אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות הוזלת שמן הזית בעולם, המגדלים בארץ קוראים להעלות את המחיר לצרכן צילום: בלומברג

בעקבות הוזלת שמן הזית בעולם, המגדלים בארץ קוראים להעלות את המחיר לצרכן

בשעה שוועדת קדמי ממליצה על הפחתת מכסים גורפת, חקלאי שמן זית דורשים להעלות את המכס. המשמעות: המחיר לצרכן יעלה ב־10 שקלים לפחות

19.07.2012, 08:12 | גיל קליאן

ביום שבו ועדת קדמי המליצה על הפחתת מכסים גורפת לשיפור מחירי המזון לצרכן, ישבה ועדת הכספים של הכנסת ושמעה דרישה הפוכה: להעלות מיד את המכס על שמן זית מיובא. מאחורי הדרישה עומד ענף הזית במועצת הצמחים (הגוף שהחליף את מועצת הזית), ומטרתו להגן על החקלאים המקומיים מפני ירידת מחירי השמן בעולם.

המחירים העולמיים של שמן הזית יורדים בעקביות, ובחודשים האחרונים הם הגיעו לשפל של 10 שנים. לפי הצהרות של יבואנים שונים, ביכולתם לייבא שמן איכותי (מספרד או ממדינה יצרנית גדולה אחרת) תמורת 9–9.5 שקלים לליטר, כך שגם אחרי תשלום מכס של 5–5.5 שקלים לליטר, הם יכולים לשווק אותו במחיר של 14–15 שקל לליטר. לטענת ענף הזית, החקלאים הישראלים אינם יכולים להתמודד עם מחירים אלו, ויש להעלות את המכס במידה כזו כך שמחיר שמן מיובא ישתווה לכל הפחות למחיר של ק"ג זיתי שמן מקומיים, העומד על 20–25 שקל לק"ג.

שמן זית על המדפים (ארכיון), צילום: שאול גולן שמן זית על המדפים (ארכיון) | צילום: שאול גולן שמן זית על המדפים (ארכיון), צילום: שאול גולן

הבעיה המרכזית בדרישה זו היא שמשמעותה העלאה מיידית ודרמטית במחירי שמן הזית לצרכן. תוספת המכס המינימלית שדורש ענף הזית עומדת על 6 שקלים לליטר שמן, בדיקת "כלכליסט" מעלה כי המשמעות מבחינת המחיר לצרכן היא עלייה של 10.7 שקלים לליטר - אם מביאים בחשבון את העמלות והרווחיות של הרשתות, ואת המע"מ. זאת עוד בטרם הובאו בחשבון סעיפים חשובים אחרים כגון עלויות כשרות, מימון והוצאות הנהלה. כמו כן, מחיר גבוה של שמן זית עלול לתמרץ עוד יותר את פעילות הזייפנים בענף, שכן לרשתות יהיה אינטרס גדול יותר לשים על המדף מוצר זול.

ביום ראשון ייפגשו שרת החקלאות אורית נוקד ושר התמ"ת שלום שמחון כדי לנסות ולמצוא פתרונות למשבר של חקלאי הזית. עם זאת, כל עוד התמיכה בחקלאים מתבטאת במכסי מגן ולא בתמיכה ישירה לחקלאים, קשה לראות כיצד אפשר לרבע את המעגל - כלומר גם לסייע לחקלאים וגם לא לפגוע בצרכנים.

במקביל, תחשיב שביצעו בעבר ראובן בירגר, עד לפני שלוש שנים מדריך הזיתים הראשי של משרד החקלאות, ופתחי עבד־אלהאדי, המנכ"ל הנבחר למועצת הזית לפני פירוקה ומי שנחשב לאחד המומחים הגדולים בישראל לשמן זית, מראה כי חקלאי של זיתי שמן שנוטע מטע מודרני, יכול להחזיר את השקעתו בתוך תשע שנים ולרשום רווחיות ממוצעת של 20% בשנה - על פני תקופה של 15 שנים, גם במחיר של 16 שקל לקילו זיתי שמן. במילים אחרות, לא בטוח שהמחיר שדורש ענף הזית הוא המחיר המינימלי ליצירת תעשייה רווחית.

מנהל ענף הזית עדי נעלי אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "אם לא יהיה פתרון, המטעים כאן ייעקרו, בתוך כמה שנים המחירים באירופה יעלו, ואז ליבואנים כבר לא תהיה כל תחרות והצרכן ישלם הרבה יותר כסף על שמן פחות איכותי". כשנשאל נעלי על האפשרות להעניק תמיכה ישירה לחקלאים במקום להעלות את המכס השיב כי פתרון זה אמנם מקובל עליו, אבל האוצר דחה אותו אתמול בדיון בוועדה. כך, הסביר נעלי, חלופת המכס נותרה האפשרות היחידה בעיניו להצלת הענף.

תגיות

80 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

79.
מחיר שמן הזית
זה נכון שיש סבירות רבה שהעלאת המכס תעלה את המחיר לצרכן אמירה זו יפה על הניר, בפועל גם כאשר הגיע לארץ שמן במחיר של 10ש"ח ולא היה מכס בשנת 2009 2010 לא ירדו המחירים לצרכן אלא נשארו אצל היבואנים והמשווקים כך שהמכס בפועל לא תמיד משפיע על המחיר מה גם שהיום בגלל הסכמים בין לאומים מגיע שמן ללא מכס בכלל, מאירופה ירדן, כמו כן נכנס לארץ שמן מאור בהיכף של 1300 טון בשנת 2011 שגם עליו לא שילמו מכס והוא כניראה לא הגיע למאור אלה זלג לשמן מאכל. אז מכס לא בהכרך משנה מחיר אלא עודף או חוסר של שמן בשוק וכרגע יש עודף עצום שללא קשר למכס מוריד את המחיר לצרכן
יוסי פרידמן , רמת הגולן  |  23.07.12
78.
עצוב לקרוא את התגובות ולהבין שפשוט לא מבינים...
אם הייתים יודעים מה אתם מכניסים לגוף שלכם כשאתם קונים שמן "זית" מיובא זול לא הייתם מגיבים כפי שהגבתם ואם הייתם מבינים את התרומה העצומה של 330 אלף הדונם של מטעי הזית בארץ- להחדרת מים לקרקע, קיבוע פחמן, תירות ועוד , שוב לא ההיתם מגיבים כפי שהגבתם. נכון שצדק חברתי והמחיר לצרכן הם דברים חשובים ביותר אבל יש עוד כמה דברים חשובים שצריך לקחת בחשבון... תחשבו על זה
22.07.12
לכל התגובות