אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קצר וקולע צילום: אסף שגיא

קצר וקולע

מחר יתקיים הפצ'ה קוצ'ה בתל אביב - ערב שבו אמנים מעבירים הרצאות ומיצגים בשש דקות ו־40 שניות. הפורמט, שהגיע מיפן, השפיע על אירועי תרבות מכל התחומים. "כלכליסט" מביא אירועים כאלה בישראל ובעולם

20.05.2012, 10:06 | רעות ברנע

הפצ'ה קוצ'ה הפך בשנים האחרונות לאירוע האמנות הטרנדי ביותר בישראל. האירוע מתבסס על פורמט כלל עולמי שמקורו ביפן, לפיו כל מציג מעביר רעיון אמנותי על רקע של 20 שקופיות, כל אחת מהן מוקרנת לפרק זמן של 20 שניות, ובסך הכל – שש דקות ו־40 שניות. את הקונפסט של הפצ'ה קוצ'ה הביאה לישראל בשנת 2007 ענת ספרן, שאוצרת את האירועים מאז ועד היום, ביחד עם איתי מאוטנר.

ערבי פצ'ה קוצ'ה בתחום האמנות מתקיימים היום ב־449 ערים ברחבי העולם. בעקבות ההצלחה המסחררת של הפורמט הוא התרחב לתחומים אחרים, ואנשים בעולם כולו מתחילים להבין שמסרים המועברים בזמן קצר ובאופן ממוקד נקלטים טוב יותר. לקראת הפצ'ה קוצ'ה ה־13, שיתקיים מחר בערב, "כלכליסט" סוקר כמה מהאירועים הבולטים בארץ ובעולם שהושפעו ממנו.

11:11. הרצאות קצרצרות לסקרנים. את ערבי ההרצאות 11:11 יוזמים, מפיקים ועורכים גיא חג'ג', בעל הבלוג "עונג שבת", ואסף שגיא, בעל הבלוג "דורבנות". בכל ערב 11 דוברים, ולכל אחד מהם 11 דקות להרצאה במגוון הולך ומתרחב של נושאים: טכנולוגיה, אמנות, מדע, שפה, מוזיקה ועוד. הרעיון שמנחה את יוזמי הסדרה הוא ההנחה הבסיסית שלפיה כולנו אנשים סקרנים, והשאיפה היא שכל אחד מקהל המשתתפים בהרצאות ייצא מהן עם תובנה אחת חדשה, לפחות. הערב הבא יתקיים בקיץ. 11.haoneg.com/about.

קוצ'מוצ'. אמנות רב תחומית בשנקר. בערב הקוצ'מוצ' של בית הספר שנקר הזמן העומד לרשותו של כל דובר הוא 15 דקות, ובו הוא יכול להתעמק בכל נושא שירצה מתוך תחום היצירה שלו. הקוצ'מוצ' מאפשר לגשר בין התחומים השונים באמנות, ביצירה ובעיצוב, ולעמוד על הקשר בין עולמות התוכן הללו. הערב הראשון התקיים במרץ האחרון, ובין הדוברים בו היו הצלם עדי ברנדה, הצייר לארי אברמסון והמעצב התעשייתי אלכס פדואה. הערב הבא יתקיים בתחילת שנת 2013.shenkar.ac.il.

9:9. מדברים על הפריפריה. במסגרת פרויקט תרבות וקהילה של הבנק הבינלאומי מתקיימים ערבי 9:9 הבנויים מהרצאות בנושא הפריפריה בישראל. כל ערב עוסק בעיר אחרת (התקיימו כבר ערבים על שדרות, ערד, נצרת עילית ועכו), ומורכב מהרצאות של תשעה דוברים, שלכל אחד מהם תשע דקות. בהרצאות משתמשים הדוברים בצורה יצירתית במילים, בדימויים ובמצגות כדי להציג רעיון, מקום, יוזמה או מוסד הקשורים בעיר. הערב הבא בסדרה יתקיים ב־21 ביוני ויעסוק בעיר אילת. הכניסה חופשית. fibi.co.il.

יהוא ירון באירוע 11:11 שנערך ב- 11 בנובמבר בתל אביב. כולנו סקרנים, צילום: אסף שגיא יהוא ירון באירוע 11:11 שנערך ב- 11 בנובמבר בתל אביב. כולנו סקרנים | צילום: אסף שגיא יהוא ירון באירוע 11:11 שנערך ב- 11 בנובמבר בתל אביב. כולנו סקרנים, צילום: אסף שגיא

Ignite: הרצאות לגיקים. איגנייט הוא אירוע כלל עולמי שמיוחס לקהילת הגיקים. באירוע, שהתקיים לראשונה בשנת 2006 בסיאטל, מוזמנים חובבי טכנולוגיה להעביר הרצאות בנות חמש דקות בלבד על רקע של 20 שקופיות מתחלפות, שכל אחת מוצגת למשך 15 שניות. מטרת ההרצאות היא "להצית" את מוחם של המשתתפים לגבי הנושאים השונים. עד כה התקיימו ערבי איגנייט ביותר ממאה ערים בעולם. ערבי איגנייט הבאים יתקיימו ב־30 במאי באמסטרדם, ב־5 ביוני בעיר Barrie בקנדה, וב־12 ביולי ביוטה, ארצות הברית. igniteshow.com.

Slideluck Potshow: אמנות וקולינריה. Slideluck Potshow הוא אירוע שמשלב אמנות ואוכל, שהתקיים עד כה בכ־40 ערים ברחבי העולם, ביניהן בתל אביב בספטמבר 2011. את האירוע יזם קייסי קלבו, צלם אמריקאי, במטרה לעודד יצירה בקהילות מקומיות על ידי שימוש באמנות ובאוכל. כל אירוע מורכב ממצגות מולטימדיה, בנות חמש דקות כל אחת, של 20 אמנים מכל מיני תחומים, ומשולב בארוחה שמכינים האמנים וקהל המשתתפים. האירועים הבאים יתקיימו ב־26 במאי בברלין, ב־16 ביוני בפילדלפיה, וב־26 ביוני בפריז. slideluckpotshow.com.

Famelab: תחרויות למדענים. Famelab הוא ארגון בריטי שמטרתו להעניק השראה למדענים צעירים ברחבי העולם. אחת הפעילויות המרכזיות של הארגון היא תחרויות Famelab, שבה מתחרים ביניהם המדענים באמצעות הרצאות בנות שלוש דקות כל אחת, שמטרתן לשפר את כישורי ההבעה והעמידה מול הקהל. תחרויות Famelab מתקיימות מ־2005 בבריטניה, ובעזרת תמיכתה של הקונסוליה הבריטית הן נערכות כיום ב־20 מדינות נוספות. חצי הגמר של התחרות העולמית השנתית של Famelab יתקיים בבריטניה ב־12–17 ביוני. famelab.org.

תגיות