אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ללמוד מאירופה, רק הפוך צילום: אוראל כהן

ללמוד מאירופה, רק הפוך

12 ממנהיגי אירופה איבדו את כסאם על רקע המצב הכלכלי בשנתיים האחרונות. מסתבר שהבוחרים לא מוכנים לגזירות שלא מבטיחות להם אופק של תקווה

10.05.2012, 07:12 | אורי פסובסקי

אירופה מתעוררת בימים אלה מאחד הניסויים הכלכליים הגדולים בהיסטוריה. בכל רחבי היבשת ניסו מדינות מוכות מיתון להיחלץ מהבור הכלכלי באמצעות צעדי צנע חריפים שכללו קוקטייל של קיצוצים תקציביים, העלאות מסים והפרטות ברוטליות. צעדים אלה נועדו לצמצם גירעונות; להשיב את ביטחון המשקיעים באמינות המדינות ולאפשר לממשלות לגייס כספים בשווקים הגלובליים; ולהעלות את המדינות מחדש על נתיב של צמיחה. "הידוק מרחיב" היה השם הפרדוקסלי שניתן למדיניות הזו.

אלא שתוצאות המדיניות עד כה עגומות. אחד מכל שני צעירים יוונים מובטל והמדינה שקועה עד צווארה בחובות. ויוון היא עוד כסף קטן. הסיבה האמיתית לדאגה היא ספרד, שהכריזה בשבוע שעבר על כניסה מחודשת למיתון. אחד מכל ארבעה ספרדים מובטל והריבית על האג"ח הספרדיות שוב עולה. אירופה לא מצליחה לצאת מהבוץ.

היו מי שהתריעו שמדיניות ההידוק המרחיב חסרת היגיון. לפני שנתיים הסביר ל"כלכליסט" נוריאל רוביני, "ד"ר דום", כי הדבר הנכון הוא להמריץ את הכלכלה עכשיו ולהתחייב לקיצוצים בהמשך. "כך האמינות שלך נשמרת", אמר רוביני. "אפשר להמשיך בתמריצים ולאפשר לכלכלה להתאושש בטווח הקצר, כי בטווח הארוך אנשים לא מודאגים". רוביני לא היה לבד. גם חתני פרס הנובל פול קרוגמן וג'וזף שטיגליץ הציגו עמדות דומות.

למרות כל האזהרות מנהיגי אירופה בחרו בנתיב הצנע, וחלקם, כמו אנגלה מרקל ודיוויד קמרון, עדיין מנסים לדבוק בו. קשה לדעת עד מתי הם ימשיכו לדבוק בו, כי בינתיים מנהיגי אירופה משלמים את המחיר. 12 ראשי מדינות אירופיות איבדו את כיסאם על רקע המצב הכלכלי בשנתיים האחרונות, מברלוסקוני ועד סרקוזי. הבוחרים, כך התברר, אינם מוכנים לגזירות שאינן מבטיחות להם אופק של תקווה וכופים על מנהיגיהם נסיגה מנתיב הצנע.

שיעור במחיר חוסר הנכונות להתגמש

אילו לקחים טמונים בסיפור הזה עבורנו? ישראל, כמו שכולנו יודעים, אינה אירופה. היא גם לא נמצאת במצב הכלכלי של אירופה. יחס החוב לתוצר של ישראל נמוך יחסית ועומד על 76%, וכך גם יחס החוב לתוצר של משקי הבית (42%). וכמובן, גם אם קצב הצמיחה של המשק הואט, ישראל אינה נמצאת במיתון. לכן הוויכוח על הדרך הנכונה להתמודד עם המיתון אינו רלבנטי במישור המיידי.

אבל אירופה כן יכולה ללמד אותנו כמה כבד מחיר הסירוב להתגמש. האם המנהיגות הכלכלית בישראל ניגשת לאתגרים שניצבים בפני המשק כשהיא מוכנה להפגין גמישות? האם היא מנסה ללמוד מהלקחים שהופקו בשאר העולם?

שר האוצר יובל שטייניץ, למשל, קבע בשנה שעברה כי "ניפוח התקציבים" במדינות המערב "לא האיץ את הפעילות הכלכלית הריאלית", אלא "שחק את אמון הציבור בעתיד הכלכלה", כך דיווח סבר פלוצקר. המסקנה של שטייניץ: "תורתו של קיינס נחלה את תבוסתה המוחצת". אך הכלכלנים שמבקרים את מדיניות הצנע מציעים למעשה ניתוח הפוך משל שטייניץ.

גם את התקופה שלפני המשבר לא ניתן לפשט לכדי חוסר משמעת תקציבית. כפי שפרופ' בארי אייכנגרין, מהכלכלנים המובילים בעולם, הסביר ל"כלכליסט" בדצמבר, המציאות מורכבת יותר: "המשבר ביוון הוא של משבר של מגזר ציבורי שיצא משליטה. בספרד, ובייחוד באירלנד, נתנו לבנקים לצאת משליטה - ואז העבירו את החוב שלהם למאזן הממשלתי. המשבר של איטליה הוא משבר של צמיחה. בפורטוגל הבעיה היא של מאזן התשלומים. היו הרבה בעיות שארבו מתחת לפני השטח באירופה".

כלכלנים צריכים לדעת להודות בטעות

ראוי להקשיב לדברים מאלפים שאומר כלכלן מוערך נוסף. בסקירה מקיפה שנשא בכנס קרן המטבע בוושינגטון לפני חודש, קבע נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר שהספרות המקצועית מצביעה על כך ש"מדיניות פיסקלית אנטי־מחזורית" - כלומר מדיניות תמריצים אה־לה קיינס - "עובדת". בהינתן המסקנה הזאת, והשאיפה לשלוט על יחס חוב־התוצר, המשיך פישר, "השאלה המרכזית במיתון היא: כמה הרחבה פיסקאלית צריך, ולכמה זמן".

והיה חלק מאלף לא פחות בסקירה. כמו כלכלנים רבים, אמר פישר בוושינגטון, גם הוא האמין שאימוץ תוכנית תמריצים "מבלי שתהיה היכולת להתחייב בצורה אמינה לאסטרטגיית יציאה, תביא בשלב מסוים להעלאת הריבית הריאלית בטווח הארוך ותגדע את ההתאוששות מהמשבר". כל זה, מודה פישר, לא קרה בארה"ב, ובסקירה שלו הוא פירט מגוון סיבות לכך. הסיבות האלה לא בהכרח רלבנטיות לישראל. ישראל אינה אירופה, אבל בוודאי אינה ארה"ב. השקל אינו מטבע העתודה העולמי, וישראל משלמת בשווקים ריביות גבוהות משל ארה"ב. אבל מעבר לניתוח הכלכלי, המסר של פישר פשוט אבל נדיר, בטח בנוף הישראלי: טעיתי.

"רפורמות צריכות להיתפס כהוגנות"

גמישות אינטלקטואלית וראש פתוח אינן מילים ריקות, אלא מעלות שקובעי המדיניות יידרשו להן בחודשים הקרובים בניסיון להתמודד עם הבור התקציבי. האפשרות המרכזית להשלמת המחסור שבמשרד האוצר וברשות המסים לא שוקלים ברצינות בחיפושם אחר מקורות הכנסה היא העלאת המסים הישירים. "הפחתת המסים הישירים היא בדם לבו של ראש הממשלה, הוא לא יעלה אותם בשנית", מעריך גורם במשרד האוצר. מה נשאר? העלאה של המסים העקיפים, בדיוק מסוג הצעדים שהוציא המונים לרחובות ישראל בקיץ שעבר.

גם כאן אפשר למצוא מילות חוכמה היישר מוושיגטון. ראשית, פנינה נוספת מנאום פישר: "בעת משבר, על קובעי המדיניות אף פעם לא לומר 'לעולם לא'. התובנה השנייה טרייה יותר. היא של כריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע, שכתבה השבוע: "איזון פיסקאלי צריך להשיג באופן שמגן על העניים ועל הפגיעים ביותר, ומחלק את הנטל על פני כלל האוכלוסייה. אם רפורמות פיסקאליות כואבות לא נתפסות כהוגנות, הן לעולם לא יזכו לתמיכה של האוכלוסייה". חומר למחשבה בירושלים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אותה בעיה - פתרונות הפוכים
מעניין לראות שלאותה בעיה - בחרו המנהיגים בארה"ב ואירופה דרך התמודדות הפוכה לחלוטין. בארה"ב עושים מה שיודעים - שופכים כסף למדורה, וגם באירופה עושים מה שיודעים - חונקים את המדורה (מיסים, מיסים, מיסים). מה שמראה שהפתרון לא בהכרח מחובר לבעיה (מבחינה לוגית). מה שמוזר, זה שכיום הטכנולוגיה כל כך התפתחה, שמספיק 2-3% מכח האדם העובד כדי לספק מזון לכל העולם (גם לאפריקה), ועוד אחוזים בודדים כדי לספק את שאר הצרכים. מה יעשו השאר? יעשו חיים. מה צריך כדי שזה יקרה? אמון הדדי בין האנשים. זה ממש מזכיר את דילמת האסיר. על מנת שכולם ירוויחו, כמה שזה נשמע לא קשור - צריך אמון הדדי. אם למשל נפסיק את העסקאות "בשחור" - הכלכלה תרוויח 100 מיליארד שקל. אבל מכיוון שאני לא מאמין שהשכן יפסיק לעבוד בשחור - גם אני לא עושה זאת. זוהי רק דוגמא אחת. אם נחשוב בכיוון הזה - כמו להרויח בצורה סבירה אבל בלי להפציץ מחירים - יוקר המחיה ירד, ונראה שיש מספיק לכולם. צריך להחליף את הדיסק, אין לנו ברירה אחרת.
אההא  |  11.05.12
3.
כולנו שפני ניסיון
של מומחי הכלכלה השונים,שאומרים דברים סותרים והפוכים כך שחלקם בטח טועים,מה שלא מפריע להם להיות כלכלנים בעלי שם עולמי,שבטח גם מרויחים לא רע.הבעיה היחידה שאנחנו אזרחי המדינות השונות משלמים את המחיר פעם אחר פעם.אם לכלכלן כלשהוא או למדינה כלשהיא היה פיתרון,היא בטח היתה מדינה משגשגת ביותר וכל שאר המדינות היו ממהרות לחקות אותה.אפוא הכלכלן או המדינה הזו?זהו שאין. ההגדרה של טירוף אומרת לנסות שוב ושוב את אותו הדבר ולצפות לקבל תוצאה אחרת. יכול להיות שיש פתרונות אחרים ויכול להיות שלא,אבל בואו תתחילו לפחות בזה שתודו ותכירו בכך שאינכם יודעים ושאין לכם תשובות באמת.אז אולי נשב יחד ונמצא דרכים שאותם עדין לא ניסינו,כי השכל מפוזר בין כולנו ואינו נחלתכם הבלעדית,כי מודה ועוזב ירוחם ועד שזה יקרה כנראה שנמשיך להיות שפני הנסיונות הכושלים שלכם.
יוסי אנטה , בת-חפר  |  11.05.12
2.
אנסה לפרש במילים שלי...
כל טכנאי הכלכלה העולמית הגדולים שולפים את כל השפנים שלהם מהכובע ומנסים כל פתרון שידוע להם על מנת לאושש את הכלכלה הקורסת. אני לא אחד מהגדולים האלו אבל לשמחתי יש לי הזכות לשאול: מה יקרה אם כל הטכנולוגיה הזאת לא תעבוד? השערה פרועה ששמעתי אי שם במרחב האינטרנטי גורסת שהבעיה עם הכלכלה נעוצה בטבע האנושי. הטענה היא שהכלכלה היא שיקוף של היחסים בינינו בני האדם וקריסת היחס הטוב היא היא שהורסת את הכלכלה. מכאן יוצא שהטכנולוגיה הנדרשת היא בכלל לא טכנולוגיה כלכלית אלא טכנולוגיה אנושית חדשה - איך לגרום לאנשים להתייחס טוב זה לזה... ואז בכלל לא נצטרך כל כך הרבה כסף. זה אולי נשמע נאיבי, אבל לחשוב שהכל יסתדר עוד כמה חודשים / שנים אם ממשיך כמו שאנחנו עכשיו זה פי אלף יותר נאיבי :)
orengarini  |  11.05.12
1.
מיסים ישירים וכלכלת ישראל
אחד המוטיבים החוזרים בכל דיון על כלכלת ישראל הוא השיעור הנמוך כביכול של המיסים הישירים בתוצר. טענה זו מתעלמת ממספר אלמנטים קריטיים. 1.) שיעור המס השולי העליון בישראל (57% ) בשנה שעברה היה השני בגובהו ב- OECD. ב- 2012 חזרנו למרכז הטבלה עם 48% 2.) סף המס בישראל הוא הגבוה ביותר ב- OECD, דבר המוביל לשיעורי מס ישיר אפסיים של 75% מהאוכלוסיה. 3.) שיעור התשלומים הסוציאליים יחסית נמוך, אך נובע מהפרדה בין מנגנוני הפנסיה למנגנון הביטוח הלאומי (במדינות בהם קיימות הפרשות סוציאליות של 25-30% , ההפרשה כוללת פנסיה ממלכתית תלוית שכר). 4.) כל עוד רבע מכלכלת ישראל מתנהל מחוץ למערכת המדווחת, החור יוותר בעינו (במקום לשלוח מכתבים לנישומים מדווחים, אולי היה מוטב לשלוח פקחים לאלו שאינם מדווחים... ) הדרך היחידה שבה באמת ניתן להגדיל את גביית המיסים הישירים היא ממי שאיננו משלם ... וכדי לעשות זאת צריך רצון ויכולת להתעמת עם קבוצות באוכלוסיה שמדינת ישראל מעדיפה לא הלתעמת עימן גם בנושאים אחרים....
מיקיזו , גוש דן  |  10.05.12