אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט":  חוק הריכוזיות בכנסת - קנס על בעלי שליטה שלא יפרידו נכסים ריאלים צילום: נועם מושקוביץ

בלעדי ל"כלכליסט": חוק הריכוזיות בכנסת - קנס על בעלי שליטה שלא יפרידו נכסים ריאלים

הממשלה ערכה מקצה שיפורים נוסף בחוק לצמצום הריכוזיות. לחוק הוכנסה תקנה שתאפשר הטלת קנסות על דירקטורים שימשיכו לכהן במקביל בגופים פיננסיים וריאליים ולא יתפטרו מאחד מהם בעקבות אישור החוק. החוק תגיש את החוק היום לכנסת אבל ההצבעה בקריאה ראשונה תתקיים כנראה רק בשבוע הבא

09.07.2012, 11:35 | תומר אביטל

הממשלה ערכה מקצה שיפורים נוסף בחוק לצמצום הריכוזיות שיונח היום (ב') על שולחן הכנסת. זאת לאחר שוועדת השרים לחקיקה דווקא ריככה את מסקנות הוועדה שדנה בנושא. השרים החליטו כזכור למתן את אחד הסעיפים המרכזיים בתזכיר, והאריכו את תקופת המכירה של אחזקות פיננסיות או ריאליות צולבות מארבע לשש שנים.

בתזכיר המעודכן שופר בין היתר מנגנון אכיפת החוק ונקבעה אפשרות להטלת עיצומים כספיים על בעלי שליטה שלא יפרידו נכסים ריאלים ופיננסיים משמעותיים. כמו כן הוכנסה לחוק תקנה שתאפשר הטלת עיצום כספי על דירקטורים שימשיכו לכהן במקביל בגופים פיננסיים וריאליים - ולא יתפטרו מאחד מהם בעקבות אישור החוק. עוד נקבע, כי הממונה לצמצום הריכוזיות (תפקיד רגולטורי חדש שמוליד החוק) ימונה לכל היותר חצי שנה לאחר שהחוק ייכנס לתוקף כדי לוודא את יישום החוק.

הגשת דו"ח הביניים של ועדת הריכוזיות. מימין לשמאל: חיים שני, סטנלי פישר,בנימין נתניהו ויובל שטייניץ (ארכיון) הגשת דו"ח הביניים של ועדת הריכוזיות. מימין לשמאל: חיים שני, סטנלי פישר,בנימין נתניהו ויובל שטייניץ (ארכיון) הגשת דו"ח הביניים של ועדת הריכוזיות. מימין לשמאל: חיים שני, סטנלי פישר,בנימין נתניהו ויובל שטייניץ (ארכיון)

לגבי הפרטות וחלוקת רשיונות נקבעו כללים נוספים ומדויקים יותר. כזכור, התזכיר המקורי קובע כי הגורמים המאסדרים ישקלו בהקצאתן שיקולי תחרותיות בהתייעצות עם הממונה על הגבלים עסקיים. כעת שונתה הדרך שבה הממונה על ההגבלים ישקול שיקולי תחרות בעת הפרטה והסדרת רשיונות: תיקבע רשימת נכסים ורישיונות מפורטת שבעת הקצאתם תידרש התייעצות עם הממונה.

כמו כן, כדי למנוע 'פקקים' ברשות ההגבלים שיעכבו הפרטות וחלוקת רשיונות, הממונה יוכל להתקין כללים קבועים לגבי נכסים מסוימים כדי שמשרדי הממשלה ושאר הרגולטורים לא ייאלצו להתייעץ עמו כל פעם חדש. בחוק המעודכן גם עוגנה מגבלת זמנים בת חמש שנים לכללים אלו - ובתום התקופה הם יפוגו. זאת כדי לוודא כי הכללים הולמים את המציאות ואת השווקים באותה עת.

נציין כי החוק אמנם מונח היום אך באוצר גילו כי לפי תקנון הכנסת הוא יוכל לעלות לקריאה ראשונה רק 48 שעות לאחר ההנחה - כלומר ביום ד'. משום שיום זה מוקדש להצעות חוק פרטיות (אותן מגישים רק חברי כנסת ולא הממשלה) הוא יעלה לקריאה ראשונה רק ביום שני בשבוע הבא. לאחר מכן הוא יועבר לוועדת הכספים שמה ייאלצו הח"כים לעמוד במתקפת לחצים אדירה מצד בעלי ההון ושליחיהם. בשבועות האחרונים מיקדו אלו את המאמצים בבכירים בממשלה ונפגשו עימם כדי להעיר הערות על מבנה החוק.

תגיות