אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלה במצור: תפוקת הנפט האיראנית צנחה ב־30 אלף חביות ביום צילום: בלומברג

כלכלה במצור: תפוקת הנפט האיראנית צנחה ב־30 אלף חביות ביום

לקראת 1 ביולי, אז ייכנס לתוקפו חרם הנפט של האיחוד האירופי, היצוא האיראני לאירופה כבר נמצא בירידה. החודש יכריז הממשל האמריקאי על חבילת סנקציות נוספות שבמרכזה איסור על מוסדות פיננסיים הקשורים לאיראן לפעול בארה"ב

11.06.2012, 19:12 | דורון פסקין

המתח במפרץ גואה ככל שמתקרבים ל־1 ביולי, אז ייכנס לתוקפו האמברגו של האיחוד האירופי על הנפט האיראני. בטהראן זועמים על מדינות המפרץ הערביות החברות בארגון המדינות המייצאות נפט (אופ"ק) על כך שהן העלו את התפוקה כדי להוריד את מחירי הנפט בשוק העולמי.

נתונים רשמיים שפורסמו על ידי הארגון לקראת התכנסותו בווינה ב־14 ביוני מגלים כי הלחץ על איראן גובר. לפי חברת פלאט, העוקבת אחר ההתפתחויות בשוק הנפט, במהלך חודש מאי 2012 הגיעה תפוקת הנפט האיראנית ל־3.25 מיליון חביות ביום לעומת 3.28 מיליון חביות בחודש אפריל. היצוא האיראני לאיחוד האירופי כבר ירד עוד לפני שהאמברגו נכנס לתוקפו. ההגבלות על הבנק המרכזי בטהראן אילצו לקוחות באירופה לחפש אלטרנטיבות נוכח הקשיים להעביר כספים תמורת החביות האיראניות. האיראנים עצמם דווקא טוענים כי חלה עלייה בתפוקה.

פועלות באיראן. האבטלה עומדת על 16% לפחות, צילום: רויטרס פועלות באיראן. האבטלה עומדת על 16% לפחות | צילום: רויטרס פועלות באיראן. האבטלה עומדת על 16% לפחות, צילום: רויטרס

יצוא הנפט האיראני למדינות אסיה גם הוא תחת איום. ב־28 ביוני צפוי הממשל האמריקאי להכריז על חבילת סנקציות נוספת ובמרכזה איסור על כל מוסד פיננסי הקשור לאיראן לפעול במערכת הפיננסית האמריקאית. האיום הזה אמור להתריע בעיקר את הודו שממשיכה להתעקש על יבוא הנפט האיראני. נכון לעכשיו, המדינה האסייתית היחידה שקיבלה פטור מארה"ב לגבי המשך הסחר עם איראן היא יפן.

מעמדה של איראן בשוק הנפט ירד גם מבחינה רשמית בחודש מאי. לפי נתוני אופ"ק, עיראק תפסה את מקומה של איראן כיצואנית הנפט מספר שתיים וזאת בזכות כניסה לתפוקה של שדות חדשים בדרום המדינה בסיוע חברות זרות.

האיראנים רואים בהעלאת התפוקה מצד סעודיה, כווית ומדינת איחוד האמירויות "תקיעת סכין בגבם". לא בכדי האשים נציג איראן באופ"ק, עלי חטיבי, את מדינות ערב בכניעה לאינטרס המערבי. כיום מכסת התפוקה של אופ"ק עומדת על 30 מיליון חביות ביום אך לכל ברור כי סעודיה ושלוחותיה מפרות מכסה זו. לפיכך, בפגישה הקרובה השבוע צפוי עימות חריף בין איראן לבין שכנתה הסונית.

הירידה הצפויה בהכנסות הנפט מטילה צל כבד על ביצועי המשק האיראני השנה. ההערכות האופטימיות ביותר באיראן מדברות על צמיחה מזערית של 0.4%. שיעור האינפלציה הרשמי עומד על 22%, אולם בפועל ישנם דיווחים על עליות מחירים חדות שלעתים מגיעות לכ־50%. רק באחרונה דווח כי מחירי השכירות בטהראן עלו בשבועות האחרונים בכ־20%. גם בתחום האבטלה אין בשורות גדולות כששיעורה עומד על לפחות 16%. מובן כי איראן הרשמית משדרת אווירה אופטימית יותר. כך למשל פרסם המרכז הסטטיסטי האיראני באחרונה כי האבטלה ירדה ל־12.3% במהלך השנה הפרסית החולפת (הסתיימה ב־20 במרץ 2012). הנשיא אחמדינג'אד הודיע כי ממשלתו תשקיע השנה 37 מיליארד דולר ביצירת מקומות עבודה.

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

תגיות