אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פעיל זכויות האדם הסיני "מרגיש שארה"ב נטשה אותו" ומתחנן למקלט צילום: אי פי אי

פעיל זכויות האדם הסיני "מרגיש שארה"ב נטשה אותו" ומתחנן למקלט

"אני מוכרח לעזוב את סין, התקווה הגדולה שלי היא שמשפחתי ואני נוכל לעזוב במטוס של הילארי קלינטון", אמר צ'ן גואנגצ'נג בראיון עיתונאי. השגריר האמריקאי הכחיש כי הופעל על צ'ן לחץ לעזוב את השגרירות

03.05.2012, 16:49 | רחל בית-אריה, בייג'ינג
בכירים במשרד החוץ האמריקאי ניהלו לאורך היום מגעים בהולים עם עמיתיהם הסינים בניסיון לברר את מצבו של פעיל זכויות האדם צ'ן גואנגצ'נג ולנסות לפתור את המשבר בעניינו, לאחר שצ'ן, בבית חולים בבייג'ינג, אמר בסדרה של שיחות טלפון עם תומכים ועם כתבים כי הוא מבקש מארה"ב לעזור לו ולמשפחתו לעזוב את סין, בה קיימת לדבריו סכנה ממשית לחייהם.

"ייתכן כי צ'ן שינה את דעתו ומעוניין כעת לעזוב את סין", הודתה דוברת משרד החוץ האמריקאי, ויקטוריה נולנד, שעות לאחר שראיונות עם צ'ן ודיווחים של תומכיו התפרסמו. אתמול אחר הצהריים צ'ן עזב את שגרירות ארה"ב, בה שהה שישה ימים, והתאחד עם אשתו ושני ילדיו בבית החולים צ'אויאנג במרכז בייג'ינג. צ'ן, עיוור מילדות, נראה בבית החולים בכסא גלגלים לאחר ששבר עצמות בכף רגלו כשקפץ מעל חומה גבוהה בבריחה נועזת מעשרות שומרים שהחזיקו אותו ואת משפחתו במעצר בית ובניתוק כמעט מוחלט מהעולם החיצון.

"אני מוכרח לעזוב את סין, התקווה הגדולה שלי היא שמשפחתי ואני נוכל לעזוב במטוס של הילארי קלינטון", אמר צ'ן לכתבת ה"דיילי ביסט". בראיונות נוספים הוא הסביר כי הסכים לעזוב את השגרירות לאחר שאנשי צוות המו"מ האמריקאים אמרו לו שהשלטונות הסינים מאיימים כי אשתו תוכה למוות אם לא יעזוב.

הפנייה של צ'ן לעיתונאים והתחנונים הנואשים שלו לעזרה גורמים מבוכה עצומה עבור הדיפלומטים שרק אתמול היללו את העסקה שהשיגו עם הסינים כ"מודל חדש" ודיווחו על נכונות רבה מצד הסינים לשטף פעולה. קלינטון נמצאת בבייג'ינג יחד עם שר האוצר, טימותי גייטנר, לסבב של שיחות הדיאלוג הכלכלי והאסטרטגי עם הנהגת סין שנפתח היום. הדרמה סביב צ'ן  מאיימת אפוא ליצור משבר של ממש ביחסים בין שתי המדינות ולחבל בשיחות על נושאים אסטרטגיים אחרים.

גרסת האמריקאים שונה מאד מזו של צ'ן, שאמר שהופעל עליו לחץ לעזוב. שגריר ארה"ב, גארי לוק, הכחיש היום את הדברים במסיבת עיתונאים ואמר כי לא הופעל על צ'ן לחץ וכי הובהר לו שאם יהיה צורך, הוא יוכל להישאר בשגרירות תקופה ארוכה. דיפלומטים אמרו כי אכן נמסר לצ'ן שאשתו וילדיו, שהובאו אתמול לבייג'ינג ברכבת מהירה מהכפר בו היו כלואים, יוחזרו למחוז מגוריהם, שאנדונג, אם לא יסכים לעזוב את השגרירות. בהתחשב בתנאים בהם הוחזקה המשפחה עד כה, קשה לא לראות בדברים איום.

לסינים אין כוונה ממשית לעמוד בתנאי העסקה

 

קורט קמפבל, עוזר שרת החוץ לענייני מזרח אסיה, הוביל את המגעים עם משרד החוץ הסיני בזמן שצ'ן שהה בשגרירות. הוא אמר כי ניתנו ערבויות לבטחונה של משפחת צ'ן שהייתה אמורה להיות מועברת משאנדונג לאיזור אחר ולחיות שם בבטחה. לצ'ן, שלמד משפטים בכוחות עצמו הובטח כי יוכל להתקבל לאוניברסיטה ללימודים פורמליים ו"להמשיך להיות מעורב בשינוי חברתי בסין".

אלא ששעות ספורות לאחר שעזב את השגרירות, הסימנים הלכו והתרבו שלסינים אין כוונה ממשית לעמוד בתנאי העסקה. בית החולים בו נמצאת המשפחה הוקף בכוחות משטרה גדולים ועיתונאים ותומכים הורחקו מהמקום. צ'ן לווה לבית החולים על ידי השגריר ושני עוזרים בכירים של קלינטון אך כל הדיפלומטים עזבו זמן קצר אחר כך ומאז לא הורשו להתראות עימו שוב. היעדרם היה כנראה הסימן הראשון שבטחון המשפחה אינו מובטח, וצ'ן אמר בראיון ל-CNN כי הוא מרגיש שארה"ב נטשה אותו. קמפבל הודה בתדריך לעיתונאים כי אין ערבויות של ממש לבטחונו של צ'ן כל עוד הוא נמצא בסין "אך זו הייתה ההחלטה שלו".

אמירה כזו מפי פעיל זכויות אדם ידוע כל כך, עם סיפור רקע הירואי של מאבק במגבלה גופנית ופעילות חסרת פשרות לתיקון חברתי, עלולה לפגוע במימשל אובמה במהלך שנת בחירות. ארגוני זכויות אדם כבר הביעו ביקורת קשה על התנהלות ארה"ב בפרשה והקונגרס אמור להתכנס היום לדיון מיוחד בעניין, בו המימשל צפוי לספוג אש מיריביו הפוליטיים. "אני לא מאוכזב מהעם האמריקאי, אני יודע שזכויות אדם חשובות להם, אבל אולי למימשל יש עדיפויות אחרות", אמר צ'ן היום בראיון ל-NPR, הרדיו הציבורי האמריקאי.

בעוד בשגרירות ארה"ב חוגגים את השגת העסקה אתמול בערב, זנג ג'יניאן, חברה קרובה של צ'ן ובעצמה מבקרת נחרצת של השלטון בבייג'ינג, לקחה סיכון אישי ובסדרה של ארבעה ציוצים בטוויטר כתבה שצ'ן הצליח להתקשר אליה וביקש את עזרתה כיוון שחש מאוים לאחר שאנשי השגרירות עזבו את בית החולים. זנג הושמה הבוקר במעצר בית.

טנג ביאו, חבר אחר ועורך דין לזכויות אדם אמר גם הוא שצ'ן אישר שהשלטון איים על משפחתו. אשתו, יואן ווייג'ינג, שהצליחה לשטות בעשרות השומרים שהקיפו את ביתם כמעט ארבעה ימים עד שהבריחה של צ'ן התגלתה, סיפרה שלאחר הגילוי היא הוכתה ונקשרה לכסא למשך יומיים, כי כוחות נוספים נשלחו לביתם והתמקמו בתוך החדרים, וכי מצלמות מעקב נוספות הותקנו סביבם והוחל בהקמת גדר, מה שמעורר חשש כבד בדבר כוונת המימשל לשלוח את המשפחה חזרה לבית בו היו כלואים במשך 19 חודשים מיד לאחר שתשומת הלב הבינלאומית תדעך.

טנג ביקש היום בצהריים מהתקשורת הזרה שלא ליצור עימו קשר יותר "למען בטחון משפחתו". עורך דין נוסף, גי'אנג טיאניונג, שניסה להגיע אל צ'ן בית החולים היום נלקח משם על ידי המשטרה. חה פיירונג, הפעילה שאספה את צ'ן והביאה אותו לבייג'ינג אחרי שברח והפכה בן לילה לגיבורה בחוגי תומכיו, נעדרת מאז יום שישי.

השגריר לוק אמר כי המגעים התקיימו מול אנשי משרד החוץ. ייתכן שאלה הגיעו לעסקה שלא הייתה מקובלת על שירותי הבטחון רבי העוצמה של סין, וכי מדובר במאבק פנימי בין הרשויות, שיותר מכל היו רוצות שהבעייה תיעלם בלי שיצטרכו לעשות צעדים של ממש. בינתיים, נראה כי המגעים יימשכו אל תוך הלילה בניסיון להגיע לעסקה כלשהי, כשצ'ן מחוץ למתחם הבטוח של השגרירות ומוקף בכוחות בטחון, הסיכויים לכך אינם נראים טובים.

תגיות