אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדוע מארק צוקרברג הוא מודל חיקוי גרוע צילום: בלומברג

מדוע מארק צוקרברג הוא מודל חיקוי גרוע

ביל גייטס, סטיב ג'ובס ומארק צוקרברג: הצעיר שפורש מלימודים, מקים חברת טכנולוגיה והופך למיליארדר הוא לא יותר ממיתוס מזיק

14.07.2012, 21:26 | סוכנויות הידיעות

הדיווחים על המנכ"לים המצליחים של חברות הטכנולוגיה מלאים בתיאורים על אותם מצליחנים שנשרו מהלימודים באוניברסיטה באמצע - ובכל זאת הצליחו. מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק הוא האחרון בשורה של מנהלים מצליחים בתעשיית הטכנולוגיה שבחר לא לסיים את התואר.

מארק צוקרברג , צילום: בלומברג מארק צוקרברג | צילום: בלומברג מארק צוקרברג , צילום: בלומברג

הרשימה כוללת אגדות בתחום כמו סטיב ג'ובס וביל גייטס. צעיר שאפתן שחולם יום אחד לנהל חברת טכנולוגיה משל עצמו עשוי לבחון את הרשימה ולהחליט ללכת בדרכו של פיטר ת'ייל מייסד פייפל, ולהסיק שאין באמת סיבה לסיים את הלימודים. אולם קרוליין דאפי מרסן, הגיעה לאחרונה על גבי ComputerWorld ניו זילנד למסקנה הפוכה, זאת לאחר שסרקה בעצמה את ההשכלה של 50 מנכ"לים של חברות טכנולוגיה בכירות.

"המיתוס על הסטודנט המבריק באוניברסיטה יוקרתית שמקים חברה בחדר שלו במעונות, עוזב את הלימודים ובסופו של דבר עומד בראש סטארט-אפ מצליח, הוא למעשה מיתוס בלבד. למרות מספר יוצאי דופן ידועים כמו מארק צוקרברג וביל גייטס, מרבית המנכ"לים שעומדים בראש חברת הייטק מצליחה בארצות הברית הם בעלי תואר אוניברסיטאי".

סטיב ג סטיב ג'ובס | צילום: איי אף פי סטיב ג

מרסן מספרת כי ניתחה את ההשכלה של 50 המנכ"לים המרוויחים והחשובים ביות בתעשיית הטכנולוגיה האמריקאית, ומצאה למעשה שרק שלושה: מייקל דל מדל, מארק צוקרברג מפייסבוק ולארי אליסון מאורקל נשרו מלימודים באוניברסיטה.

"מספר המנכ"לים המצליחים שפגשתי ונשרו מהלימודים שלהם זהה למספר האנשים שפגשתי שזכו בלוטו", מסכם ג'רי לופטמן מהמכון העולמי לניהול IT (בעל דוקטורט במערכות מידע).

מרסן אינה היחידה שמטילה ספק במהימנות של המיתוס. בראד פלד, מנהל קרן הון סיכון קורא אף הוא ליזמים מתחילים להישאר בלימודים, להשיג תואר ולהשתמש בתקופת הלימודים ככר ניסויים שבו ילמדו על המקצוע.

האם באמת למיתוס כל כך רחב אין שום בסיס במציאות, לפחות בכל הקשור לניהול חברה טכנולוגית שהקמת בעצמך?

אוניברסיטה היא אחרי הכל מובנית ביותר ודורשת שהסטודנטים יצייתו לחוקים ויקבלו סמכות. זה לא נשמע מוגזם ביותר לחשוב שדווקא אותם אנשים שאינם מסתדרים בסיטואציה הזו יתאימו למים הסוערים שצריך לצלוח כדי להקים חברה.

הביטחון העצמי שנדרש כדי לעזוב את ההשכלה, יכול להיות גם סימן לאומץ ולמחשבה מכוונת מטרה. הלימודים עצמם מואשמים לא פעם כמחסלים יצירתיות. אולם מצד שני, המיתוס סביב מארק צוקרברג גרם ללא ספק להרבה צעירים פחות מוכשרים לנטוש תואר שהיה יכול להתגלות כשימושי ביותר לטובת מרדף אחר נתיב שכנראה פחות מתאים להם מאשר לאלילי הטכנולוגיה שלהם.

תגיות

32 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

30.
השוואה לא נכונה ובעייתית בין יזמים לבין מנכ"לים
ההשוואה היא מאד בעייתית ומעידה על תפיסה קלוקלת. יזמים הם מייסדים חברות ובאים עם תפיסה יצירתית ואסרטיבית לחברה והקימו ארגון מאפס. מנכ"לים הם אנשים שמנהלים חברה קיימת, לרוב הם שכירים. המנכ"לים נבחרו על ידי גורמים אחרים לנהל חברה וסביר להניח שהשיקול היה בין היתר ההשכלה שלהם, כתעודת ביטוח, בלי קשר למיומניות. פחות סביר להניח שההשכלה שלהם הובילה הקנתה לה את הכישורים לתפקיד. ההשוואה צריכה להיות בין יזמים עם השכלה לבין יזמים בלי השכלה. מנכ"לים גרידא הם עם אחר. לדעתי פחות מענין וגם פחות מוצלח..
השוואה לאא  |  18.07.12
29.
פספסתם את העיקר. השאלה היא לא על להיות מנכ"ל בראש חברה מצליחה
הנושרים המצליחים הקימו את החברה משלהם ולא קרעו את התחת בלימודים שרובם לא רלוונטיים - נכנסו לחברה בתפקיד זוטר והתקדמו במשך שנים עד לניהול החברה וזה עדיין לא עושה אותם בעלים מיליארדרים של אותה חברה ואולי אפילו לא מולטי מיליונרים. מה שכן הייתי שמח לקרוא בהשווה לעומת הנושרים המצליחים זה על מספר מוערך של הנושרים שניסו וכמה דוגמאות של כאלה מתוכם שכמעט והצליחו או היו בעלי רעיונות מאוד טובים אך כשלו מסיבה כלשהי.
אביקו  |  16.07.12
28.
ל-5 - וורן באפט סיים תואר ראשון (מדעים ומנע"ס) ותואר שני (כלכלה)
הוא מייחס את מרבית "חוכמת ההשקעה" שלו לבנג'מין גרהם שהיה המרצה שלו באוניברסיטה עד היום (אגב, הספר של גרהם, "המשקיע הנבון" מומלץ לכל מי שעתיד להשקיע את כספו בדרך זו או אחרת). השורה התחתונה היא שאין לאף אחד נוסחה למה צריך לעשות וללמוד כדי להיות מנכ"ל מוצלח\מולטי-מליונר. ובהעדר עובדות, אנשים פשוט ממציאים תאוריות לא מבוססות.
חגי  |  15.07.12
לכל התגובות