אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יולי חם בשוק הדיור: היקף המשכנתאות לשיא של 4.9 מיליארד שקל צילום: עטא עוויסאת

יולי חם בשוק הדיור: היקף המשכנתאות לשיא של 4.9 מיליארד שקל

מדובר על זינוק של 25% לעומת חודש יוני בו ניטלו משכנתאות בהיקף של 3.94 מיליארד שקל. בין הסיבות לנהירה למשכנתאות: העלאת המע"מ הצפויה בחודש ספטמבר וחידוש מגמת העלייה במחירי הדירות

14.08.2012, 15:48 | שהם לוי

הירידה החדה בריביות הקבועות על המשכנתאות, מדדי המחירים הנמוכים, העלאת המע"מ הצפויה בחודש ספטמבר ועונתיות בשוק הדיור הם הגורמים שהביאו לשיא כל הזמנים בנטילת משכנתאות בחודש יולי, כך עולה מנתונים שפרסם היום בנק ישראל.

משכנתאות בהיקף של 4.9 מיליארד שקל ניטלו בחודש יולי, היקף הגבוה ב-25% מהמשכנתאות שניטלו בחודש יוני. גם בניכוי השפעת העונתיות והשוואה ליולי אשתקד, נרשמה עלייה שהיא משמעותית בהיקף המימון שנטלו רוכשי הדירות. בהשוואה ליולי אשתקד נרשמה עלייה של 20% בהיקף המשכנתאות, אז הסתכם היקף המשכנתאות ב-4 מיליארד שקל.

בעקבות הנתונים נראה שהתחממות שוק הדיור תהיה אחד מהנושאים המרכזיים  בהם תדון הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בהחלטת הריבית הקרובה שתתקבל לקראת סוף החודש. בנק ישראל בוחן כבר תקופה ארוכה  הטלת מגבלות נוספות על רוכשי הדירות כדי לבלום את עליות המחירים ולמנוע מצב בו תירשם קריסת מחירים.

   , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל    , צילום: עמית שעל

נציין שהשיא בנטילת משכנתאות מגיע על רקע ירידה חדה בתשואות על האג"ח הממשלתי ל-10 שנים שהביאה בחודש שעבר את המשכנתאות בריבית קבועה לשפל של כל הזמנים. על פי מגבלות שהטיל בנק ישראל על המערכת הבנקאית, לא יכולים רוכשי הדירות ליטול יותר מ-33% מהיקף ההלוואה בריבית משתנה. המצב מאלץ את רוכשי הדירות לקחת פחות משכנתאות בריבית פריים ולהעדיף משכנתאות בריביות קבועות, בהן הסיכון בהלוואה הוא נמוך בהרבה. בנק ישראל עצמו גם כן מעדיף שרוכשי הדירות יטלו משכנתאות בריבית קבועה, כדי שלא יהיו חשופים לארועים מאקרו כלכליים שמביאים לעתים תקופות לעלייה או ירידה בשיעורי הריבית על המשכנתאות וגרוע מכך גם לעלייה בהחזר החודשי.

סיבה נוספת לעלייה החדה בנטילת משכנתאות נובעת בין היתר מהייאוש של רוכשי הדירות שהמתינו חודשים ארוכים על הגדר בציפייה לירידות מחירים משמעותיות שלא הגיעו.

רק שלשום פרסם השמאי הממשלתי, טל אלדרוטי, סקירה לפיה מחירי הדירות הוסיפו לעלות ברבעון השני של 2012. לפי הסקירה, המחירים עלו בממוצע בשיעור של 1.9% בהשוואה לרבעון הקודם וב-1% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. נתוני המשכנתאות לחודש יולי תומכים מאוד בממצאים הללו, יחד עם זאת נציין שנתוני משכנתאות הן במובן מסוים אינדיקטור מאחר לשוק הדיור, היות וברוב המקרים, רוכשי הדירות לא נוטלים מיד עם רכישת הדירה את המימון לרכישתה מבנק המשכנתאות, אלא כפופים ללוח תשלומים.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
מה מחירה של דירה?
נניח שהקרקע לדירה היה בחינם (הרי 93% מהקרקעות במדינה בידי מנהל מקרקעי ישראל כלומר שייכת למדינה-כלומר שייכת לנו). עלות מטר מרובע בנייה כולל הכל נע בין 5000 ל8000 שח למטר מרובע. זאת אומרת שמחיר דירה בת 100 מטר מרובע לא צריך לעלות יותר מ500,000 עד 800,000 שח!(כולל רווחי הקבלנים) שהמדינה תיקח מכל דירה עבור הקרקע 100,000 שח באזור הביקושים ו10,000 שח בשאר האיזורים.המחירים יהפכו לסבירים ובא לציון גואל!!!.
רוני , שרון  |  15.08.12
11.
בנק ישראל לא יכול לשלוט בצד ההיצע
כל מאמציו של בנק ישראל עד כה כשלו, גם הידיעות מלפני חודשיים על הגבלת היקף המשכנתא ל60% מערך הנכס, לא יועילו!! ישנו מחסור בדיור והפתרון נמצא בידי הממשלה! רק היא יכולה להשפיע על היצעים ולשם יש לכוון את כל חיצי הביקורת
זיגי גוטוירט , הרצליה  |  15.08.12
לכל התגובות