. ואכן, קורות החיים של קים אמנם מלאים בתפקידים במוסדות יוקרתיים, אולם עיקר ייחודיותו הוא בפועלו לקידום הטיפול בשחפת ובאיידס במדינות עניות.

קים הדגיש כי אולי חסר לו ניסיון פוליטי, אך הרקע הרפואי שלו יעזור לו לחפות על הפער ולהצליח בתפקידו. "אני רופא, ורופאים פועלים בהסתמך על ראיות, בניגוד לפעולה מתוך אידיאולוגיה או נקודת מבט צרה אחת". הוא גם הבטיח כי בכוונתו להביא בחשבון את ההבדלים התרבותיים והחברתיים בין כל אחד מהאזורים שעליהם חולשת השפעת הבנק, במטרה להשיג את המטרות שעליהן אמון הבנק.

ברם, יש מי שחולק על עצם הרלבנטיות של הבנק העולמי במפת הכלכלה הגלובלית, בעיקר - גם אם לא רק - לאור המשבר הגלובלי שעדיין נותן את אותותיו גם שלוש שנים וחצי אחרי שפרץ. "הבנק פחות רלבנטי היום משהיה בעבר", אמר ל"דיילי טלגרף" תומאס בוליקי, מהמועצה הבריטית ליחסי חוץ. לדבריו, "זה לא שהוא לא רלבנטי בכלל, אלא שהוא לא מצויד מספיק כדי להתמודד עם הבעיות שמעצבות את העוני הגלובלי במאה ה־21".

כמו כן, בעשורים האחרונים לקחו כמה גורמים אחרים חלק מהתפקידים שהבנק החזיק בהם באופן מסורתי. לדוגמה, קרן גייטס וקרן קלינטון לקחו על עצמן כמה פרויקטי פיתוח בעניות שבמדינות העולם, וכן מדינות כמו ברזיל וסין המעיטו את ההלוואות שהן לוקחות לאור העניין של משקיעים זרים בהן.

תגיות