אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא צריך להבין את השוק, אלא לנהל נכון את המזל צילום: בלומברג

לא צריך להבין את השוק, אלא לנהל נכון את המזל

הסטטיסטיקות, הסקירות והגרפים שנועדו להתמודד עם המידע האינסופי אולי צודקים בדיעבד, אבל לא בטוח שהם יודעים לעשות כסף. הסוד של כל סוחר טוב: לדעת לחתוך

10.06.2012, 07:45 | ליאור פאוסט
אני לא רוצה להיות אלוף הארץ בניתוח טכני, אם בכלל יש כזה דבר, וגם לא האנליסט המוכשר והמעמיק ביותר שקיים עלי אדמות. המנדט שניתן לי הוא להרוויח כסף מניהול חשיפות מט"ח, ובהיבט הזה הגעתי לאורך השנים לכמה תובנות שעוזרות לי להתמודד עם עודף המידע.

בגדול, הרעיון הוא "Keep It Simple". מכיוון שמדובר בשוק אקראי למדי, שבו כל מטבע יכול לעלות או לרדת (ובאמת מזל שאין אפשרות שלישית, או רביעית), לכל הניתוחים, הסקירות, השמועות והגרפים יש מטרה אחת — להיות כלי תומך החלטה בדרך לעוד יום רווחי. לא יותר ולא פחות.

מדעי הוודו

אז איך מפרידים את המוץ מן התבן בשוק שיכול להאכיל אותנו הרבה קש?

1. ניתוח טכני: לפעמים נדמה לי שניתוח טכני דומה לניווט ליעד ברכב תוך הסתכלות אך ורק במראות. חשוב תמיד לזכור שכלי הניתוח הטכני, מתוחכם ככל שיהיה, מבוסס על תנועות השוק בעבר והלבשת פרמטרים סטטיסטיים על אותם גרפים המשקפים את מחירי השוק. תמיד ניתן לבצע מניפולציה ש"תאנוס" את הגרף ותכפיף אותו למציאות שאותה המנתח הטכני מנסה להציג בדיעבד.

ככל שכלי הניתוח מורכב יותר, כך אני נרתע ממנו יותר. על הגרף העירום בהחלט ניתן לראות רמות תמיכה והתנגדות שעוזרות לי לגבש נקודות כניסה ויציאה מעסקאות. ניתן גם לראות על הגרף אם קיימת מגמה כלשהי בשווקים. אבל כל הממבו ג'מבו של הלבשת מדדים סטטיסטיים מורכבים למדי, וההסבר מדוע הם אלו אשר נותנים איתות קנייה או מכירה בשוק אקראי לחלוטין, נראה לי לפעמים כמו וודו.

ניתוח טכני צריך להיות הצגה גרפית של "פסיכולוגיית ההמונים" של השוק, זהו. חשוב לקרוא ניתוחים טכניים כדי לדעת על מה השוק מסתכל, אבל מבחינתי, עדיף לצרוך אותם בכמות מוגבלת, ולא לנהור אחרי ניתוחים מורכבים מדי.

2. ניתוח פונדמנטלי: את כל ניתוחי המאקרו, שפע הנתונים הרב והפרשנות עליהם ניתן לכנות בקיצור ניתוח פונדמנטלי. אני עוקב מאוד מקרוב אחרי הנתונים, הציפיות והפרשנות, אבל חשוב תמיד להכניס קונטקסט לעסק הזה.

לשוק שסובל, לדעתי הבלתי מקצועית, מהפרעת קשב וריכוז יש יכולת להתמקד בנושא מרכזי אחד בכל פעם, היום זה יוון ומשבר החוב האירופי, לפעמים זה הצמיחה בסין, מחר זה יכול להיות מחירי הנפט בעולם או חששות מאינפלציה. רק ההבנה במה השוק ממוקד יכולה להכניס היגיון בשיגעון.

אין טעם לעקוב בדריכות אחרי אמירות של פוליטיקאים אירופיים בקשר ליוון אם השוק כבר עבר להתמקד בפערי הריבית בין היורו לדולר ובציפיות להקלה כמותית נוספת.

האבחנה במה השוק מתמקד, מהו הבאזז ואילו נתונים רלבנטיים לאותו נושא היא מלאכה קשה. לוקח קצת זמן להבין אותה, וגם אז חשוב להיות מחובר למקורות מידע משמעותיים, כפי שאנחנו בחדר העסקאות מחוברים לחדרי המסחר הגדולים בעולם ועוקבים בשקיקה אחר הלך הרוח שם.

לא להתלות בגורמים חיצוניים

אם כל מטרתנו היא לעקוב אחרי השווקים לשם העניין או לשם יצירת סקירה כלשהי, אז ניחא. אפשר להמשיך ולהתפלש בביצה הטובענית של כמות האינפורמציה האינסופית, אבל סוחר טוב צריך להישאר חד, ובעיקר ממוקד על המטרה - והמטרה היא לא להבין את השוק, אלא להיות מסוגל לנהל את המזל שלך באופן כזה שישאיר אותך רווחי לאורך זמן. ניתוח טכני וניתוח פונדמנטלי הם בסך הכל כלים תומכי החלטה, אפשר ללכת בהם לאיבוד מרוב סובייקטיביות.

סוחר טוב צריך לדעת לחתוך, אני כל בוקר מחמש את עצמי בגרזן חד שעוזר לי לצאת מהסבך של עודף המידע.

בסופו של דבר, ההחלטה אם לקנות או למכור, אם לממש רווחים או לקבע הפסדים, היא שלי. אין טעם להיתלות בגורמים חיצוניים. הם בדיעבד תמיד צודקים, אבל אני לא בטוח שהם יודעים לעשות כסף.

הכותב הוא סוחר מט"ח בלאומי שוקי הון

תגיות