אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלה פלסטינית: מה בין עוני לטרור? צילום: יואב גלאי

כלכלה פלסטינית: מה בין עוני לטרור?

בהתחשב בעומק הפער הכלכלי בין עזה לגדה, אין פלא שדווקא מעזה יצאו מרבית ארגוני הטרור

30.07.2012, 08:35 | דני רובינשטיין
חוויה אישית לימדה אותי לפני שנים פרק חשוב על המצב הכלכלי ברצועת עזה. זה קרה לפני מלחמת ששת הימים, כשכחייל צעיר שכבתי במארבים בגבול הרצועה כדי ללכוד מחבלים מסתננים. באחד הלילות חברי הבחין בדמות קרובה, ירה ופגע בה, ועם עלות השחר גילינו שפגענו והרגנו נער ערבי יחף ולבוש בלויים. הוא אחז בידו בחבילה של חבלים, מאלה שקושרים בהם את חבילות החציר. אחד מאיתנו הביט בהרוג ושאל את המפקד: הוא הסתנן ונהרג בשביל לאסוף את החבלים האלה? מה כבר היה עושה בהם? המפקד השתומם על השאלה וענה שוודאי היה מוכר אותם בשוק של עזה.

מאז 1948 היתה רצועת עזה חבל ארץ עני, צפוף במחנות פליטים של כפרי שפלת החוף הדרומית. אין פלא שעזה שונה מהגדה המערבית, וכי היא זו שהוציאה מתוכה את מרבית ארגוני החבלה הפלסטיניים שממשיכים לתקוף אותנו עד היום.

ילדים במחנה פליטים בעזה, צילום: אי פי אי ילדים במחנה פליטים בעזה | צילום: אי פי אי ילדים במחנה פליטים בעזה, צילום: אי פי אי

32% אבטלה בעזה, לעומת 20% בגדה

אף שאין תמיד קשר ברור בין עוני ומצוקה כלכלית לבין טרור, מעניין לראות את הנתונים הסטטיסטיים האחרונים בדבר ההבדל בין הגדה לעזה. מנתוני הרבעון הראשון של 2012 שפרסמה לפני ימים אחדים הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה עולה כי התמ"ג השנתי לנפש בעזה עמד בתחילת השנה על 1,144 דולר, לעומת 1,876 דולר בגדה וכ־32 אלף דולר בישראל. עוד עולה כי סקטור השירותים מספק כ־%70 ממקומות העבודה בעזה, לעומת 57% בגדה. סקטור זה תורם יותר מ־%33 מהתמ"ג בעזה, לעומת כ־%20 בגדה. כלומר, 70% מהעובדים בעזה מקבלים משכורות מעבודה בשירותים שעיקרם שירותים של המנגנונים הממשלתיים והציבוריים.

במילים אחרות, הייצור בעזה מועט, היצוא כמעט איננו קיים והכלכלה מבוססת ברובה על כספי הרשות, חמאס וארגוני סעד. כדי לחדד את התמונה, מהנתונים עולה גם כי שיעור האבטלה בעזה ברבעון הראשון של השנה התקרב ל־%32, לעומת 20% בגדה, וכי רמת חוסר הביטחון התזונתי בעזה עומדת כיום על 44%, לעומת 17% בגדה.

הסגר הישראלי מחליש את כלכלת הרצועה

זה שנים שקיים פער היסטורי בין רמת הכלכלה של עזה לזו של הגדה, אך אין ספק שהסגר הישראלי מעמיק אותו. זה חמש שנים שאין כמעט יצוא מעזה, והארגון הישראלי "גישה - לחופש תנועה" פתח לפני ימים אחדים במסע הסברה כדי שבחורף הקרוב יאפשרו לפחות שיווק של תותים מעזה לגדה המערבית. למגדלי התותים בעזה מותר היום לשווק תותים לאירופה דרך ישראל וירדן - אבל אסור לשווק לגדה ולישראל. גורמים רשמיים בישראל ובכללם בכירי הסקטור החקלאי תומכים בהסרת האיסור על שיווק התותים לגדה ולישראל, ורבים חושבים שהוא מיותר ומזיק. כך או כך, אלא אם כן יבואו אחריה הקלות נוספות, הסרת האיסור הספציפי תועיל מעט מאוד לכלכלת הרצועה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
חבל רק שיש דוגמאות מכל העולם שסותרות את הטענה הזו
שוב מועלית הטענה החביבה על השמאל שמחבלים מתאבדים הם תוצאה של מצב כלכלי קשה, גאווה פגועה ועוד. מה לעשות שמבחינה עובדתית בכל רחבי העולם יש מצבים הסותרים לחלוטין טענה זו: בראש ובראשונה העובדה שסעודיה ונסיכויות המפרץ מהוות מקור קבוע למחבלים מתאבדים ולוחמי מוג'הדין משנות ה 80 עד ימינו שנלחמו באפגניסטן, עירק ושוב אפגניסטן, כידוע יש עוני רב בסעודיה ונסיכויות המפרץ. באפריקה יש רעב קיצוני ומספר מלחמות קשות ביותר הנמשכות זה מספר שנים חלקן על בסיס אתני-מעולם לא היו באפריקה מחבלים מתאבדים למעט שתי ההתקפות על שגרירויות ארה"ב שאורגנו ע"י אל קעידה. כנ"ל בדרום אמריקה, בשנים הפרועות ביותר כאשר מחתרות שונות נלחמו בממשלים המקומיים בחלק מהמקרים במשך מספר עשורים, מחתרות שפעלו מכפרים עם מימדי עוני עצומים- לא היו מחבלים מתאבדים. אפילו היפנים השתמשו בקאמיקאזה כנשק אחרון-זה לא מכשיר את המעשה המתועב הזה אבל זה לפחות מראה על ערך מסוים לחיי אנשיהם. תופעת המתאבדים קיימת במזה"ת ובסרי לנקה (מחתרת הנמרים הטמיליים)בלבד. הבעיה אינה עוני במקרה המתאבדים אלה הבדלים תרבותיים גדולים מאוד המונעים מפאנטיות דתית אשר מוזנת ומטופחת ע"י גורמי דת וגורמים חיצוניים כגון אירן.
ריאליסט  |  30.07.12
4.
ההיסטוריה מוכיחה ששיפור במצב הכלכלי מובילה לגידול בטרור
גלי הטרור הגדולים כמו האינטיפאדה הראשונה והאינטיפאדה השנייה התרחשו בתקופה של שיפור כלכלי. השיפור הכלכלי גורם לאנשים להתפנות מהמאבק לשרוד כלכלית ואז יש בידם יותר משאבי זמן וכסף למאבק ולארגון פעילויות טרור. שאלת השיפור במצבם של תושבי עזה היא שאלה פוליטית ומוסרית מורכבת. אבל מבחינה ביטחונית, ככל שהמצב הכלכלי בעזה קשה יותר, כך מצבנו הביטחוני טוב יותר. אלו לא אמירות מתוך שנאה או כעס אלא מתוך בחינה היסטורית.
היסטוריון  |  30.07.12
לכל התגובות