אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם המחאה היא כשל שוק? צילום: עמית שעל

האם המחאה היא כשל שוק?

רינת: האם המחאה החברתית נחשבת לתופעת כשל שוק? והאם היא מופנית למקום הנכון? לעתים נדמה שהמוחים תוקפים את העירייה יותר מאשר את הממשלה

26.07.2012, 09:14 | דן אריאלי

רינת היקרה,

המחאה עצמה היא לא "מקרה" של כשל שוק. היא נולדה מההבנה שכבר יש כשל שוק. המוחים הם אנשים שראו שהשוק היחסית חופשי שהתפתח במדינת ישראל לא עובד כפי שהם היו רוצים שיעבוד.

כשמפזרים את העשן והספינים סביב המחאה רואים שהטענה בה היא שככל שהקפיטליזם נעשה יותר טהור, כך הוא גורם ליותר פערים ולמצב שבו מיעוט עשיר ממשיך להתעשר, ולעומתו הרוב הולך ומידרדר. המחאה היא מלחמה בהחרפת המגמה הזאת.

מפגינים בתל אביב. המחאה נולדה מההבנה שכבר יש כשל שוק, צילום: יריב כץ מפגינים בתל אביב. המחאה נולדה מההבנה שכבר יש כשל שוק | צילום: יריב כץ מפגינים בתל אביב. המחאה נולדה מההבנה שכבר יש כשל שוק, צילום: יריב כץ

בעיניי זה מוזר שכל כך הרבה אנשים עדיין דוגלים ברעיון שקפיטליזם טהור, מוחלט וחסר פיקוח הוא השיטה הכלכלית האידאלית. בעולם, ולא רק בישראל, כבר ברור שכאשר הקפיטליזם נעשה טהור יותר, יש לזה תוצאות רעות. העיקרית היא זו שמתבטאת בעלייה התלולה במדד ג'יני, שמציג את חוסר השוויון בחברה. אין שיטה כלכלית אידאלית, ותמיד יהיו חזקים וחלשים. אבל שיטות כלכליות נועדו לכך שבחישוב כולל, מצב האוכלוסייה ישתפר. חיזוק והקצנת הקפיטליזם גורמים משברים והעמקת פערים, שגורמים לאנשים לחשוב שלא כדאי להמשיך ולהקצין את השיטה הקיימת, אלא אולי לנסות לתקן אותה קצת.

ואל מי צריך להפנות את המחאה? לעירייה או לממשלה? האמת היא שזה לא משנה. בדמוקרטיה ייצוגית כמו שיש לנו ההשפעה האמיתית על המציאות מתבצעת רק פעם בכמה שנים. זו תמימות לחכות שראש הממשלה יתנהג אחרת בגלל "דרישות הציבור". מבחינת המוחים, המקום שאליו הם צריכים לפנות הוא הם עצמם, וההחלטה שלהם למי להצביע בבחירות. בין בחירות לבחירות אפשר לקוות שנציגי הציבור יתרשמו ממחאות והפגנות, אבל כרגע לא נראה לי שזה המצב. אז אנשי המחאה החברתית מוזמנים לגנות את מי שהם רוצים ולומר מה שהם רוצים. אם זה לא יתממש בקלפי, זה יהיה עצוב.

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ניתוח מצויין ומסקנה מוזרה
אתה בעצם אומר: שבו בבית 4 שנים ואז לכו להצביע בהמוניכם? זה יפה אבל בודאות לא מספיק. ביבי עדיין מאמין אדוק בשוק החופשי, והמחאה יצרה סיכוי לאלה שמתנגדים לו. מול שלטון שדוגל בקפיטליזם טהור ויש לו את כל האמצעים להסביר את עצמו ולשכנע לבחור בו שוב, המחאה יצרה מציאות אחרת: פתאום מדברים על הפערים ההרסניים, על הצורך להגדיל את הוצאות הממשלה ולא לקצץ כל הזמן, ועל שינוי סולם הערכים. כן, צריך שזה יעבור לפוליטיקה, אבל לרחוב, לפייסבוק ולעיתונות יש תפקיד בקרב על התודעה.
07.08.12
3.
הפכת סיבה ומסובב
כשמפזרים את העשן והספינים רואים ששינוי דפוסי ההצבעה היא מטרת המחאה ולא הדרך להגשים את מטרותיה. חלק ממתנגדי ביבי הבינו שבתחום המדיני הציבור כבר ממש לא קונה את מה שיש להם להציע ולכן ניסו את כוחם בתחום הכלכלי. המחאה בבירור ובמכוון כוללת אוסף של טענות כלכליות סותרות ומנוגדות. חלקן מוצדקות מאד, חלקן אפילו מגיעות עד שקרים וקומוניזם. וכל הזמן יש הקפדה על הימנעות ממסרים ברורים והעדפת סיסמאות ריקות. כדי שכל אחד יוכל למצוא את מה שמדבר אליו. לדוגמא - מה זה מעמד ביניים? מי כלול בו ומי לא? לחזק ועדי עובדים או להתנגד לכוחם המופרז? האם צריך להעלות מיסים? איזה מיסים? להגדיל את הגירעון? לצמצם את הוצאות הממשלה? אינפלציה? כל מוחה ותשובותיו השיטה כבר נוסתה בהצלחה בעבר - זוכרים את הזקנה מהמסדרון? היא היתה האמצעי להעלאת ברק ולא המטרה שלו.
.  |  26.07.12