אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יאיר סרוסי: "המדיניות צריכה להיות - נחיתה רכה, לא זעזוע"

יאיר סרוסי: "המדיניות צריכה להיות - נחיתה רכה, לא זעזוע"

יו"ר בנק הפועלים בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט": "אמירות מתלהמות על הצפת השוק בקרקעות מייצרות אי-ודאות, שעוצרת את תנופת הבנייה"

05.06.2012, 10:28 | מישל אודי

"החשש מפני הצפת השוק בקרקעות מדינה ובבנייה למגורים, שיתק את היזמים ואת המממנים. הסיכון עלה ואיתו הדרישות, למכירה מוקדמת של דירות. אמירות מתלהמות על הצפת השוק בקרקעות מייצרות אי-ודאות, שעוצרת את תנופת הבנייה. לכן, אני רוצה להציע כאן הגדרה למטרת המדיניות: נחיתה רכה, לא זעזוע", כך אמר הבוקר (ג') יו"ר בנק הפועלים יאיר סרוסי בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט", שמתקיימת בת"א.

סרוסי ציין עוד, "עליית מכירות הדירות ברבעון הראשון והלחצים שממשכים במרכז הארץ מעידים כי אין בועה. המשק הישראלי מגיב במהירות. אם נשמור על רמה של 40-50 אלף התחלות בנייה – נראה שללא פיתרון ממשלתי המשק ימשיך לפעול. אי הוודאות עוצרת את התחלת הבנייה".

יאיר סרוסי, צילום: אריאל בשור יאיר סרוסי | צילום: אריאל בשור יאיר סרוסי, צילום: אריאל בשור

בפתח דבריו אמר יו"ר בנק הפועלים, "המשק הישראלי מתמודד היום במבחן נוסף, התקדרו העננים ורמת העצבנות גדלה ואין סובלנות לתגובות של מדינות ותנועות השווקים חדות. רוב העולם עסוק בשאלות של צמיחה ואצלנו – החדשות הטובות שהכלכלה הישראלית צומחת אבל החדשות הפחות טובות שהצמיחה לא מספקת".

סרוסי ציין כי למרות המשבר עדיין ישראל נראית כמשק אטרקטיבי כאשר רמת ביטוח האשראי לאג"ח של מדינת ישראל (CDS) נמוכה ממדינות כמו צרפת ואיטליה. "אנחנו מאותן מדינות שלא נפגעו משמעותית במשבר של 2008" אמר יו"ר הפועלים וציין כי לדעתו הטיפול הנאות במשבר הוא לא באמצעות הזרמות כספים גדולות בריבית אפסית.

"במערכת הבנקאית מתגברת התחרות על הקמעונאיים. מנגד חברות גדולות סובלות מלחץ עקב תהליך הורדת המינוף. זה לא דומה לארה"ב שם החברות הקטנות סבלו מהיעדר אשראי", הוסיף יו"ר הפועלים. "למשק הקטן גם יתרונות כך שהסרת שניים-שלושה חסמים יכולים להשיב את הצמיחה" הוא הוסיף.

"אני מציע מדיניות של הסרת אי הוודאות – להתחייב למדיניות למספר שנים ולעמוד בה", אמר סרוסי וציין את פרוייקט העברת צה"ל לנגב אותו מממן בין היתר בנק הפועלים. "צריך להחזיר את התיאבון למשקיעים ולתת להם סיבה לצאת מפוזיציית המזומן בה הם עומדים".

סרוסי הסביר כי אפיק הנדל"ן מהווה 9% מהתוצר. "צמיחתו בשנתיים האחרונות מתבססת על צרכים ריאליים. זה ענף במינוף כאשר חלקו בתיק האשראי הבנקאי עומד על 18.6%. יחד עם המשכנתאות – חלקו של הנדל"ן מהווה 30% מהתוצר. זה נשמע הרבה אך לעומת העולם מדובר בשיעור נמוך".

"בצעדים שנקט בזמנו בנק ישראל הוא רצה להוציא את המשקיעים אך הקונים האמיתיים עדיין בשוק. נדל"ן הוא כמו כל שוק – המחירים עלו כי אנשים ציפו להמשך עליות המחירים ונעצרו כי אנשים ציפו לירידות חדות. בפועל, ירדו המחירים קלות כי השינוי מגיע מצד ההיצע. מחירי הנדל"ן ב-2007 עלו מ-100 משכורות ל-127 משכורות במרץ 2011 ובמרץ 2012 ירדו ל-124 משכורות".

"אין זה סוד שאנו נדרשים להגדלת הלימות ההון – האשראי הכללי בבנקים ירד בשני מיליארד שקל ברבעון הראשון. ראינו גידול משמעותי בגיוסים מהמוסדיים, בעתיד נראה שילוב של בניית עסקה עם הבנק ואח"כ מכירה למוסדי כך שהחלוקה תהיה שווה בין הבנקים למוסדיים באשראי. אם נדע לשמור על מסגרת התקציב ונשמור על שת"פ ביםן הפרטי לעסקי נישאר מחוץ לטווח הסופה – הדבר בידינו.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
הדינמיקה האמיתית היום בשוק הנדלן
זה בעצם די פשוט, וגם מתסכל... 1. הרי ברור שהמחיר היום הוא פשוט מטורף. גם מבחינת עליית המחיר בשנים האחרונות אל מול צעידה במקום של המשכורת הממוצעת, וגם כשבוחנים את כמות המשכורות הנדרשות לרכישת דירה אל מול ארצות מפותחות אחרות. 2. ברורה גם הסיבה - או הסיבותף - ריבית נמוכה, שהריצה את עמישראל לרכוש דירות בטירוף - האמונה (שפומפמה בתקשורת...) שמחירי דירות רק עולים (לא נכון!) גם היא הריצה את עמישראל לרכוש דירות בטירוף - הדיעה (השגויה!) ש "אין מספיק קרקעות בישראל" - אף היא פומפמה בתקשורת - אף שאינה נכונה לחלוטין! - גם היא הריצה את עמישראל לרכוש דירות בטירוף - ויש עוד סיבות - כמו לוח יד2 שהפך למשחק המונופול בהרבה בתים, מחירי קרקעות שטסו לשמיים בגלל גרידיות של יזמים/קבלנים ועוד... 3. ומה עכשיו? - לאנשים אין כסף לקנות במחירים הנוכחים. זו עובדה. הכסף הזול כבר לא זמין בגלל מגוון סיבות והגבלות, וכסף מהבית - לרוב האנשים אין. - התקשורת ממשיכה לפמפם - אין ירידות יש ירידות אין מכירות יש מכירות - אבל כל זה לא ישנה עובדה פשוטה - א י ן לאנשים כ ס ף! - שוק המשכנתאות מתכווץ, וזהו השוק שמפמפם את המחירים (כדי להמשיך להעלות את המחירים צריך לפמפם יותר ויותר משכנתאות... אבל זה כבר לא קורה) - המדינה משווקת קרקעות, עדיין לא מהר ויעיל כנדרש, עדין מתעקשת על מחיר מינימום כאילו זה קרקע של אבא שלה (לא, הקרקע היא ש ל נ ו! אזרחי המדינה הזו, לעזאזל!), ועדין לא מגבילה יזמים לאגור קרקעות, ליצור מחסור מלאכותי וכו'... - דואופול הבנקים (לאומי ופועלים) מגבילים אשראי לבניה כדי לצמצם את כמות הבניה, זאת כדי לצמצם את הסיכון להלוואות העומדות שפיזרו בטירוף בשנים האחרונות. הם שומרי השער, והם מצמצמים אשראי = מצמצמים בניה. ועדיין חברים יקרים, הכל בידנו. אם לא נקנה המחירים ירדו, באופן משמעותי. אבל אם כל אחד ידאג רק לעצמו - ויזנק על כל "מבצע מכירות" שלא שווה בעצם כלום - כמו מוכה ברק - הרי שהבלאגן יחזור בקרוב. זיכרו - יש הרבה מאד אנשים (יזמים, קבלנים), שתופסים ראשם בדאגה ועצבנות בימים אלה, ושואלים עצמם - איך איך איך קניתי את הקרקע במחיר הזוי כזה?! איך.... אל תהיו אתם אלו שתשלמו על תאבת הבצע של אנשים אלו! בהצלחה, שוקה
שוקה , בניה  |  05.06.12
לכל התגובות