אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלחץ להישמע מעניין צילום: בלומברג

הלחץ להישמע מעניין

קל יותר לקבל תשומת לב עם תחזית בנוסח ארמגדון, אך מצער לראות אנליסטים בכירים שנוהים אחרי הטרנד

19.08.2012, 08:20 | ליאור פאוסט
כחלק מהקשרים שיש לנו בחדר העסקאות עם בנקים זרים, יוצא לי להיפגש עם אנליסטים שמגיעים בגבורה מלונדון לתוך הסחי המהביל של הקיץ התל אביבי. אבל עד כמה שאני מלא הערכה על חירוף הנפש שבהגעה לישראל, לפעמים אני רוצה לזמן את חיים הכט ולהעביר להם שיעור באמינות בנוסח "יצאת צדיק".

יכול להיות שהבעיה נוצרת בגלל הלחץ להישמע מעניין כשמעט מאוד קורה במציאות. הלחץ הזה גורר גם אנליסטים טובים לקצוות. וכך, אני נחשף להרבה סקירות שבקלות ניתן לכנותן כתרחישי קיצון אבל הן לא מוצגות כתרחישי קיצון. בשם הקונצנזוס, אם הוא עדיין קיים, ולמען ההגינות, אני רוצה להציג את מה שאני חושב כסוחר מט"ח שהוא התרחיש הסביר לתקופה הקרובה. למשבר הנוכחי שלושה מוקדים:

• אירופה: ללא ספק הצלע הבעייתית בעת הזאת, אבל חשוב לזכור שגם איחוד המדינות הקרויות היום ארצות הברית ויצירת אחידות מוניטרית תחת הבנק הפדרלי המרכזי האמריקאי, לא קרו בעשור אחד. האירופים מודעים היום יותר לטעויות שנעשו ולצורך הגובר באיחוד מוניטרי אמיתי, אבל זה תהליך ארוך ופוליטי, שדורש הסכמה רחבה שתושג מהר יותר אם המשבר יחריף. בינתיים, האירופים ימשיכו לגרור רגליים, הבנק המרכזי האירופי יסתכל למקבלי ההחלטות במדינות בלבן של העין ויחכה לראות מי ימצמץ קודם. הרי הבנק המרכזי לא רוצה לחלק את כל הסוכריות לפני שהמדינות הסוררות מבצעות את הקיצוצים וההתאמות המתבקשות. זה משחק של סבלנות.

בינתיים, יוון עלולה לפרוש מהאיחוד, אבל אני לא חושב שזו תהיה הפתעה גדולה או רעידת אדמה כלכלית. ייתכן גם שספרד ואיטליה יזדקקו לעזרה נוספת, אבל בניגוד ליוון, שמצבה התברר מאוחר מדי, לספרדים ולאיטלקים יש סיכוי טוב שעם מנהיגות אחראית שתזכה לשיתוף פעולה מהציבור שיבין את חומרת המצב, הם יעלו מחדש על הפסים. בסיכומו של דבר, סוף העולם לא מתקרב, להפך.

• ארה"ב: הבנק הפדרלי אקטיבי מאוד לכל אורך המשבר. אמנם השווקים מקווים להקלה כמותית נוספת (מספר 3), אבל הפד שומר את התחמושת הזו לעתיד. כעת דווקא נראה שבשבועות האחרונים ה־Soft patch (הנסיגה הכלכלית) שחלה ברבעון השני בארה"ב מסתיימת. ניתן להניח באופן מטפורי שאם נזרוק בעקביות אבנים למקום אחד, בסוף תהיה שם ערימה. וזה בא להגיד שלאט לאט מתחילים לראות את ניצני הפירות של עבודת הפד.

הדרך עוד ארוכה, וייתכן גם שאנו בתחילתו של עשור אבוד, אבל מכל מי שמדבר על תסריטים קשים יותר, אני מתרחק.

• סין: כדי להוסיף עוד ממד למשבר, נהוג להביט למזרח בדאגה. הצמיחה בסין מאטה אמנם, אבל חשוב לזכור שלסינים יש תחמושת (במזומן), ולכן יש באפשרותם למתן את קצב ההאטה. לא הייתי מגזים אם הייתי אומר שיש להם שליטה כמעט מלאה על קצב הצמיחה בשלב הזה.

המשבר העולמי נמשך כבר יותר מארבע שנים, ובמהלכו אכן הגענו לתהומות כמו במקרה ליהמן ומשבר האשראי הקשה שנגרם אחריו, או כאשר התברר התברר כי יוון היא חדלת פרעון דה פאקטו ואיטליה וספרד גם הן מתקשות לעמוד בהתחייבויותיהן. אבל קרן המטבע הבינלאומית שמתפקדת כסיירת לכיבוי שריפות והבנקים המרכזיים עושים עבודה טובה בניהול המשבר הנוכחי.

קל יותר לקבל תשומת לב עם תחזית בנוסח ארמגדון, והעיתונות הכלכלית לצערי מפוצצת בכאלו. מצער לראות שגם אנליסטים בכירים נוהים אחרי הטרנד בהיעדר משהו משמעותי להגיד. אבל לצערי, אני איאלץ לשעמם ולהגיד שתודה לאל המצב די סטטי.

 

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון

 

מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. מאמר זה אינו מהווה הצעה או המלצה להחזקת, רכישת או מכירת נייר ערך או נכס פיננסי או לביצוע כל עסקה בהם.

תגיות