אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשנות: על גמישות ויעילות צילום: אוראל כהן

פרשנות: על גמישות ויעילות

בשוק העגבניות אם לא טוב לצרכן, הוא הולך לדוכן אחר. ב"שוק" העבודה בין דוכן לדוכן מפרידה אבטלה

09.07.2012, 07:03 | מיקי פלד
גמישות. בניגוד לקשיחות, המילה גמישות מתקשרת ישירות למשהו חיובי, מסתגל, שמתאים את עצמו. כמו יעילות, כך גם גמישות מוגדרת באופן מובלע כאותה התכונה שצריך לשאוף ליישם אותה בכל דבר. מעניין ששני המושגים הללו בהקשר הכלכלי שלהם הומצאו במהלך ההיסטוריה על ידי הצד שמרוויח מיעילות וגמישות - המעסיקים.

יריד תעסוקה (ארכיון), צילום: דודו גרינשפאן/ישראל סאן יריד תעסוקה (ארכיון) | צילום: דודו גרינשפאן/ישראל סאן יריד תעסוקה (ארכיון), צילום: דודו גרינשפאן/ישראל סאן

אין כמעט איש היום שחושב שחוק שהומצא ב־1951, כמו חוק שעות העבודה והמנוחה, הוא עוד רלבנטי לשוק העבודה היום. אבל כאן יש עוד מושג מטעה - "שוק". בשוק העגבניות אם לא טוב לצרכן, הוא הולך לדוכן אחר. ב"שוק" העבודה בין דוכן לדוכן מפרידה אבטלה. יותר מדי מעסיקים יודעים זאת ומנצלים את החשש מאבטלה כדי לעשות עוד כמה גרושים מעובד מפוחד.

מערכת יחסי העבודה ברוב המגזר הפרטי איננה משחק בין שווים. רחוק מכך. המציאות הזאת נכונה גם לענף ההייטק שנראה כה זוהר מבחוץ. זו צריכה להיות נקודת המוצא של ועדת פז, לא משנה מה תהיה המלצתה הסופית.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מעניין. ואני חשבתי שמי שמרוויח מיעילות זה קודם כל הצרכנים
וחשבתי גם שהשכירים הם בעצמם צרכנים שנהנים מכך שהם יכולים לקנות כל מיני מוצרים ושירותים בזול אבל מסתבר שטעיתי. וגם טעיתי לחלוטין בחשיבה שלי על גמישות. אני חשבתי שגמישות זה אומר שקל לפטר אבל גם קל למצוא משרה, למה? כי חשבתי שזה כמו נישואים וגירושים: ככל שקשה ויקר יותר לגברים להתגרש ככה הם חוששים יותר להתחתן. חשבתי שזה אותו דבר עם המעסיקים: ככל שזה קשה ומסובך ויקר ולא חוקי עבורם לפטר ככה הם חוששים יותר להגדיל את מצבת העובדים שמא זה יתגלה כטעות שאין ממנה חזרה וכשגיאה קטלנית שאין דרך לתקן אותה. זה מה שחשבתי אבל מסתבר שטעיתי. עכשיו אני מבין שהחוק ובתי המשפט ימררו יותר את חיי הגברים הגרושים ככה הגברים הרווקים יתלהבו יותר מהרעיון של חתונה. ככל שהגמישות התעסוקתית תרד ככה המעסיקים יסתערו על המובטלים ויריבו ביניהם מי יעסיק אותם. ככל שהיעילות תרד ויהיו במשק פחות מוצרים ושירותים ככה רמת החיים של השכירים תעלה. היגיון פשוט, לא?
אלון - שכיר  |  09.07.12