אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש: תשלום חובות קודם ללימוד תורה צילום: שאול גולן

ביהמ"ש: תשלום חובות קודם ללימוד תורה

שופט בית משפט השלום בתל אביב חייב צעיר בן 20 לצאת לעבוד כדי לכסות את חובותיו בגובה 285 אלף שקל לבנק הבינלאומי. השופט: "לימוד תורה אינו יכול לשמש עילה לאי פרעון החובות"

03.06.2012, 11:31 | מארק שון

ניתן לחייב תלמיד ישיבה לצאת לעבוד כדי לכסות על חובות, במסגרת הליכי הוצאה לפועל. כך עולה מהחלטה של שופט בית המשפט השלום בתל-אביב, עודד מאור. "גם על פי עמדת המשפט העברי, לימוד תורה אינו יכול לשמש עילה לאי פרעון החובות ומוטלת על החייב לצאת ולעבוד על מנת שיפרע חובותיו, גם על חשבון הזמן שהוא מקדיש ללמוד תורה", נכתב בפסק הדין.

אברכים בישיבה (ארכיון)., צילום: נחמן וייס אברכים בישיבה (ארכיון). | צילום: נחמן וייס אברכים בישיבה (ארכיון)., צילום: נחמן וייס

מדובר בהליכים שנקט הבנק הבינלאומי הראשון נגד צעיר חרדי בן 20 שאינו עובד כלל, בגין חובות בגובה 285 אלף שקל. במסגרת בדיקת היכולת לשלם חובות שנערכה בהוצאה לפועל התברר, כי הצעיר מקדיש 14 שעות ביום ללימוד תורה ולטענתו הדבר מונע ממנו לעבוד. בחודש מרץ האחרון הכריזה רשמת ההוצאה לפועל מרים סגל על הצעיר כחייב מוגבל באמצעים וקבעה כי ישלם תשלומים חודשיים נמוכים מאוד, בגובה 150 שקל לחודש. הבנק ערער על ההחלטה וכעת החליט בית המשפט לקבל את הערעור.

במסגרת הערעור נכתב, כי השאלה העקרונית כאן היא האם זכותו של חייב להקדיש את זמנו לעיסוקים פרטיים (במקרה כאן, לימוד תורה) קודמת לזכותו של נושה להיפרע מחוב. התשובה הברורה של בית המשפט במקרה הזה היא לאו.

במסגרת ההחלטה מנתח השופט מאור את התפיסה המשפטית, כולל המשפט העברי, לתשלום חובות על ידי תלמידי ישיבה. "אין חולק שמדובר בצעיר בריא בעל יכולת השתכרות משמעותית", כותב מאור בהחלטה, "אין לקבל את הטענה כי עקב לימודיו אין הוא יכול לעבוד. הרי ניתן לשלב עבודה ולימודים צוותא חדא".

תגיות

38 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

38.
החלטה שלא ניתן ליישמה
איך אפשר ליתן החלטה שבחור ישיבה בן 20 ללא מקצוע ישלם סכום של קרוב ל300.000 אלף שקל מעבודה גם אם הוא יעבוד שנים הוא לא יוכל להחזיר סכום כזה . איך בדיוק חושב כבוד השופט שהחייב יכול להחזיר את חובו לבנק. אם הבנק נתן לו הלואה בלי לבדוק בציציותיו אם יש לו יכולת החזר זו רשלנות של הבנק ועל טעויות משלמים.
נ.ה.ל- נפגעי הוצלפ , ירושלים  |  04.06.12
לכל התגובות