אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": משהב"ט מסרב לאשר את הפעלת מצוף הגז הנוזלי

בלעדי ל"כלכליסט": משהב"ט מסרב לאשר את הפעלת מצוף הגז הנוזלי

הסיבה: חברת החשמל טרם גיבשה חבילת אבטחה לשמירה על אוניית הגז ועל המתקן. החשש העיקרי הוא שהמצוף לא יתחיל לפעול בדצמבר

21.06.2012, 07:45 | ליאור גוטמן

חמישה חודשים בלבד טרם ההפעלה הרשמית של מצוף הגז בחדרה, מסרב משרד הביטחון לאשר הצבת אוניית גז נוזלי 10 ק"מ מקו החוף – כך נודע ל"כלכליסט".

האיסור נובע מהיעדר "חבילת אבטחה" רשמית שאותה אמורה לרכוש חברת החשמל, במטרה להגן על אוניית הגז הנוזלי שאמורה להזרים כבר בדצמבר הקרוב לחברת החשמל גז להפעלת תחנות הכוח.

תחנת הכוח של חברת החשמל בחדרה (ארכיון), צילום: אלעד גרשגורן תחנת הכוח של חברת החשמל בחדרה (ארכיון) | צילום: אלעד גרשגורן תחנת הכוח של חברת החשמל בחדרה (ארכיון), צילום: אלעד גרשגורן

מצוף הגז הנוזלי מול חופי חדרה נחשב לפרויקט תשתית לאומי שמטרתו הזרמת גז לתחנות הכוח במקרי כשל במערכת ההזרמה הרגילה או במקרים שבהם יש להגדיל את קיבולת האספקה למשק. הקמת המצוף אושרה במוסדות התכנון כבר בנובמבר האחרון כדי למצוא פתרון מהיר להיעדר מקורות האנרגיה של חברת החשמל, לאור הפסקת הזרמת הגז ממצרים, הירידה בתפוקת מאגר ים תטיס ובעיות טכניות במאגרי המשנה שפותחו ליד ים תטיס. מאז אוגוסט האחרון התייקר תעריף החשמל בכ־25% כתוצאה מכך.

המצוף יספק בין 1.5 ל־2 מיליארד מ"ק גז בשנה (30%–40% מהיקף הצריכה ב־2011). האספקה תיעשה באמצעות אונייה ייעודית, ועל פי ההערכות המשלוח הראשון של הגז יגיע מחברת "אקסלריט" שמתמודדת במכרז.

מחיר יחידת אנרגיה (MMBTU) של גז נוזלי נאמד ב־18 דולר, פי 3.5 ביחס לגז רגיל אולם נמוך בכמעט 50% ממחיר יחידת אנרגיית סולר. אחד החששות העיקריים הוא שהמתקן לא יפעל בדצמבר והגז לא יעמוד לרשות חברת החשמל בכניסה לתקופת החורף אלא רק ברבעון הראשון של 2013. האישור החסר אף מונע מחברת החשמל לחתום על חוזה אספקה לגז.

ל"כלכליסט" נודע שחבילת הביטחון מתייחסת לשני אישורים. הראשון, להצבת אוניית גז בשטח המים הטריטוריאליים של ישראל. השני, להצבת מתקן הקבלה והצנרת הימית. על פי ההערכות, חיל הים יצטרך להיות מעורב באבטחה כמו גם צוותי אבטחה ייעודיים, אך לא ברור מי יישא בעלויות לאור מצבה הפיננסי הקשה של חברת החשמל.

ממשרד הביטחון נמסר: "פרויקט המצוף הימי הוגדר כמתקן חיוני של ישראל. לאור חשיבותו והיותו יעד פוטנציאלי עתידי לפגיעה של ארגוני הטרור, יש הכרח בהסדרת חבילת ביטחון כתנאי להפעלתו. נציגי משרד הביטחון וחיל הים הציבו דרישות אבטחה רלבנטיות באישור פרויקט. הדיונים בנושא נמשכים, במטרה להסדיר את הפרויקט בתוך זמן קצר". מחברת החשמל נמסר: "מתקיימות שיחות לגיבוש תפיסת הביטחון. לאחרונה נפגש מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן, עם מנכ"ל משרד הביטחון, אודי שני".

תגיות