אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטיגליץ: "סורוס היה נדיב כשנתן שלושה חודשי קיום לגוש היורו" צילום: בלומברג

שטיגליץ: "סורוס היה נדיב כשנתן שלושה חודשי קיום לגוש היורו"

"באיחוד האירופי לא מצליחים להבין עד כמה המשבר חמור", אומר הכלכלן, ומותח ביקורת על מנהיגי האיחוד האירופי ועל הבנק המרכזי שלא החליט אתמול על הורדת ריבית

07.06.2012, 18:54 | סוכנויות הידיעות

ביום ראשון האחרון עיטרו דבריו של ג'ורג' סורוס את כותרות האתרים הכלכליים ברחי העולם, סורוס אמר למשקיעים כי האיחוד האירופי הוא "כמו בועה" וחזה כי לרשויות באירופה יש שלושה חודשים כדי לתקן את הטעויות שנעשו עד כה ולהחזיר את המצב לקדמותו. היום אומר ג'וזף שטיגליץ כי ההערכה של סורוס הייתה שמרנית מדי ושלושה חודשים הם זמן ארוך מדי.

"הם לא מצליחים באיחוד האירופי להבין עד כמה המשבר חמור", מסביר שטיגליץ שמכהן כפרופסור לכלכלה באוניברסיטת קולומביה. "הם לא מבינים את הדינמיקה של כוחות השוק", מדגיש שטיגליץ.

הבנק המרכזי באירופה אמר רק שלשום כי הוא מוכן לנקוט בפעולה, אבל לא עשה דבר כדי להתמודד עם המשבר שכבר כעת השפיע מאוד על ספרד. רק יומיים לפני החלטת הבנק המרכזי אמר שר האוצר של ספרד, כריסטובל מונטורו כי ספרד מתמודדת עם הסיכון של סגירת שוק ההון בפניה. במילים אחרות הסביר שר האוצר של ספרד כי מדינתו מתקרבת לנקודת האל חזור, שאם עוברים אותה, הברירה היחידה שנשארת היא לקבל סיוע.

"אי אפשר לסמוך על ממשלת ספרד שתציל את הבנקים במדינה", הסביר שטיגליץ. "חייבת להיות מערכת בנקאית אירופית שמגבה את המערכת הפיננסית בכל רחבי אירופה", והיא מסביר שטיגליץ, לא קיימת יותר.

שטיגליץ מסביר שאין סיבה שהספרדים יפקידו כספים בבנקים ספרדים, כאשר הם יכולים לשים אותם בבנקים יציבים כמו אלה של גרמניה. "המצב הזה יוצר מעגל אכזרי", מסביר. "אירופה צריכה מערכת פיננסית אירופאית. אם הם לא יעשו את זה, המערכת תתפרק", מסביר עוד.

דגל יוון והאיחוד האירופי. שטיגליץ וסורוס מזהירים מקטסטרופה, צילום: בלומברג דגל יוון והאיחוד האירופי. שטיגליץ וסורוס מזהירים מקטסטרופה | צילום: בלומברג דגל יוון והאיחוד האירופי. שטיגליץ וסורוס מזהירים מקטסטרופה, צילום: בלומברג

בינתיים, המצב בגוש היורו ממשיך להחמיר: שיעור האבטלה ביוון  זינק ל-21.9% בחודש מרץ, עלייה חדה מ-15.7% בתקופה המקבילה אשתקד ומ-21.4% בפברואר. כך הודיעה לשכת הסטטיסטיקה באתונה. כמעט 1.8 מיליון איש נרשמו כמובטלים מתוך אוכלוסייה של 11.3 מיליון תושבים. שיעור האבטלה זינק עקב קיצוצי הוצאות משמעותיים והעלאות מסים שהותירו את המדינה במיתון קשה. לשכת הסטטיסטיקה היוונית מסרה כי נוספו 21,625 מובטלים למשק בחודש מרץ בהשוואה לפברואר.

לפי דיווח נפרד, שיעור האבטלה בצרפת עלה גם הוא לכ-10% ברבעון הראשון, לעומת 9.8% ברבעון הקודם. החברות בצרפת צמצמו משרות עקב התמתנות הצמיחה, והציבו בפני הנשיא הנבחר פרנסואה הולנד אתגר חדש.

תגיות