אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אוזלת היד, השחיתות ותאוות הבצע הן חלק מהבנקאות הבריטית" צילום: בלומברג

"אוזלת היד, השחיתות ותאוות הבצע הן חלק מהבנקאות הבריטית"

במאמר שפרסם ב"אובזרבר" יצא שר העסקים הבריטי וינס כייבל במתקפה חסרת תקדים על המגזר הבנקאי. הוא אף הגדיר את מצב המערכת הבנקאית בבריטניה "תסבוכת מוסרית בעלת ממדים תנ"כיים כמעט"

01.07.2012, 19:16 | יואב בורנשטיין

שר העסקים של בריטניה וינס כייבל יצא במתקפה פומבית וחסרת תקדים על המערכת הבנקאית בארצו.

במאמר שפרסם היום בעיתון "האובזרבר" בעקבות שורת שערוריות בנקאיות שהתפוצצו בימים האחרונים, קורא כייבל לבעלי המניות של הבנקים "להדק את האחיזה בדירקטוריונים חלשים ובמנהלים שיצאו משליטה". הוא אף הגדיר את מצב המערכת הבנקאית בבריטניה "תסבוכת מוסרית בעלת ממדים תנ"כיים כמעט".

כייבל מונה במאמר שכתב את הפרשיות שעוררו מחדש את הזעם הציבורי על הבנקים. פרשיות אלה הבהירו, לדבריו, שהריקבון היה יותר שכיח משחשבו וכי "אוזלת היד, השחיתות ותאוות הבצע הן חלק מהבנקאות הבריטית".

אוזלת היד מתבטאת, בין היתר, בתקלה חמורה במערכות המחשוב של בנק RBS (רויאל בנק אוף סקוטלנד), קבוצת הבנקאות הבריטית שהיא גם בעלת הבנק Natwest ומשרתת מיליוני לקוחות: לאלפי לקוחות הבנק נחסמה בשבועיים האחרונים הגישה לחשבונותיהם והם נותרו ללא יכולת למשוך כסף, לשלם בכרטיסי חיוב או לשלם חשבונות. באחד המקרים, אדם ששוחרר בערבות בעיר קנטרברי לא הצליח לשלם את כספי הערבות מחשבונו בגלל התקלה ונאלץ להישאר בכלא במהלך סוף השבוע.

"מחשבים אכן קורסים", כתב כייבל, "אך RBS הוא גדול מדי, והדגים בבירור את הבעייתיות שקיימת במערכות בנקאיות מכניות וריכוזיות מדי ש'מצצו' את החיים מבנקאות מקומית מבוססת סניפים". כייבל הוסיף כי בריטניה יכולה רק לקנא בגרמניה, שם בנקי החיסכון המקומיים הם יעילים ופועלים ללא מטרות רווח.

עוד כתב כייבל כי הוא מעוניין להטיל אחריות פלילית על דירקטורים בבנקים שכשלו. הוא רמז כי מהלך כזה, שעשוי לכלול איום בתקופות מאסר על מנהלים שהתרשלו, ירתיע את הבכירים.

כייבל, מבכירי המפלגה הליברל־דמוקרטית, שותפתה לקואליציה של המפלגה השמרנית, התייחס גם לפרשת ההונאה בבנק ברקליס שבמסגרתה סוחרים בבנק שיקרו כדי להגדיל את רווחי הבנק ואת רווחיהם האישיים. המהלכים שביצעו השפיעו על ריבית הליבור, הריבית שבה הבנקים בלונדון משתמשים כדי להלוות זה לזה.

כייבל התייחס במאמר גם לקנס בגובה 290 מיליון ליש"ט שהוטל על הבנק. "הציבור לא יכול להבין איך קנס על התאגיד, שיתגלגל לצרכנים ולבעלי המניות, הוא בבחינת טיפול בבעיה", כתב. אתמול דווח כי RBS פיטר ארבעה סוחרים בעקבות הפרשה וכי הממשלה תקים ועדה עצמאית שתבחן את קביעת ריבית הליבור.

תגיות