אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": בחירת המנתח חוזרת, אבל רק בפריפריה ורק בסוף שבוע צילום: עומר מסינגר

בלעדי ל"כלכליסט": בחירת המנתח חוזרת, אבל רק בפריפריה ורק בסוף שבוע

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הורה לתכנן מתן שירותי רפואה פרטיים בבתי החולים הציבוריים בפריפריה בסופי שבוע כדי לתמרץ מעבר של רופאים בכירים ולהגדיל את ניצול הציוד. כך יהיה אפשר לצמצם את הכסף שמגיע למערכת הפרטית

22.07.2012, 07:01 | מיקי פלד ושאול אמסטרדמסקי

שירותי הרפואה הפרטיים (שר"פ) בבתי החולים הציבוריים בישראל אינם יורדים מסדר היום. ל"כלכליסט" נודע כי סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מתכנן מהלך דרמטי להחזרת השר"פ - אך רק לבתי החולים שבפריפריה ורק בסופי שבוע: מיום

דעה יש תרופה מערכתית מערכת הבריאות זקוקה לשינויים רגולטוריים שיאפשרו צמיחה בהיקף ההשקעות הפרטיות פרופ' יהושע שמרלכתבה המלאה

חמישי אחר הצהריים ועד כניסת שבת, וכן במוצאי שבת. התוכנית עלולה לעורר התנגדות עזה בקרב מנהלי בתי החולים הגדולים במרכז, איכילוב ותל השומר, המעוניינים מאוד בהחלת השר"פ עליהם.

לאחרונה הורה ליצמן לאנשי משרדו לבחון את התוכנית שלפיה בתי החולים בצפון ובדרום הארץ יוכלו לספק שירותים פרטיים לחולים, מעבר לאלו הניתנים כיום בחינם במסגרת סל הבריאות הממלכתי. מדובר בעיקר בשירותי בחירת מנתח או רופא מטפל ובקיצור תורים לבדיקות ולניתוחים שאינם דחופים. החולים ישלמו באמצעות הביטוח המשלים של קופת החולים או באמצעות ביטוח הבריאות הפרטי ויוסיפו מכיסם דמי השתתפות עצמית. חלק מהתשלום יגיע לכיסו של הרופא וחלק לבית החולים. כך, חולה שירצה בכך (ושיוכל לממן זאת) יוכל להחליט על המנתח שינתח אותו ולקצר את זמן ההמתנה, לעומת חולה הממתין לניתוח הניתן לו בחינם במסגרת סל הבריאות.

רופא. אחרי עשור, ליצמן רוצה להחזיר את השר"פ, צילום: shutterstock רופא. אחרי עשור, ליצמן רוצה להחזיר את השר"פ | צילום: shutterstock רופא. אחרי עשור, ליצמן רוצה להחזיר את השר"פ, צילום: shutterstock

התומכים בתוכניתו של ליצמן סבורים כי החזרת השר"פ תאפשר הזרמת כסף רב למערכת הציבורית, וכך יהיה אפשר גם לשמר בתוכה רופאים איכותיים. מלבד זאת, ליצמן גם מקווה שתוכניתו תעודד מעבר של רופאים בכירים לפריפריה, שכן לרופאים שיעבדו בשר"פ תהיה אפשרות להגדיל את הכנסתם מבית החולים הציבורי. נוסף על כך, מכיוון שאותם רופאים יישארו בבית החולים יותר שעות בסופי שבוע לצורך ביצוע הטיפולים הפרטיים, הם יוכלו לראות גם חולים שאינם פרטיים וללמד רופאים צעירים - וכך גם ינוצלו חדרי הניתוח והציוד הרפואי שלעתים קרובות אינם בשימוש בסוף השבוע. טיעון חשוב נוסף שמעלים המצדדים בתוכנית הוא האפשרות לצמצם את התקציב שמגיע כיום למערכת הרפואה הפרטית - יותר מ־3 מיליארד שקל בשנה - שפוגע ברפואה הציבורית מבחינת איכות הצוות הרפואי, הגדלת העומס על הצוות הקיים, הארכת תורים ועוד.

מנגד, רעיון השר"פ זוכה לביקורת קשה שכן הוא עלול להביא למצב שבו שני חולים באותו מצב רפואי יקבלו כל אחד טיפול שונה - רק מכיוון שהאחד מהם הוא בעל אמצעים כספיים.

ההתנגדות לשר"פ מגיעה גם מכיוונו של משרד האוצר, החושש כי הדבר רק יגדיל עוד יותר את ההוצאה הלאומית על בריאות - מה שיקטין את המשאבים הכספיים לאפיקים יצרניים יותר במשק, ובעיקר יעלה את המחירים של השירותים הרפואיים כולם. נוסף על כך, גם התשלום החודשי על הביטוח המשלים של קופות החולים עשוי להתייקר, שכן יותר חולים ינצלו את האפשרות לשירות פרטי.

מאז 2002 הפסיקו בתי החולים שבבעלות המדינה או בבעלות שירותי בריאות כללית לספק שר"פ, וזאת בעקבות חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה אז, אליקים רובינשטיין, שקבע כי הנושא אינו מוסדר בחוק.

כיום, רק בתי החולים בירושלים, השייכים לעמותות שונות, ובית החולים באשדוד שמוקם בימים אלו, הם בעלי רישיונות לשר"פ.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
ביטוח משלים הינו זכות לכל אזרח במדינה, גם במרכז הארץ
שמונים אחוזים מאזרחי מדינת ישראל הינם בעלי ביטוח משלים ולכן זכאים לבחור מנתח. מה עושה המדינה? מפנה אותם לניתוח בבית חולים פרטי ושם מאפשרים להם לבחור מנתח. מה המדינה הייתה צריכה לעשות, לאפשר לאזרחים בחירה חופשית של המנתח בכול בית חולים. מדוע זה לא קורה? משום שהאוצר חתך באכזריות את מחוייבות המדינה לדאוג לבריאות אזרחיה, חושף את הקופות ובתי החולים להפסדים ואת ההפסדים צריכות הקופות לכסות עם דמי הביטוח המשלים במקום בסכומי מחוייבות המדינה לאזרחיה. קופת חולים כללית מנצלת רק 30% לכל היותר מדמי הביטוח המשלים לטובת המבוטחים עם ביטוח זה, שאר 70% הולכים לכיסוי הפסדים שנגרמו בגלל ידה הקפוצה של המדינה. תוכנית משרד האוצר לאפשר ביטוחים משלימים בבתי חולים ציבוריים היא צודקת ונכונה. אולם, אזרחי מרכז הארץ אינם אזרחים דרגה שניה וכספם לא מצוי יותר. החזר ההשתתפות העצמית זהה בכל הארץ. משרד הבריאות צודק ביוזמתו מפני שאז האזרחים יזכו לטיפול טוב יותר עם תורים קצרים יותר. התורים ארוכים בכל הארץ, ולכן על התוכנית להיות ארצית. החולים להם אין ביטוח משלים לא יצאו מקופחים. מנהלי בתי החולים הבטיחו יותר מפעם אחת שהם ידאגו שלחולים ללא ביטוח משלים תהיה גם כן זכות בחירת רופא. זוהי אינה רפואה פרטית, כי אם הגשמה של ביטוחים נוספים הנמכרים לנו בעידוד האוצר. אם מישהו אומר בדמגוגיה שכל מטרתם של הרופאים היא להכניס ידם לכיס החולים אינו מבין את המציאות שאליה דחף האוצר את הרפואה הישראלית. צריל זכור שלא רק מנתחים יהנו מתוספת קטנה לשכרם (תוספת פחותה מזו שיזכו לה בבתי החולים הפרטיים), אלא רופאים נוספים הנושאים במלאכה, כרופאים מרדימים, רדיולוגים, ואחרים). עצם המצאות הרופאים הבכירים בבית החולים יעצים את איכות הרפואה לה זוכה הציבור ולכן תוכנית משרד הבריאות צריכה להיות מיושמת בכל הארץ.
בני דרנגר , ירושלים  |  22.07.12
5.
עד לאן תמשיך המדינה להתדרדר?
אנו עדים לאן מתדרדרת המדינה לאור תהליך ההפרטה המתמשך!סגן השר ליצמן,למיטב ידיעתי אין כל אסמכתא במקורותינו הקדושים למיניהם כי פופוליזם זו מצווה{אפילו לא המלצה!}.השרות הרפואי הוא אחד מהחובות {בהא הידיעה}של המדינה.לא לחמת בחרוף נפש על קיום חוק ביטוח בריאות ממלכתי ,לפחות ככתבו וכלשונו ,כולל סל הבריאות היית מגלה כי ניתן לקיים שרות זה לאורכה ורוחבה של המדינה ללא צורך בחיפוש אחרי פטנטים פופוליסטים.האם אתה מודע לאפשרות כי באם תתגשם תכניתך{הנלוזה}ואכן יתקיים שרות שר"פ בבתי חולים ציבוריים,יתפסו מיטות אישפוז{אשר גם כך מצויות בחוסר הולך וגדל,את הבלוף של ראש הממשלה בדבר תוספת 950 מיטות כבר נחשף ברבים-לא נוספו מיטות ואין חדרים לקליטתן בהעדר תקציבי פיתוח לבתי החולים}כי לא ניתן לשחחר חולים אחרי ניתוחים{רוב הניתוחים}אחרי צאת השבת ועליהם להשאר מספר ימים בבית החולים!!!!לפיכך עשה עמנו חסד והלחם על קיומה של רפואה ציבורית מפותחת,משוכללת ושווה לכל נפש בישראל!!!!
זרח מודאג  |  22.07.12
לכל התגובות