אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - יותר מ-100 מועמדים ביקשו להתמנות לדירקטורים בלאומי צילום: עמית שעל

בלעדי ל"כלכליסט" - יותר מ-100 מועמדים ביקשו להתמנות לדירקטורים בלאומי

עשרות בקשות נפסלו על הסף על ידי הוועדה הציבורית, כיוון שהמועמדים כיהנו כדירקטורים בגופים הגדולים שמחזיקים במניות הבנק. הבחירה תיעשה לראשונה על פי ההוראות החדשות לניהול בנק ללא גרעין שליטה

17.06.2012, 06:59 | מישל אודי

היום הוא המועד האחרון לכניסה לרשימת המועמדים לתפקיד דירקטור בבנק לאומי, לקראת האסיפה הכללית של בעלי המניות בבנק שתמנה ב־1 באוגוסט חמישה דירקטורים חדשים. בחירת הדירקטורים תיעשה לראשונה על פי ההוראות החדשות לניהול בנק ללא גרעין שליטה (התיקון לחוק הבנקאות), שאושרו בחודש מרץ האחרון על ידי הכנסת.

המועמדים לדירקטורים שיוצעו באסיפה הכללית של הבנק יגיעו משני מקורות: ועדה ציבורית בראשות השופטת בדימוס שולמית ולרשטיין, שהבקשות אליה הוגשו עד ל־20 במאי, ובעלי המניות הגדולים בבנק שיוכלו להעביר מועמדים עד היום. בעלי המניות שרשאים להציע מועמדים הם אלו שמחזיקים ביותר מ־2.5% ממניות הבנק או קבוצות של שניים או שלושה מחזיקים, שלכל אחד מהם 1%–2.5% מהמניות, ויחד הם מחזיקים בפחות מ־5%.

ל"כלכליסט" נודע כי לוועדת ולרשטיין הוגשו יותר מ־100 בקשות להתמנות לדירקטוריון לאומי. על פי גורמים המקורבים לוועדה, עשרות בקשות נפסלו על הסף כיוון שלא עמדו בתנאים שמגדיר חוק הבנקאות החדש, האוסרים על מינוי דירקטור חדש שכיהן בשנתיים האחרונות בתפקיד דומה בגוף שהחזיק יותר מ־2.5% ממניות לאומי.

אליהו, עזריאלי ואקירוב לא יציעו מועמדים לדירקטורים

 

כיום שבעה גופים מוסדיים מחזיקים ביותר מ־2.5% ממניות לאומי, ולרבים מהם חברות־בנות נוספות עם דירקטורים רבים. לכן הוועדה מתקשה למצוא דירקטורים העומדים בתנאים החדשים. רשימת המועמדים של הוועדה צפויה להיות מוצגת לציבור כבר ב־24 ביוני.

דוד ברודט יו"ר בנק לאומי , צילום: עמית שעל דוד ברודט יו"ר בנק לאומי | צילום: עמית שעל דוד ברודט יו"ר בנק לאומי , צילום: עמית שעל

חברי הוועדה בראשות ולרשטיין הם פרופ' גבריאלה שלו וציפי סמט, המכהנות כדירקטוריות חיצוניות בבנק, ומשה שליט ונחמן רטנר, שהנם נציגי הציבור בוועדה. הוועדה תציג לאסיפת בעלי המניות תשעה מועמדים שיתמודדו על חמישה מקומות הפנויים בדירקטוריון, ארבעה מהם של דירקטורים רגילים ואחד של דירקטור חיצוני.

לבנק לאומי חמישה בעלי מניות גדולים שאינם גופים מוסדיים — שלמה אליהו (9.6%), דוד עזריאלי (4.8%) ואלפרד אקירוב (3.1%), אך השלושה לא צפויים להציע מועמד מטעמם לדירקטוריון — אליהו מפני שבכוונתו למכור או להעביר לנאמנות את מניות לאומי כדי לרכוש את מניות מגדל ועזריאלי ואקירוב כיוון שהם רואים את האחזקה בלאומי כפיננסית בלבד. גם מדינת ישראל, המחזיקה ב־6% מהמניות באמצעות נכסים מ.י, לא צפויה להציע מועמדים לדירקטור, בעוד שחברת אוצר התיישבות היהודים (5%) טרם הודיעה על החלטתה בעניין זה.

המועמדים יצאו לרוד־שואו בין בעלי המניות

 

מעבר לתריסר בעלי המניות העיקריים בלאומי המחזיקים יחד ב־57.6% מהמניות, ישנם גופים מוסדיים ובנקים זרים המחזיקים 1%–2% ממניות הבנק, כך שגופים בודדים מחזיקים בסך הכל ב־80%–85% ממניות הבנק, ושאר האחזקות נמצאות בידי הציבור. המועמדים לדירקטוריון צפויים לצאת לרוד־שואו בין הגופים המוסדיים ובעלי המניות, כדי להגדיל את סיכוייהם להיבחר ב־1 באוגוסט.

השיטה החדשה למינוי דירקטורים מחליפה את ועדת המניות, שמונתה על ידי המדינה וקבעה עד היום את רשימת המועמדים שעלתה לאישור האסיפה.

תגיות