אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בזירה האפריקאית: ג'יי.פי מורגן עוקף את דויטשה בסיבוב צילום: בלומברג

בזירה האפריקאית: ג'יי.פי מורגן עוקף את דויטשה בסיבוב

בהשוואת תוצאות שתי הקרנות המובילות בהשקעה באפריקה עולה כי הקרן של ג'יי.פי מורגן הניבה תשואות טובות יותר בתנודתיות נמוכה יותר

24.05.2012, 08:12 | ארז ברית ויוליה ויימן

מגזין ה"אקונומיסט" הכריז לאחרונה על אפריקה כ"יבשת מלאת תקווה" וסימן מדינות רבות ביבשת כמדינות ה־BRIC הבאות של הכלכלה העולמית. מדינות היבשת הציגו בעשור הקודם צמיחה שנתית ממוצעת של 4.7% ורשמו צמיחה של 4.9% ב־2011, כאשר מחירי הסחורות הגבוהים והביקושים הפנימיים החזקים צפויים לתמוך בהמשך המגמה. אולם, גורמים אלה מעידים גם על סיכונים, כגון תלות במספר מצומצם של סחורות ורגישות להתפתחות המשבר באירופה, שעשוי להוביל לצמצום הביקוש לסחורות ולפגוע בהשקעות זרות ביבשת. אולם, למרות הסיכונים, אם לא תידרדר הכלכלה העולמית למיתון, הצמיחה ביבשת צפויה להמשיך לעלות ל־5% בשנה.

קרן ההשקעה באפריקה הראשונה שבה נתמקד בטור היא DWS שהוקמה 2008 ומנוהלת על ידי DWS השקעות ששייכת לדויטשה בנק. הקרן נקובה בדולר ארה"ב ורשומה בלוקסמבורג. מנהל הקרן מאז 2009 הוא סבאסטיאן קאלפלד, שהצטרף לחברה ב־2005 וכיום ממלא תפקיד של המשנה לנשיא של דויטשה ניהול נכסים. מטרת הקרן היא להשיג גידול הון בטווח ארוך על ידי השקעה בעיקר במניות של חברות אפריקאיות. הקרן משקיעה בכל מדינות היבשת ובוחרת את המניות על ידי שימוש בשילוב של גישת מלמטה למעלה (bottom-up) - מיון של החברות לפי הנתונים הפונדמנטליים שלהן, וגישת מלמעלה למטה (top-down) - בחינת נתוני המדינות והמגזרים הכלכליים.

עובדים של ראנגולד מחפשים זהב בקונגו, צילום: בלומברג עובדים של ראנגולד מחפשים זהב בקונגו | צילום: בלומברג עובדים של ראנגולד מחפשים זהב בקונגו, צילום: בלומברג

הקרן משקיעה 99.8% מנכסיה במניות והשאר במזומן (נכון לסוף מרץ). מבחינת פיזור גיאוגרפי, תיק ההשקעות של החברה כולל מניות של חברות בדרום אפריקה (19.8%), בניגריה (14.4%), במצרים (12.3%), במאלי (11.2%), בגאנה (9.9%) ובזמביה (7.3%). בנוסף לקרן אחזקות קטנות במניות של חברות בסיירה ליאון, קנדה, ארה"ב, צרפת, ברמודה ובמדינות נוספות. עשר האחזקות הגדולות מהוות 54.1% מתיק ההשקעות וכוללות את ראנגולד ריסורסס, אפריקן מינרלס וטולו אויל פי.אל.סי, זניט בנק. התנודתיות של הקרן היא 22 והיא רשמה תשואה של 69% בשלוש השנים האחרונות.

הקרן השנייה שנבחן היא ג'יי.פי מורגן אפריקה אקוויטי שהוקמה ב־2008. הקרן שנקובה בדולר ארה"ב רשומה בלוקסמבורג. מנהלי הקרן הם אולג בריולויוב שהצטרף לחברה ב־1994 ומשמש כמנהל תיקים וראש קבוצת מזרח אירופה, המזרח התיכון ואפריקה וסונאל טאנה שעובדת בחברה מ־1999 ומשמשת כמנהלת תיקים בקבוצת מזרח אירופה, מזה"ת ואפריקה. מטרת הקרן היא להשיג צמיחת הון בטווח ארוך על ידי השקעה בעיקר במניות של חברות באפריקה. סגנון ההשקעות של הקרן הוא מלמטה למעלה.

הקרן משקיעה 97.5% מנכסיה במניות ואת היתר במזומן (נכון למרץ). מבחינה גיאוגרפית הקרן משקיעה בחברות בדרום אפריקה (60.6%), בניגריה (16.8%) ובקניה (5.2%). אחזקות קטנות יותר נותבו למניות בבריטניה, קנדה, מרוקו ועוד. עשר האחזקות הגדולות של הקרן מהוות 40% מהתיק וכוללות את החברות טייגר ברנדס סאסול, שופרייט, נאספרס, אפריקן בנק ואימפריל הולדינגס ואם.טי.אן טלקומיוניקיישן. התנודתית של הקרן עומדת על 25 והיא רשמה תשואה של 79% בשלוש השנים האחרונות.

השורה התחתונה: למרות ההבדלים בחלוקה הגיאוגרפית ואסטרטגיית ההשקעה השונה, במבחן התוצאה, הקרן שמנהל בנק ג'יי.פי מורגן הציגה ביצועים טובים תוך הצגת סטיית תקן נמוכה יותר.

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל. יוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

תגיות