אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": חברת ביטוח לא תוכל לתת הנחה למעסיק על אובדן כושר עבודה צילום: נועם מושקוביץ'

בלעדי ל"כלכליסט": חברת ביטוח לא תוכל לתת הנחה למעסיק על אובדן כושר עבודה

המפקח על הביטוח יאסור על חברות ביטוח להציע הנחות למעסיקים בביטוח מאובדן כושר עבודה, בתמורה לזכות להציע מוצרי פנסיה לעובדים. בכך תימנע האפשרות ממעסיק להתקשר עם מבטח שגובה דמי ניהול גבוהים תמורת הנחה מפליגה

09.08.2012, 06:59 | רחלי בינדמן

המפקח על הביטוח פרופ' עודד שריג צפוי לפרסם בחודש הקרוב טיוטה שתאסור על חברות הביטוח להציע למעסיקים הנחה בביטוח אובדן כושר עבודה שהן רוכשות עבור העובדים שלהן בתמורה לניהול החסכונות הפנסיוניים של העובדים. מטרת המהלך לפתור את הניגוד שבין האינטרס הכלכלי של המעסיק שמעוניין בביטוח זול, לבין אינטרס העובדים שמעוניינים בניהול פנסיוני זול.

כיום, מעסיקים גדולים כמו אסם, סלקום, טבע ואחרים מקיימים מכרזים לבחירת חברת הביטוח שתנהל את כספי הפנסיה של העובדים שלהם. אמנם העובדים רשאים לבחור בכל חברת ביטוח לצורך החיסכון הפנסיוני, אך בפועל רוב העובדים בוחרים בחברות שמציע להם המעסיק, בשל היתרון לגודל שלו. אלא שבדרך לבחירת הזוכה במכרז עומד פוטנציאל ניגוד עניינים שיכול לגרום למעסיק להעדיף את טובתו שלו על פני טובת עובדיו.

פרופ פרופ' עודד שריג, המפקח על הביטוח חיסכון ושוק ההון במשרד האוצר | צילום: גיא אסיאג פרופ

חברות הביטוח נוהגות להציע למעסיקים מחיר מופחת על ביטוח אובדן כושר העבודה של עובדיהם תמורת בחירה בהן במכרז. בעוד שהעלות הריאלית של ביטוח אובדן כושר עבודה עומדת על כ־1%–1.5% משכר העובד, חברות הביטוח מציעות למעסיקים מחיר של 0.4%–0.5% משכר העובד - מחיר הפסדי לחברות הביטוח.

כך, עלול המעסיק להעדיף חברת ביטוח שדורשת דמי ניהול גבוהים יותר מהעובדים עבור קרן הפנסיה שלה מחברה מתחרה, כיוון שאותה מבטחת הציעה לו הנחה בעלות ביטוח אובדן כושר העבודה.

השאלה המרכזית שעולה היא כיצד ההוראה תיאכף. לאגף שוק ההון במשרד האוצר יש סמכויות לבצע ביקורות ולדרוש מידע מחברות הביטוח. בכוונת האוצר לקיים ביקורות שוטפות אחר ההסכמים בין חברות הביטוח למעסיקים, כך שאם יתגלה כי המחירים של ביטוחי אובדן כושר עבודה אינם ריאליים ויש חשד לסבסוד צולב, האגף עשוי לקנוס את חברות הביטוח. המשמעות היא שכנראה המחיר של ביטוח אובדן כושר עבודה יעלה.

החלטת שריג תחזק את בתי ההשקעות שלהם קרן פנסיה ומנסים לקבל דריסת רגל בענף. כיום, לבית השקעות שמתמודד במכרז מול מעסיקים כמעט אין סיכוי מול חברות הביטוח הגדולות, מכיוון שאין לו ביטוח אובדן כושר עבודה להציע.

בעיה נוספת לתחרות בענף היא שמנהלי ההסדרים הפנסיוניים, סוכנויות ביטוח שבבעלות חברות הביטוח, מציעים למעסיק שירותי תפעול וסליקה של כספי הפנסיה מול העובדים בחינם, ניגוד עניינים נוסף. כדי לאפשר לבתי ההשקעות תחרות אמיתית בענף, שריג חייב לנתק את הקשר בין סוכנויות ההסדר למעסיקים, באמצעות הוצאת שירותי הסליקה לגוף חיצוני שאינו סוכן ההסדר. הנושא נמצא בימים אלו בבחינת אגף שוק ההון באוצר.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
מאורח מדי ומעט מדי - יש לתת לעובד את זכות הבחירה וההתקשרות לכל הסוגיות הפנסיוניות
המעביד בחוזה רשם 2.5% לאובדן כושר עבודה אבל ברור שיש קומבינה עם הסוכן. כשרציתי להפקיד לקופת גמל שאני פתחתי בלי הסוכן הוא התרעם ואמר שאני חייב להפקיד לקופה שבשליטת חברת הביטוח (החברה האם של הסוכנות שלו "מבטח סיימון"). רק שהזהרתי אותו שלפי החוק אני בוחר את הקופה הוא אמר לי שאם לא אפקיד לקופה שלו אזי לא ייתן לי אובדן כושר. אמרתי לו שאובדן כושר זה בחוזה שלי עם המעביד ושהוא לא צד בעניין, מצידי שלא ייתן אבוא בטענול למעסיק. הוא התקפל מייד. דיווחתי למעסיק שהגיב בפיהוק וגלגול עיניים כולם יודעים שנים שזה המצב, גם המפקח העצל הנוכחי לקח לו 3 שנים בתפקיד להוציא את האצבע מה-$%^& ולהוציא תקנה.
עברתי את ההונאה הזו בעבודה הקודמת  |  09.08.12
10.
האיסור המוצע רק יפגע בעובדים
המעסיקים יפסיקו להפריש ישירות לאובדן כושר עבודה ויאפשרו לעובד לבחור את חברת הביטוח שתבטח את אובדן הכושר שלהם, תמורת אותו סכום ששילמו עד כה המעסיקים. זה אומר שאו שהעובד יצטרך להקטין את גובה הכיסוי או שיצטרך לממן מכספו ( או על חשבון הפנסיה את ההפרש בדמי הביטוח). הבעיה חמורה במיוחד לגבי עובדים מבוגרים או חולים במחלות כרוניות שיתבקשו לשלם 4 אחוז ומעלה (במקום 0.5% שמשלם כיום המעסיק)ובמקרים קיצוניים כלל לא יוכלו לקבל ביטוח זה. רק כאשר החוק יחייב את המעסיקים לבטח את עובדיהם לאובדן כושר עבודה על מלוא השכר (לפי 75% שכר ברוטו כולל מבוטח) וזאת מחוץ לחובת ההפרשה לפנסיה, ניתן יהיה להטיל גם את האיסור המוצע.
ראש יהודי  |  09.08.12
9.
הפרדה מוחלטת בין יעוץ פנסיוני לשיווק פנסיוני
זה נכתב בחוק היעוץ ,אבל סורס ועוות ע"י המפקח וכך היועץ הוא גם המשווק. וברגע שהמשווק "מייעץ" לעובד-הוא מוטה בהגדרה ולכן דוחף לו מוצרים יקרים (כי מזה הוא מתפרנס) והבנוסף דוחף לו עוד מוצרי ביטוח נוספים ומיותרים כמו ביטוחי תאונות, מחלות קשות,ביטוחים רפואיים כפולים וכל תכנית חדשה שחברת הביטוח מוציאה לשוק ומשווקת אותה באגרסיביות לסוכנים אשר בסוף מתוגמלים בנוסף גם ע"י נסיעות לחו"ל למקומות אקזוטיים למינהם. מי מממן את הכל ? העובד הקטן כמובן. ורק האוצר מוציא תקנות וחוקים חדשים מידי יום ומשגע את המערכת במקום לטפל בשורש הבעיה מהיסוד.
אזרח שבוי  |  09.08.12
8.
המפקח רק עושה בלאגן
במקום לפשט לאנשים העובדים שלא מבינים כלום בעניינים האלה רק מסבכים להם את החיים עם תקנות מתקנות שונות שלכאורה באות לטובתם אבל מה שהן עושות זה רק כאב ראש ודאגה לעובדים. תנו לעובדים קרן פנסיה אחת שתלך איתם מתחילת עבודתם ועד הפנסיה ותראו כמה אושר ונחת רוח יהיה לעובד
דוד , אשקלון  |  09.08.12
לכל התגובות