אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם לגברים כואב פחות? צילום: איי אף פי

האם לגברים כואב פחות?

למי יש סף כאב גבוה יותר, לגברים או לנשים? האם הנטייה הגברית לומר "זה כלום" היא רק ציווי חברתי?

14.06.2012, 09:10 | דן אריאלי

פרופסור יקר, למי יש סף כאב גבוה יותר, לגברים או לנשים? האם הנטייה הגברית לומר "זה כלום" היא רק ציווי חברתי?

מעוז

מעוז היקר,

חוויית הכאב היא שאלה שהעסיקה אותי מאז שנפצעתי בגיל צעיר, והתווכחתי עם האחיות בבית החולים על השאלה איך אסבול פחות: אם יתלשו לי את כל התחבושות בבת אחת או אם יסירו לאט, לאורך שעות. כאב גם היה אחד הדברים הראשונים שחקרתי, ובספרי "לא רציונלי אבל לא נורא" סקרתי בקצרה ויכוח שניהלתי בדיוק על זה עם מי שהיתה הפרופסורית שלי, אינה וינר.

וינר טענה שלנשים יש סף כאב גבוה יותר, ונימקה את זה בכך שהוא נחוץ להן כדי לשרוד לידות. היא לא התרשמה כשסיפרתי לה שבמחלקת כוויות פגשתי אשה שסיפרה לי שהכווייה שלה כאבה לה הרבה יותר מהלידה. אז החלטתי לערוך ניסוי קטן: ביקשתי מכל מי שחלפו על פני הקיוביקל שלי, במשרד שבו עבדתי כעוזר מחקר, להכניס יד למים חמים ולהחזיק אותה שם עד שהכאב יהפוך לבלתי נסבל. רשמתי את מינם ואת הזמנים, והגשתי בהתרגשות לפרופ' וינר את הממצאים, שלפיהם הגברים החזיקו את היד במים יותר זמן. וינר טענה שכל מה שהוכחתי הוא שגברים טיפשים יותר, כי למה שמישהו יסבול רק בשביל הניסוי הקנטרני שלי? והאמת, מאז לא חזרתי לבדוק את הבדלי סף הכאב בין המינים.

החוקרים גילו שבמכאובים זהים, מכאב צוואר עד דלקת בכבד, נשים דיווחו על דרגות כאב הגבוהות בממוצע ב־20%, צילום: איי אף פי החוקרים גילו שבמכאובים זהים, מכאב צוואר עד דלקת בכבד, נשים דיווחו על דרגות כאב הגבוהות בממוצע ב־20% | צילום: איי אף פי החוקרים גילו שבמכאובים זהים, מכאב צוואר עד דלקת בכבד, נשים דיווחו על דרגות כאב הגבוהות בממוצע ב־20%, צילום: איי אף פי

לא מזמן חוקרים באוניברסיטת סטנפורד סקרו את דיווחי הכאב של מטופלים ב־11 אלף תיקים רפואיים בשנים 2010–2007, שבהם רופאים ביקשו ממטופלים לדרג את הכאב שחשו בסולם בין 0 ל־10. החוקרים גילו שבמכאובים זהים, מכאב צוואר עד דלקת בכבד, נשים דיווחו על דרגות כאב הגבוהות בממוצע ב־20%. כן, דירוג רמת כאב הוא דבר סובייקטיבי מאוד, אבל בעיניי המספר הגדול של המקרים שנבדקו מפצה על הבדלים חברתיים ואישיים.

אז זו כנראה התשובה הטובה ביותר שיש כרגע. ואני, אף על פי שלעולם לא אומר למרצה שלי "אמרתי לך", מקווה שפרופ' וינר תיתקל במחקר הזה מתישהו.

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
לנשים כואב הרבה יותר. זו עובדה. זה רק מדגיש כמה הן סובלות
להיפך, לנשים כואב הרבה יותר. יש להן יותר חיישני כאב והן יותר עדינות בהרבה. החושים חדים יותר. ועובדה שגברים הולכים מכות ובנויים ללכת מכות. נשים עובדות ליעדות כואבות בטירוף שגברים בחיים לא יעברו ובאמת לא היו עומדים בזה, אבל זה לא אומר שלאישה יש סף כאב גבוה יותר, אלא שהיא סובלת יותר ושותקת יותר ביחס לכאב שלה. הרי גבר שמכה אישה זה לאין שיעור יותר חמור מאישה שמכה גבר. אפילו באינסטינקט אנשים מבינים את זה, אבל מתנגדים לזה, כמו ארגוני הגברים שרוצים לטעון "אם שוויון אז מותר לי להכות נשים". כשהנשים המבוגרות טוענות שלנשים יש סף כאב גבוה יותר, הן בעצם מתכוונות שהן שורדות את הכאב טוב יותר...וגברים מתים מכלום. לא שלנAים פחות כואב. להיפך, זה שכואב להן יותר, מדגיש את הסבל שהן עוברות.
ושורדות  |  25.01.16
26.
גם חיות צריכות ללדת
ועדיין לא נראה שיש הבדל בסף הכאב בין זכרים לנקבות. לא נשמע סביר שמבין כל היצורים בטבע האדם הוא היחיד שמציג תכונה כזו. מה שהרבה יותר הגיוני הוא שיש הבדל ב"תפיסת" הכאב (מנגנונים גבוהים) ויחס לכאב להבדיל מהתחושה עצמה. תיאורטית אין מניעה לעשות fMRI או אפילו למדוד מתוך נוירוני הכאב עצמם כדי להשוות את הסיגנל. מאידך, רוב המודלים מדברים על כך שכשהמוח משחרר את החומרים הנכונים הכאב עצמו יורד ולא רק תפיסתו. קיצר, שאלה לא מוגדרת היטב.
אורי  |  16.06.12
25.
ואולי השאלה שגויה? אולי ההבדל הוא אינדיבידואלי אדם לאדם?
מי קבע שהמגדר הוא המפתח? סתם הנחת יסוד שגויה. ואגב - לכ הפמיניסטיות שיורדות כאן על דברים בהנאה גדולה: נסו ללכת מסע כומתה. אחרי 80 ק"מ הכאבים כל כך גדולים, שאי אפשר בכלל לתאר זאת. הכל כואב: הרגלים, המתנים, המפשעה, הגב, כל הגוף כאב אחד גדול. כל צעד הוא סבל מטורף. ועוד יש 20 או 40 קילומטר ללכת... תלוי באיזו יחידה את. והגברים עושים זאת !
יורם , רחובות  |  15.06.12
לכל התגובות