אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשנות: החלטה צפויה מראש צילום: אוראל כהן

פרשנות: החלטה צפויה מראש

מאז פרצה פרשת הפרוטוקול המשופץ קולו של שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן לא נשמע ולו פעם אחת

17.07.2012, 07:01 | ענת רואה

באורח סמלי ואף שבבית המשפט המחוזי בתל אביב מכהנים לא פחות מ־52 שופטים, דווקא ורדה אלשיך נבחרה להיות זו שפתחה את פגרת בתי המשפט כשופטת תורנית, שאחראית למתן החלטות בתיקים דחופים. שיבוץ כשופט תורן נחשב בדרך כלל כמחויבות מעיקה, אך מבחינתה של אלשיך נראה כי מדובר בפרס נוכח העובדה שרק 24 שעות קודם פרסם הנשיא אשר גרוניס הודעה חריגה לפיה הוא יקבל "בהקדם" החלטה באשר לעתידה. מתברר כי גם בנסיבות החריגות האלה, אין בכך למנוע או אפילו רק לעכב בכמה שבועות את שיבוצה של אלשיך לתורנות. בניגוד לשנים קודמות שבהן רשימת שמות השופטים התורנים היתה פומבית, הפעם הרשימה השמית לא פורסמה.

שתיקתו של השר נאמן

מאז פרצה פרשת הפרוטוקול המשופץ קולו של שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן לא נשמע ולו פעם אחת. שתיקתו הרועמת של נאמן תמוהה גם על רקע הניסיונות המפורשים לערבו בנושא. נאמן המתין תחילה להכרעת הנציב אליעזר גולדברג בפרשה. לאחר שהנציב הכריע, נאמן היה זקוק לזמן כדי ללמוד את החלטתו. אלא שגם בחלוף זמן עדיין לא גיבש נאמן עמדה פומבית והמתין שאלשיך תשוב מחו"ל. אלשיך חזרה וכעת נאמן ממתין להחלטת גרוניס. נאמן עצמו לא נפגש עם אלשיך ולא ביקש פגישה. מבחינתו של נאמן מדובר בוודאי במצב מאוד נוח, אך ציבורית שתיקתו מעוררת תחושה מאוד לא נוחה.

שר המשפטים, יעקב נאמן, צילום: מיקי אלון שר המשפטים, יעקב נאמן | צילום: מיקי אלון שר המשפטים, יעקב נאמן, צילום: מיקי אלון

 

אצל מי הסמכות?

מקורבי נאמן כמו כמה מעמיתיה של השופטת אלשיך טענו לאחר פרסום החלטתו של גולדברג, כי למרות שקיבל את התלונות נגדה - בפועל הנציב לא כתב בהחלטתו כי יש להדיחה. הגורמים הללו טענו כי מכך אפשר להבין שאין סיבה לנקוט הליכי הדחה נגד אלשיך. הטענה הזו תמוהה נוכח העובדה שלנציב אין למעשה שום סמכות לנקוט סנקציה כלשהי נגד שופט אלא כל תפקידו מתמצה בבדיקת התלונות. אם אלו שיש להם את הסמכות לפעול, כמו השר נאמן למשל, זקוקים להדרכת הנציב כיצד לפעול - אולי כדאי לשקול להפקיע את הסמכות להחליט מהשר ומגרוניס ולתת אותה לנציב?

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
לא נשמע - כי אין על מה
לשופט מותר (ולעתים אף הוא (או היא) צריך לעשות את זה) לעבור על פרוטוקול לפני שהוא יוצא ולסדר אותו (ולסדר - בלי מרכאות). אין שום בעיה בכך ששופטת עברה על פרוטוקול לפני שהוא נחתם באופן רשמי וסידרה את האמור בו כדי שישקף באופן הולם (לדעתה) את אופי הדיון. כתוצאה מכך, הפרוטוקול הוא לא משופץ. זאת כינוי שאתם שלפתם מהשרוול, והוא שגוי. הפרוטוקול הנכון הוא החתום (זה שאתם קוראים לו "משופץ"). הפרוטוקול שעורך הדין קיבל - בטעות - מהמזכירות הוא טיוטה שטרם נחתמה.
תירס מצוי  |  19.07.12
7.
המלצה היא לא "כלי עוצמתי"
המלצה היא רק המלצה, ולהסתתר מאחורי הנציב לא המליץ לנו מה לעשות זו היתממות ממדרגה ראשונה. הסמכות לפעול, להבדיל מהסמכות "להמליץ" נמצאת בידי שר המשפטים ונשיא העליון. אתה בעצם רק מחזק בדבריך את הטענה שצריך להעביר לנציב עוד סמכויות אם נתלים מאחורי המלצה שלו.
למגיב 6  |  18.07.12
6.
ענת רואה את טועה עובדתית
טעות בידיך ענת רואה. אינני יודע אם את עו״ד ואם לא ראוי הייה שעו״ד יראה לך את חוק נציב תלונות השופטים. החוק נתן בידי הנציב שני כלים עוצמתיים. להעביר ליועץ המשפטי חשש לעבירה פלילית של שופט (אין לנציב שיקול דעת הוא חייב להעביר) והשני להמליץ אם מצא זאת לנכון שיינקטו הליכים משמעתיים כנגד שופט שהבדיקה העלתה שהוא עבר עבירה משמעתית. הנציב לא העביר ליןעמ״ש ולא המליץ על הליכים משמעתיים.אי אפשר להגיד על הנציב שהיה שופט בימ״ש עליון ומבקר המדינה שהוא מטה משפט. מכאן שדרישות ההמון המוסת לתלות את אלשיך בכיכר העיר על זיופים כביכול הן מאד אינטרסנטיות וקשורות בעיקר למאבקים בתוך לשכת עו״ד אם גרוניס אכן יחליט רק לנזוף באשלים הוא יעשה את הדבר הנכון ולא נכנע לבוחשים למיניהם. שוב ושוב מוכיח גרוניס שהוא לא הפודל של אף אחד
עו״ד  |  18.07.12
לכל התגובות