אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקר הסוציאליסטי הגדול של אובמה

השקר הסוציאליסטי הגדול של אובמה

מדוע הנשיא האמריקאי רק חושב שהוא מבין את המהפכה של הנרי פורד

04.05.2012, 08:55 | גלעד אלפר

האם שאלתם את עצמכם פעם, איך ייצור המוצרים הפך זול ומהיר כל כך? כיצד זה סמארטפונים וטאבלטים, מכשירים שלפני שנים מעטות היו נחשבים לחלום, הפכו להיות לחלק מחיינו? וזאת למרות הטכנולוגיה והמורכבות שלהם? וכיצד כל זה קשור לאובמה ולניסיונו להיבחר לכהונה שנייה? התשובות מתחילות בשנת 1908 עם המכונית הראשונה שהפכה למוצר להמונים - פורד מודל T.  

ב-1908 ירד מודל T הראשון של רכב פורד מפס הייצור המהפכני של הנרי פורד. מאותה שנה ועד 1927 יוצרו 15 מיליון מכוניות בפס הייצור שמאז ועד היום מהווה את הבסיס לכל תעשיית הייצור העולמית.

מכוניות, רהיטים, מחשבים ואייפונים מיוצרים כיום עפ"י אותם עקרונות מפתח שהומצאו ע"י פורד - פסי ייצור נעים המבוססים על אוטומציה ועל חלקים שניתנים להחלפה, כאשר המטרה היא עלות ייצור נמוכה במספרים גבוהים ואיכות סבירה.

הורדת עלות הייצור הפכה את מכונית מודל T למכונית הראשונה שהייתה זולה מספיק למעמד הבינוני - וכך הפך הרכב הממונע למוצר להמונים. עד היום משמשת שיטת הייצור המהפכנית של פורד כבסיס לתעשייה העולמית שהכניסה אינספור מוצרים אחרים - מוצרים שפעם היו נחלתם הבלעדית של העשירים - לבתיהם של בני המעמד הבינוני, ולעיתים קרובות גם לבתי העשירונים הנמוכים.

אלא שפורד עשה דבר נוסף, משהו שעד היום מהווה כר פורה לתעמולה סוציאליסטית. פורד קיצר את שבוע העבודה במפעלים שלו ושילם לעובד, בממוצע, כ-5 דולר ליום, למעלה מכפליים מהשכר לפועל ייצור באותם ימים, ובערך פי 5 משכרו של עובד חקלאי - שווה ערך בערכים נוכחיים לשכר שנתי ברוטו של 90,000 דולר כיום.

גם אובמה שמע על השכר הגבוה ששילם הנרי פורד. וכפי שאובמה חוזר ואומר בנאומים שהם חלק מקמפיין הבחירות שלו, פורד שילם כך לעובדיו כדי שיהיו מספיק עשירים ויוכלו לקנות את המכוניות שלו. הרי מה הטעם לייצר את כל המכוניות האלה אם האוכלוסייה לא יכולה להרשות לעצמה לקנות אותן? ובכן, אובמה טועה ומטעה.

הסיבה העיקרית שפורד שילם שכר כל כך גבוה לעובדיו היא שהוא רצה להוריד את תחלופת העובדים במפעל, כדי להפסיק לבזבז כסף וזמן על הכשרת עובדים חדשים. זוהי הסיבה המוצהרת, כפי שהאתר הרשמי של חברת פורד מגלה. אמנם הורדת תחלופת העובדים הורידה עוד יותר את עלות הייצור של המכוניות והשכר הגבוה באמת אפשר את רכישתן, אך הסיבה המקורית והעיקרית היא פשוט חיסכון בעלויות ייצור, כלומר מקסום הרווח של חברת פורד.

רכב של פורד. המייסד שינה את עולם הייצור רכב של פורד. המייסד שינה את עולם הייצור רכב של פורד. המייסד שינה את עולם הייצור

הטעות של אובמה

ברק אובמה, נשיא ארה"ב, צילום: בלומברג ברק אובמה, נשיא ארה"ב | צילום: בלומברג ברק אובמה, נשיא ארה"ב, צילום: בלומברג

אך זוהי רק ההטעיה הקטנה של אובמה שמשרתת את הנרטיב הגדול. הנרטיב הגדול הוא שעושרה של ארה"ב נובע מהמעמד הבינוני - כלומר עובדיו של פורד קיבלו שכר גבוה והשגשוג שנבע מהשכר הזה הקרין על כל ארה"ב והוא שהפך אותה למעצמת על. זהו נרטיב שגוי - אובמה מתעלם מהעובדה שלכל מדינה יש מעמד בינוני. תמיד יש את העשירים, את העניים המרודים ואת כל מה שבאמצע. השאלה האמיתית היא מה היה מיוחד בארה"ב שדווקא שם המעמד הבינוני קיבל שכר יפה וחי ברמת חיים גבוהה?

התשובה היא שבארה"ב שרר חופש כלכלי שיצר את התנאים שאפשרו לאנשים כמו הנרי פורד לפרוץ קדימה עם חדשנות תעשייתית שהובילה לייצור מוצרים ושירותים בעלויות כה נמוכות שהמעמד הבינוני האמריקאי היה מסוגל להרשות לעצמו לרכוש אותם.

חופש כלכלי - לא אצל אובמה

החופש הכלכלי האמריקאי, שלא היה קיים באותה דרגה באירופה או בכל חלק אחר בעולם באותה תקופה, היה מבוסס על ממשלה זעירה ולא מתערבת, מסים נמוכים מאוד (ב-1908 כלל לא שילמו מס הכנסה בארה"ב), רגולציה אפסית ומדיניות מוניטארית אחראית (ה'פד' קם רק ב-1913 וברוב התקופה עד הקמתו שרר סטנדרט זהב). שורה של תנאים שאובמה הוא האנטי-תזה שלהם.

על רקע החירות הכלכלית הזו קמה תעשיית ייצור יעילה שהעסיקה את בני המעמד הבינוני כפועלי ייצור ובזכות ההשקעה, היוזמה והחדשנות של אנשי העסקים, גדל בארה"ב מעמד בינוני שהיה יכול להרשות לעצמו מוצרי צריכה שבמקומות אחרים בעולם היו נחלת העשירים בלבד.

מה עומד מאחורי הנרטיב של אובמה, מדוע הוא מהלל את המעמד הבינוני על חשבון חשיבותם של היזמים, העשירים והמחדשים? התשובה נעוצה בכך שאובמה חייב להמציא לעצמו מצע פוליטי שיצדיק את שאיפתו להיבחר לתקופת כהונה שנייה. עם צמיחה עלובה, יוקר מחייה עולה, צרכנים בחוב ומספר שיא של נזקקי סעד, קשה לו להצביע על הישגים מרהיבים כלשהם. התחליף להצגת הישגים? הבטחה למסות עד העצם את העשירים המרושעים ולהעביר את השלל להמונים.

אלא שאובמה חייב לספק הצדקה מוסרית לגזל שהוא מבטיח לבצע במהלך הכהונה השנייה שלו, והנה הסיפור שהוא טווה: עושרה של אמריקה נוצר לא בזכות העשירים אלא בזכות המעמד הבינוני. העשירים הם רודפי בצע העושקים את עובדיהם ומעסיקים סוללות של רואי חשבון שעוזרים להם להימנע מתשלומי מס. אובמה הוא הוא רובין הוד המודרני שישדוד את כספם של אותם עשירים ויעביר אותו להמוני העם הנאנקים תחת עול המעמד העליון.

יש לרומני תשובה?

למועמד הרפובליקני, מיט רומני, יהיה קשה מאוד להילחם בנרטיב של אובמה. שטיפת מוח סוציאליסטית של עשרות שנים עשתה את שלה, ובארה"ב, כמו בכל העולם המערבי של היום, העשירים נתפסים כרעים וקמצנים שמנצלים את שאר העם.

פוליטיקאי שיטען כי התרופה לכלכלה האמריקאית היא דווקא להקטין את הלחץ על העשירים, כלומר לחזור לחירות הכלכלית של תקופת הנרי פורד - מיסוי מינימאלי, ממשלה זעירה, רגולציה אפסית, ביטול הבנק המרכזי - יתקבל כריאקציונר חשוך (ראה את הטיפול שרון פול מקבל במדיה המיינסטרימית).

אם כך, על מנת לזכות בכהונה שנייה, אובמה מצית מלחמת מעמדות על בסיס תזה מטעה ומצייר את עצמו כרובין הוד המודרני. הבעיה שלו ושל ארה"ב בכלל היא שזרם העשירים שעובר ביער שרווד הולך ומצטמצם. כבר היום, בעיקר בשל המצב הכלכלי בארה"ב, ההגירה ממקסיקו הפכה להיות שלילית - כלומר יותר מקסיקנים עוזבים מאשר מגיעים. עוד רבים וטובים עלולים להצטרף לזרם העוזבים אם ארה"ב תמשיך לרדוף את האלמנטים באוכלוסיה שפעם הפכו אותה לכלכלה הגדולה בעולם.

מיט רומני. יימצא את התשובה לאובמה?, צילום: איי אף פי מיט רומני. יימצא את התשובה לאובמה? | צילום: איי אף פי מיט רומני. יימצא את התשובה לאובמה?, צילום: איי אף פי

הכותב הוא אנליסט בכיר באקסלנס נשואה ברוקראז'

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
מדוע נלחם הנגיד ברננקי בדיפלציה
הנגיד יודע שיש יחס ישר בין הכנסות מעמד הביינים לבין צמיחה כלכלית. היום באר"הב הגיעו לנקודת השבר. למעמד הביניים אין יותר כסף לקניה, כרטיסי האשראי מוצו המשכורות לא עלו מאז שנות השבעים רק הנגיד יכול לפפמפם כסף לכלכלה לנסות להציל אותה. אבל עד מתי? מי שחושב שיזמות תציל את אמריקה טועה. ארה"ב תהיה מדינה מוטת יצוא, הכנסות החברות יגיעו ממכירות בחו"ל אך אם הכסף לא יעבור למעמד הביניים לאט לאט יבצר במערב מצב של מדינת עולם שלישי בה התושבים ענים ומעמד העשירים מתעשר ע"י יצוא משאבים מקומיים (מכירת היצירתיות האמריקאית לזרים).
אבי  |  05.05.12
14.
אוי - כמה שאתה צודק ולא צודק
ראשית בנוגע לרון פול ,הוא גם נגד חילוץ הבנקים(צעד שלדעתי הוכיח שארה"ב היא לא באמת שוק חופשי)האם אתה תומך בו - צעד שרוב תומכי ה"שוק החופשי " מתנגדים אילו. ועכשיו להסבר: ב1908 לא היה את הפד והכלכלה האמריקאית הייתה כלכלת יצור וזאת בניגוד לכלכלה האמריקאית היום בו היא בעיקר מייצרת חובות (שהפד קונה 60% מהאג"ח הממשלתי האמריקאי - כי כבר היום מדינות רבות עברו לקנות זהב) , הכסף האמריקאי היום מגובה בחוב , וזאת בניגוד לכסף של אז שהיה מגובה בזהב , מה שגורם לאינפלציה מטורפת (אני מתכוון לאינפלציה בפועל ולא המדד המתפרסם) . חשוב שתאגידים*יצרנים* ישלמו מס מופחת,אבל מה שקורה היום הכלכלה האמריקאית היא כלכלת וול סטריט שבה מייצרים כסף מכסף ומוגנים מפשיטת רגל (קומוניזם של תאגידים) , גם חברות היצרניות לכאורה מעסיקות את רוב שרשרת היצור מחוץ לארה"ב , החל משלב המו"פ שנמצאות במדינות מערביות אחרות (כדוגמת ישראל ואירלנד) ועד שלב היצור שנמצא במדינות עולם שלישי כדוגמת הודו וסין . שוק חופשי אמיתי זה עסקים קטנים דוגמה: תתקשר לקבל הצעת מחיר בשביל תיקון ארון חשמל ביתי - תקבל אינספור הצעות שונות במחיר ובאיכות , כי יש הרבה שחקנים בשוק אבל אם תבקש הצעת מחיר עבור שרותי טלווזיה מהוט או מיס - בשורה התחתונה תקבל הצעת מחיר דומה(וגבוהה מאד) משתי החברות . לסיכום: השוק החופשי חשוב -אבל האם באמת קיים אצל ביבי/רומני/בוש ,שוק חופשי???
סקינסי , בריסטול  |  05.05.12
13.
ל-1: בוש לא צמצם את הממשלה והוצאותיה אלא הגדיל אותן
ובפרט, הוצאות צבאיות. ואילו המאמר מדבר על "ממשלה זעירה", ואני מצטט: "החופש הכלכלי האמריקאי [...] היה מבוסס על ממשלה זעירה ולא מתערבת, מסים נמוכים מאוד (ב-1908 כלל לא שילמו מס הכנסה בארה"ב), רגולציה אפסית ומדיניות מוניטארית אחראית (ה'פד' קם רק ב-1913 וברוב התקופה עד הקמתו שרר סטנדרט זהב). שורה של תנאים שאובמה הוא האנטי-תזה שלהם." גם בוש לא מקבל ציון גבוה בחופש כלכלי. מי שבולט בתמיכתו בחופש כלכלי הוא לא בוש אלא רון פול.
אלון  |  05.05.12
11.
צריך להוריד מיסים ולהגדיל את שכר המינימום
אם יגדילו את המיסים אז הכסף יעבור לממשלה ומשם לכיסים של המקורבים לצלחת. צריך להוריד את המיסים, אבל מצד שני להכפיל את שכר המינימום פי 3. המעמד הבינוני סובל מעוני לא בגלל הטייקונים, אלא בגלל המיסים הגבוהים, רוב הכסף נמצא בשליטת המדינה.
04.05.12
לכל התגובות