אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היום שאחרי מט"י

היום שאחרי מט"י

הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים מבצעת רפורמה בשיטת הייעוץ ליזמים. את פעילותן של עמותות מט"י יחליפו "מוקדי שטח" שיהיו כפופים לסוכנות לעסקים קטנים ואשר יתנו ליזמים, בכל הארץ, שירות זהה במחיר זהה. האם זה ישפר את רמת הייעוץ?

21.06.2012, 13:20 | אמיר ברמלי
ההחלטה להפסיק להזרים תקציבים ל- 25 הסניפים של מט"י (המרכז לטיפוח יזמות), ולהקים "מוקדי שטח" שיופעלו בידי קבלנים עצמאיים, עליה הודיע מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, במשרד התמ"ת, היא החלטה אמיצה. השאלה היא האם יצליחו הממונים על הנושא לתת מענה אלטרנטיבי של ייעוץ וליווי לעסקים קטנים ובינוניים, שישתווה ברמתו לשירות הניתן במגזר הפרטי.

במבחן התוצאה, שיטת מט"י שהייתה נהוגה עד היום לא הוכיחה את עצמה ואיבדה אט אט את יוקרתה בקרב היזמים, שמצאו מענה בקרב חברות ייעוץ פרטיות. אחת הסיבות המרכזיות לכך נעוצה באי הפניית משאבים למימון צוות מקצועי בעל ניסיון שמסוגל להוביל תהליכים אפקטיביים ולבצע בקרה שוטפת נאותה. לכן, יועצים בעלי ניסיון רב בתחום ייעוץ וליווי עסקים חדשים, פנו לשוק הפרטי, שם רמת התגמול גבוהה משמעותית.

בפני מנכ"ל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, רן קיוויתי, ניצבת משימה לא פשוטה. במדינה בה נפתחים עשרות אלפי בתי עסק חדשים, קטנים ובינוניים, אשר רובם אינם שורדים את השנתיים הראשונות לפעילותם, יש צורך בפתרון מיקצועי שיתן תוצאות ברות מדידה.

תהליכי הייעוץ העסקי בעולם כבר עברו שינויים וכיום הם כוללים בעיקר בדיקות כדאיות שקובעות מראש אם יש לעסק סיכוי או אם לאו. אסור שהמטרה של מרכזי התמיכה העסקית תהיה "פתיחת תיק עסקה" לכל לקוח שמגיע לקבל ייעוץ. חייבת להיות מידת אחריות גבוהה כלפי לקוח שעומד להשקיע את כל מה שיש לו בעסק חדש. חשוב לשקף לו את התמונה האמיתית והאובייקטיבית ולספק לו את כל הנתונים על מנת שיוכל לקבל את ההחלטה האם להשקיע ולפתוח עסק חדש.

במסגרת הנוכחית למתן ייעוץ עסקי לא בוצעו מעקבים אחר ביצועיהם של היועצים המלווים. שכרם נותר קבוע ללא קשר למידת התשואה וההצלחה שהניבו עבור העסק אותו הם מלווים. בישראל אין מערכת מידע עדכנית ואמינה לבדיקת איכות וביצועים עסקיים. מי שמחזיק כיום במידע העדכני ביותר הן החברות הפרטיות. לכן, דרושה השקעה בהקמת מערכת מתקדמת שתעניק מידע מהימן, אובייקטיבי ועדכני לכל החברות במשק.

תהליכי ייעוץ עסקי בשוק הפרטי תמיד יהיו! אך אין ספק שגם המדינה צריכה להפעיל מערך שירותים ממשלתי עבור היזמים שאין ביכולתם לממן תהליך ייעוץ והכוונה פרטי. בפני התמ"ת ניצבת הזדמנות ליצור שינוי משמעותי בשוק היזמות הישראלי. רפורמה שלא תלווה בשינוי מהותי של תהליכי הייעוץ ולא תכלול בדיקות כדאיות, לא תוכל להוביל לשינוי המתבקש. אם הרפורמה לא תשנה את מפת התמריצים ושיטת התגמול של היועצים, היא מיועדת לכישלון.

הכותב הינו הבעלים של רוביקון קבוצת עסקים ומנכ"ל חברת Double Check- הערכת פוטניאל עסקי

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
חורבן פרויקט החונכות?
כיועץ ותיק , ראיתי את ההתייעלות המתמדת של המערכת, את ההשקעה הרבה מצד צוותי המטים ובעיקר את התודות של היזמים. לעתים אף עם דמעות תודה. לצערי , קורה עתה משהו לא ברור. הכסף הולך במקום לעסקים - לפקחים. (או חברות ייעוץ..) אין תקציבים. יועצים טובים עוזבים הבירוקרטיה משתוללת ואין פוצה פה ומצפצף חבל
10.12.12
2.
אין צורך להשמיץ, צריך להגיד את הדברים בגלוי
יוזמות המדינה בנושא הכוונת עסקים קטנים ובינוניים מבורכות, השיטה היא זו שמביאה אנשים כמו אמיר ברמלי לחפש את הכישלונות ולהציג אותן לציבור הרחב כדי לזכות בנקודות. השיטה שבה רק קומץ יועצים נבחר ע"י התמ"ת רשאי לתת ייעוץ במחיר מסובסד, היא שיטה שפוגעת במשרדי יעוץ שהתמ"ת לא בחר בהם מפאת היעדר תקציב או כל סיבה אחרת, למרות שהם עומדים בקריטריונים שהתמ"ת קבע. בכך הם יוצרים אפליה בענף היעוץ העסקי ופוגעים בלא מעט משרדים שהם עצמם נמנים עם העסקים הקטנים והבינוניים שהתמ"ת מנסה לסייע להם. אני מאמין שהשיטה צריכה להשתנות כך שכל מי שעומד בקריטריונים של התמ"ת יוכל להיות מוכר על ידו למתן יעוץ. הלקוח הוא שיחליט בסופו של דבר למי מבין היועצים לפנות ולקבל שירותים מסובסדים בתנאי קיום תקציב.
איתן חלילי  |  03.11.12
1.
הרפורמה לכאורה של התמ"ת
הרפורמה שהסוכנות לעסקים מובילה תביא לחורבן גדול של מערך הסיוע ליזמים ועסקים קטנים בישראל. כמי שפועל כבר יותר מעשור במערכת הזו, א"כ בהיקף חלקי, אני קובע שהמערכת הקיימת היא מצוינת ובשנים האחרונות היא צומחת במימדים מרשימים. המערכת בישראל היא מושא לחיקוי בכל העולם. מש"ב של משרד החוץ עושים שימוש אינטנסיבי עם הניסיון והידע של מנהלי ויועצי המט"י הכדי להביא בשורה לניכר. נכון, יש פה ושם כשלים ולא כל העשייה מושלמת, אבל איפה יש לנו במדינה הזו משהו מושלם. ואם רוצים לשפר לא חייבים למחוק את כל שקיים וכל שנעשה. מערך היעוץ לעסקים קטנים יישאר כמות שהוא כיוון שלא סניפי המט"י ומנהליו קובעים מי יכול להיות יועץ ומי לא. זה היה תמיד נתון למשרד התמ"ת וגם במסגרת ה"רפורמה" לא יהיה שינוי. במהלך יותר מעשור של עבודה במקביל למנהלי מט"י רבים, זכיתי ללוות ולייעץ למאות יזמים ובעלי עסקים. רבים מהם פעולים גם היום ונותנים פרנסה למשפחות רבות נוספות. היום אני חושש ...!!!
יועץ עסקי ותיק מהמרכז , ראשון לציון  |  21.06.12